Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hillary Clinton: «Vi forstår, godtar og elsker hverandre»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hva slags forhold har det vært mellom president Bill Clinton og Monica Lewinsky? Vil du gi en detaljert beskrivelse av det forholdet?
- Vi har snakket mye sammen, og jeg tror at etter hvert som denne saken utvikler seg vil hele landet få vite mer. Men i øyeblikket befinner vi oss midt i en ganske voldsom grafsingsfase, og folk sier alle mulige ting, og setter ut rykter og sladder. I løpet av de siste årene har jeg lært av å være en del av politikken, spesielt siden min mann stilte til valg som president... at det beste man kan gjøre i sånne tilfeller er å være tålmodig, trekke pusten dypt og vente på at sannheten kommer fram.

- Har han beskrevet for deg hva det forholdet var?
- Ja, og alle vil få vite det ettersom tida går. Men det er ikke noe vi kan gjøre med denne ildstormen av påstander som finnes der ute. Det viktige nå er å stå så fast jeg kan og si at presidenten har benektet disse påstandene, på alle punkter, utvetydig, og vi vil alle få se hvordan dette spiller seg ut. Mange spør meg: Hvordan kan du være så rolig? ...Jeg går ut at fra det skyldes at jeg har vært gjennom dette så mange ganger. Bill og jeg er blitt beskyldt for nesten alt mulig, inkludert mord, av noen av de samme folkene som står bak disse påstandene. Sett fra mitt ståsted er dette en del av en langvarig politisk kampanje rettet mot min mann.

- Så langt du vet, fru Clinton, har din mann gitt eller tatt imot gaver til eller fra Monica Lewinsky?

«Ikke møtt Monica»

- Jeg har ikke tenkt å kommentere spesielle påstander, fordi jeg har lært at det er nødvendig å sette alt dette inn i sin rette sammenheng. Og det kommer til å skje. Alle som kjenner min mann vet at han er en svært sjenerøs person overfor folk han kjenner, overfor fremmede, overfor alle som er i nærheten. Og jeg er overbevist om at hans behandling av mennesker, hans oppførsel, vil forklare alt dette.

- Når du sier at han er et sjenerøst menneske, betyr det at det er mulig han har gitt gaver til Monica Lewinsky?

- Selvfølgelig tror jeg det er mulig. Hvis du kjenner min mann, vet du også at han er slik at han vil si «hvordan liker du dette?», og så vil han ta av seg slipset og gi det til noen.

- Så det ville være naturlig for din man i behandlingen av en frivillig assistent i Det hvite hus?
- Til hvem som helst, Matt (Lauer, NBCs intervjuer). Hør her, jeg har kjent min mann i 25 år, og vi har vært gift i 22 år, og en av de tingene jeg alltid erter ham med er at «du treffer aldri en fremmed person». Han er snill, vennlig og forsøker å hjelpe folk som trenger det, og som spør om hjelp. Jeg synes alle burde stanse opp litt her og tenke over hva vi holder på med. Og det er ikke bare det vi holder på med når disse anklagene blir rettet mot min mann, men jeg er bekymret for de midlene som blir tatt i bruk, og for det intense politiske programmet som er satt i sving her.

- Kjenner du Monica Lewinsky?
- Nei.

- Du har aldri møtt henne?
- Det kan hende. Du vet det er hundrevis av unge mennesker som gjør tjeneste som ubetalte assistenter, og vi lager store arrangementer for dem og blir fotografert sammen med dem, men med mindre de jobber direkte for meg er det ikke sannsynlig at jeg vil treffe dem.

- Har Evelyn Lieberman eller noen andre i staben i Det hvite hus kommet direkte til deg og sagt at «Det kan hende vi står overfor et problem med en av de ubetalte assistentene i Det hvite hus», og nevnt Monica Lewinsky ved navn?
- Nei. Det har ikke skjedd.

- Så disse påstandene kom som et like stort sjokk for deg som for alle andre?
- Og for min mann. Han vekket meg opp onsdag morgen og sa «du kommer ikke til å tro dette, men...»

- Han sa «men» hva da?
- «Men jeg skal fortelle deg hva som står i avisa».

