Hillary Clintons sjokkerende fall

Etter to mislykkede forsøk på å bli USAs første kvinnelige president, er Hillary Clintons drøm knust. 

TAPTE: Hillary Clinton måtte til slutt se seg slått av Donald Trump, som natt til onsdag amerikansk tid ble valgt til USAs nye president. Foto: REUTERS / Brian Snyder      TPX IMAGES OF THE DAY
TAPTE: Hillary Clinton måtte til slutt se seg slått av Donald Trump, som natt til onsdag amerikansk tid ble valgt til USAs nye president. Foto: REUTERS / Brian Snyder TPX IMAGES OF THE DAYVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton måtte til slutt erkjenne det sjokkerende nederlaget over å ha tapt det amerikanske presidentvalget.

Dette valgte hun å gjøre ved å ringe Donald Trump og gratulere ham med seieren. Clinton dukket ikke opp på demokratenes valgvake i New York og ønsket ikke å kommentere valgresultatet etter at nederlaget var et faktum natt til onsdag amerikansk tid.

-SMERTEFULLT: Hør Hillary Clintons første tale etter at Donald Trump ble utnevnt som president. Video: AP Vis mer

Ettersom det er kutyme i amerikanske presidentvalg at både vinneren og taperen holder tale like etter at valgresultatet er kjent, vekket Clintons fravær oppsikt.

Først onsdag klokken 11.40 New York-tid, brøt Clinton tausheten. I talen brukte hun god tid på å takke alle sine støttespillere og ønsket Donald Trump lykke til som president.

- Takk for at dere er her. Jeg beklager at vi ikke vant dette valget. Dette er smertefullt, og det vil det være lenge. Men jeg vil at dere skal huske på at vår kampanje aldri handlet om én person eller én valgkamp.

- Jeg tror at dersom vi står sammen og jobber sammen, med respekt for hverandre og de beste intensjoner for landet, har vi våre beste dager foran oss, sa Clinton rørt.

- Satt nok langt inne å erkjenne nederlaget

- Det er overraskende at Clinton ventet så lenge med å holde talen sin. Det er uvanlig historisk sett og det satt nok langt inne å erkjenne nederlaget. Først virket det jo som om hun mente det var noe i veien med opptellingen. Trump holdt også en forsonende seierstale og takket Clinton for sin innsats, så det er rart at hun ventet så lenge med å uttale seg, sier USA-ekspert og professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Øyvind Østerud, til Dagbladet.

Trump startet seierstalen sin med å takke Clinton for sin innsats, og hadde en helt annen holdning enn han har hatt i mesteparten av valgkampen.

- Hun kjempet hardt. Hillary har jobbet lenge og hardt og vi skylder henne takk for hennes innsats for landet vårt, sa Donald Trump i talen sin like etter at valgresultatet var klart.

Drømmen knust

Mange spør seg nå hva Hillary Clinton vil gjøre videre.

Clinton har en lang og imponerende karriere bak seg, og ble for alvor kjent da ektemannen Bill Clinton ble valgt til president i 1992.

Hun har kjempet hardt og lenge for å bli USAs første kvinnelige president, men etter to mislykkede forsøk er det liten grunn til å tro at Clintons drøm vil gå i oppfyllelse.

Hennes første forsøk på å bli demokratenes presidentkandidat ble stoppet etter at hun tapte nominasjonskampen mot Barack Obama i 2008.

Senere valgte Obama å utnevne Hillary Clinton som utenriksminister, noe som styrket Clintons posisjon i amerikansk politikk betraktelig.

At hun igjen ville stille som presidentkandidat i 2016, kom derfor ikke som noen stor overraskelse. Likevel måtte hun kjempe hardt for å sikre seg demokratenes presidentnominasjon, med Bernie Sanders som argeste motstander.

Da det ble klart at hun skulle kjempe mot Donald Trump om presidentsetet, var det liten tvil blant politiske eksperter om at hun kom til å vinne, ettersom de fleste mente det var umulig at Trump kunne bli president.

Så feil kan man ta.

Valgkampen bydde på store utfordringer for den tidligere førstedamen og utenriksministeren, og særlig epostskandalen kan ha bidratt til å ødelegge for Clinton.

- Ingen sjanse til å stille igjen

Nå mener USA-ekspert Øyvind Østerud at det er høyst usannsynlig at Hillary Clinton vil stille til presidentvalg igjen.

- Etter to mislykkede forsøk er jeg nesten sikker på at det ikke vil skje. Det tror jeg verken hun vil eller kan. Hun møtte omfattende motstand i begge nominasjonskampene hos demokratene, og det var bare så vidt det holdt sist. Hun har nok ingen sjanse til å stille som president igjen, mener Østerud.

- Clinton-familien vil fortsette å markere seg

Selv om Hillary Clintons karriere på toppnivå i amerikansk politikk trolig er over, er det ikke sikkert at hun forsvinner helt ut av politikken, mener Østerud.

- Jeg tror ikke nødvendigvis hun er ferdig i politikken, men det er ikke godt å si. Hva hun gjør videre blir bare spekulasjoner, men dette er nok ikke det siste vi ser av Clinton-familien. Clinton Foundation står fortsatt sterkt, og familien vil nok fortsette å markere seg i politikken, avslutter han.