- Jeg tror at noe av det som gjør folk rundt i landet urolige, er at her har vi en 21 år gammel ubetalt assistent i Det hvite hus, som flyttes til Pentagon, som får et jobbintervju i FN med ambassadør Bill Richardson. Og en svært nær og kjær venn av din mann, Vernon Jordan, anbefalte henne til to jobber her i New York, og kjørte henne personlig til et advokatkontor da hun ble stevnet av Kenneth Starr. - Virker det ikke sånn at denne ubetalte assistenten hadde større innflytelse i Washington enn de fleste andre?
- Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal beskrive for deg hvor åpen og hjelpsom Vernon Jordan er. Han sto fram og sa det som jeg tror er absolutt sant at han bokstavelig talt har hjulpet hundrevis av mennesker, uansett hvem de er, og hvis noen spør ham om han vil hjelpe noen, så gjør han det. Det har han gjort utallige ganger. Jeg kjenner de menneskene dette gjelder. Jeg har kjent Vernon lenger enn jeg har kjent min mann.

«Ingen ild»

- Så når folk sier at det er mye røyk her, så er ditt budskap...
- ...at der er ingen ild. Tenk på hva vi har vært gjennom i løpet av seks år. Og tenkt på alt det vi er blitt beskyldt for... Da vi begynte, ble jeg beskyldt for ting, og min mann ble beskyldt for ting, ble jeg virkelig ute av meg. Instinktivt ville jeg styrte ut og si at «det er ikke sant». Da ville noen si «men hva med dette her?», og jeg ville svare «det hadde jeg ikke tenkt på», og styrte videre...

- Betyr dette at du ikke lenger blir ute av deg over sånt som dette? Er du blitt ufølsom for det?
- Det er ikke så mye det at jeg er blitt ufølsom, snarere at jeg har fått bred erfaring med den uheldige, ondsinnede tautrekkingen i amerikansk politikk akkurat nå. Siden jeg har sett så mange av disse anklagene komme og gå. Og etter å ha sett hvordan folk har gjort fortjeneste, som for eksempel Jerry Fallwell, med videoer der min mann anklages for mord og narkotikatrafikk. Så etter å ha opplevd så mye av dette, er min holdning at «vi har hørt dette før, vi har vært gjennom dette før». Min holdning er at vi har opplevd dette før, vi har sett dette tidligere, og jeg kommer ganske enkelt til å vente tålmodig til sannheten kommer fram.

- Så det du har hørt, er noe du tror på, og det presidenten har fortalt nasjonen, er sannheten og intet annet enn sannheten?
- Riktig.

«Politisk motivert»

- Du må være enig i at dette da er den verste og mest ødeleggende svertekampanjen i det tjuende århundre?
- Jeg vet ikke det akkurat. Det har vært mange svertekampanjer i det tjuende århundre. Men hør, det er dette som opptar meg: Dette begynte som en gransking av en mislykket eiendomshandel... I 1992 fortalte jeg til alle som ville høre at vi tapte penger. Folk sa til meg, «det er ikke sant. Dere tjente penger. Dere har penger på konto i Sveits». Men det var sant. Det er har tatt mange år, men det var sant. Så får vi en politisk motivert spesialetterforsker som er alliert med min manns motstandere på høyresiden, som bokstavelig talt har brukt fire år på å granske hver eneste telefonsamtale vi har hatt, hver eneste sjekk vi har undertegnet, for å klore opp noe møkk, skremmer vitner og gjør absolutt alt som er mulig for å komme opp med en eller annen anklage mot min mann.

- Du snakker om Kenneth Starr, så la oss bruke hans navn.
- Det er hele operasjonen. Det er ikke bare en enkelt person. Det er hele operasjonen.

- Har han etter din mening trådt utenfor sitt mandat med denne etterforskningen som han fikk tillatelse til å utvide fra et panel på tre dommere?
- Det er de samme tre dommerne som fjerne Robert Fiske (den første spesialetterforskeren i Whitewater-saken) og oppnevnte ham. De samme tre dommere som ledes av en som ble utnevnt av senator Jesse Helms og senator Faircloth.

- Janet Reno har også godkjent utvidelsen av etterforskningen.
- Selvfølgelig har hun det, fordi hun ikke vil framstå som at hun blander seg inn i etterforskningen. Men hør, jeg vil ikke gå gjennom alt det der, det er bare at det dessverre er en svært uheldig utvikling som gjør at vi bruker rettssystemet til å oppnå politiske mål i dette landet. Jeg er ikke her i dag bare fordi jeg elsker og tror på min mann. Jeg er også her fordi jeg elsker og tror på dette landet. Og hvis jeg var en vanlig borger der ute... kanskje fordi jeg kjenner loven og har en viss peiling på noen av motivene her, ville jeg vært sterkt bekymret for hvordan dette utvikler seg.

«Vet alt»

- Sist gang vi var innom noe som likner på dette og som berører din familie, var i 1992 da Gennifer Flowers var i nyhetene, og du kom med det svært berømte sitatet «jeg er ingen Tammy Wynette som støtter min mann uansett». I det samme intervjuet innrømmet din mann at han «hadde forårsaket smerte i ekteskapet deres». Seks år seinere støtter du fortsatt denne mannen, din ektemann, stilt overfor vanskelige anklager. Hvis han ble spurt i dag, fru Clinton, ville han på nytt ha innrømmet å ha «forårsaket smerte i ekteskapet deres»?
- Nei. Absolutt ikke. Og det har han ingen grunn til. Vi har vært gift i 22 år, Matt, og jeg har for lenge siden lært at de eneste menneskene som teller i et ekteskap er de to som er i det. Vi vet alt som er å vite om hverandre. Vi forstår, godtar og elsker hverandre. Jeg tror ganske enkelt at mye av dette er utarbeidet i den hensikt å gjøre anklagene mot min mann mer sensasjonelle siden alt annet de har forsøkt har mislykkes. Og for å si det rett ut så tror jeg det er en del av et forsøk på å oppheve resultatet av to valg.

- La meg spørre deg om din rolle. Det har vært meldt at du har tatt kontrollen i Det hvite hus, og bestemt deg for å være presidentens fremste forsvarer mot disse anklagene. Hvilken rolle spiller du i dette?
- Jeg kommer i aller høyeste grad til å forsvare min mann. Og jeg kommer selvfølgelig også til å tilby mine råd, men jeg har på ingen måte tatt styringen over en strategi og bli hans hovedforsvarer. Han har svært dyktige advokater og andre dyktige medarbeidere i Det hvite hus, pluss svært gode venner utenfor Det hvite hus.

- Men du er den mest troverdige av hans forsvarere i øyeblikket.
- Jeg kjenner ham trolig bedre enn noe levende menneske i hele verden, så jeg håper at jeg også er hans beste forsvarer.

«Et slag»

- James Carville som du kjenner...
- ...et flott menneske.

- ...han har sagt at dette er en krig mellom presidenten og Kenneth Starr. Du har, etter det jeg har hørt, sagt til noen nære venner at dette er det siste store slaget. En av dem kommer til å bukke under her.
- Jeg vet ikke om jeg har uttalt meg så dramatisk. Det høres mer ut som en replikk fra en film. Men jeg er overbevist om at dette er et slag. Bare se på hvem det er som er blandet inn i dette. De har dukket opp i andre sammenhenger. Den store nyheten her for alle som vil grave den fram og skrive om den, er den omfattende høyrevridde sammensvergelsen som har konspirert mot min mann siden han erklærte seg som kandidat til presidentvalget. Noen få journalister har fått tak i dette og forklart det, men det er ennå ikke avslørt for det amerikanske folket. Men på en absurd måte kan dette føre til at det skjer.

- Har din mann på noen måte gjennom sine handlinger, gjort det lettere for disse menneskene å angripe ham?
- Det er et vanskelig spørsmål. Jeg husker fra vår aller første valgkampanje så langt tilbake som i 1974. Noe av det morsomste som skjedde da, bortsett fra at det ikke var morsomt den gangen, var at folk som var imot ham påsto at han hadde klatret opp i et tre for å demonstrere mot president Nixon under fotballkampen mellom Texas og Arkansas i 1969. Det betydde ingenting at han da befant seg i England på den selvsamme dagen og lyttet på kampen over kortbølgeradioen. De tok et bilde ut av avisa, klippet hodet av mannen som var i treet, og limte inn Bill Clintons hode der, og trykket tusenvis av dem og delte dem ut i alle landsens kirker og landhandler, slik at du fikk hundrevis, ja, tusenvis av folk som trodde på dette. Jeg vet ikke hva det er med min mann som provoserer fram et slikt hat, men jeg har opplevd det gjennom 25 år.

«Alvorlig lovbrudd»

- La meg fjerne Bill og Hillary Clinton ut av denne situasjonen, og spørre deg: «Hvis en amerikansk president hadde et utenomekteskapelig forhold i Det hvite hus, og løy for å dekke over det. Burde det amerikanske folket be ham gå av?»
- De skulle absolutt være svært bekymret over det.

- Skulle de be ham gå av?
- Hvis alt det ble bevist å være sant, ville jeg betrakte det som et svært alvorlig lovbrudd. Men det vil ikke vise seg å være sant. Jeg tror visse andre ting vil komme for dagen, og jeg tror at når alt dette blir satt inn i sin sammenheng, og vi virkelig ser på folkene som er blandet inn her og ser på deres motiver, bakgrunn og tidligere handlinger, så vil noen mennesker ha mye å stå til rette for.

- Hvordan har Chelsea det midt oppe i alt dette?
- Hun har det bra, og jeg vil gjerne få benytte anledningen til å takke folk fordi de lar henne være i fred som førsteårsstudent. Det rammer virkelig hele familien når det blir så mye publisitet over hele verden. Det er ikke bare min datter, det er min mor, Bills stefar, våre brødre svigerinner, alle sammen...

- Hvor ofte snakker du med Chelsea om det?
- Vi snakker mye sammen. Både Bill og jeg har snakket mye med henne.

- Har hun kommet med noe råd til deg? Vanligvis er det omvendt.

- Ikke så mye råd. Men siden hun var seks år gammel... se på min manns personlighet og hans politiske ideer utløser dypt hat... har jeg sagt til Chelsea siden hun var barn, at dette kom til å skje, og det er svært uheldig. Jeg hadde virkelig håpet at hvis folk var politisk uenige, og ikke liker noe han mener, angrip det i stedet... ikke angrip noen personlig Jeg har fortalt henne at slike ting kom til å skje. Hun har opplevd dette svært, svært mange ganger i sitt unge liv. Det er ingen hyggelig opplevelse, men det har på en måte gitt henne en grunnleggende forståelse for hva dette er, slik at hun kan komme seg gjennom det.

«Har vært verd det»

- Sitter du hjemme om kvelden og tenker at det har vært verd det, med alt dette?
- Jeg mener det, Matt. Jeg gjør virkelig det, og jeg skal si deg hvorfor. Klart jeg har tenkt mye på det. Dette har vært en utmattende prøvelse, og det har krevd all den tro og åndelige ressurser Bill og jeg har. Det har vært en utrolig personlig utfordring.

Jeg tenker på dette på to måter: Jeg tror landet har fått det bedre fordi min mann har vært president. Jeg tror økonomien, kriminaliteten, mange av de sosiale problemene omsider ble møtt med en smart strategi, og vi har sett hvilke resultater det har ført til.

Jeg opplevde det seinest i går kveld i New York, i heisen i hotellet, folk som griper meg i hånden og sier «si til presidenten at han skal stå fast, vi trenger ham, han er på vår side». Han er det. Han står sammen med det amerikanske folk. Når jeg ser på hva han har klart, og det håp han har gitt til folk, og hvordan økonomien har gitt folk muligheter, og holder det opp mot de personlige prøvelsene vi har vært gjennom, så har det vært verd det.

Men hvis du spør om jeg ønsket at vi ikke levde i en tid hvor folk er så ondsinnede og ondskapsfulle, så er svaret «selvfølgelig». Men, som du vet, det er menneskelig, og du tar det gode med det dårlige, og det gode har mer enn oppveid det vonde.

HELE INTERVJUET: Hillary Clinton ga sin mann full støtte i et intervju til den amerikanske TV-kanalen NBC. Hun slo knallhardt tilbake mot anklagene som er rettet mot hennes mann.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!