Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hillary endrer sin politikk for å sikre seieren

Demokratenes første TV-debatt i natt.

VIL STOPPE SANDERS: Tirsdag kveld, amerikansk tid, møter Hillary Clinton til debatt med de andre som ønsker å bli Demokratenes presidentkandidat. Foto: AP / NTB scanpix
VIL STOPPE SANDERS: Tirsdag kveld, amerikansk tid, møter Hillary Clinton til debatt med de andre som ønsker å bli Demokratenes presidentkandidat. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I natt møtes Hillary Clinton, Bernie Sanders, Martin O'Malley, Lincoln Chafee og Jim Webb i Las Vegas under Demokratenes første TV-debatt.

Nattens debatt er den første av seks planlagte debatter i kampen for å bli partiets kandidat til presidentvalget i november neste år. De to kandidatene som blir viet mest oppmerksomhet før debatten er Clinton og Sanders, som innehar de to øverste plassene på alle målingene. 

De ferskeste tallene plasserer USAs tidligere førstedame Hillary Clinton først, med 43,3 prosent har hun et snitt på 16,2 prosent foran Bernie Sanders med 25,1. Mer overraskende er det at USAs visepresident Joe Biden ligger på tredjeplass på målingene med 17,4 prosent, til tross for at han så langt ikke har lansert seg selv som presidentkandidat. 

VISER SEG FRAM: Den 74 år gamle senatoren Bernie Sanders har skapt noe av begeistringen blant unge og radikale som Barack Obama greide å skape i sin tid. På tirsdag får han vist seg fram samen med de andre som ønsker å bli Demokratenes presidentkandidat. Foto: Rick Wilking/ Reuters / NTB scanpix
VISER SEG FRAM: Den 74 år gamle senatoren Bernie Sanders har skapt noe av begeistringen blant unge og radikale som Barack Obama greide å skape i sin tid. På tirsdag får han vist seg fram samen med de andre som ønsker å bli Demokratenes presidentkandidat. Foto: Rick Wilking/ Reuters / NTB scanpix Vis mer

Webb (0,9 prosent), O'Malley (0,4 prosent) og Chafee (0,3 prosent), ligger så langt bak på meningsmålingene at nattens debatt blir ansett som deres siste reelle mulighet til å melde seg på i valgkampen igjen. 

Trakk flest tilskuere Det amerikanske TV-publikummet er derfor mest opptatt av hvordan Clinton og Sanders framstår i nattens sending. 

Bernie Sanders var fram til i sommer en relativt anonym stemme i den amerikanske valgkampen, i skyggen av Hillary Clinton. Kandidaturet til demokratenes klare favoritt har imidlertid fått seg flere kraftige bulker. Den største kom etter at det ble klart at Clinton oppbevarte flere klassifiserte eposter på en privat konto under sin periode som utenriksminister i Obama-administrasjonen.

Sanders er den eneste politikeren i det amerikanske Senatet som kaller seg sosialist. Noe overraskende har det vist seg å slå positivt ut på meningsmålingene. I sommer trakk Sanders også flere tilskuere enn noen annen kandidat (krever innlogging) til sine valgkampmøter. 

Clinton endrer retorikken Politikken Sanders fører har blitt godt mottatt av velgerne. Det har nå fått Hillary Clinton til å trekke mot venstre politisk, i forkant av nattens TV-debatt, skriver den amerikanske kommentatoren John Whitesides. 

Clinton har blant annet gått ut mot frihandelsavtalen for stillehavsområdet (TPP). Etter flere alvorlige skyteepisoder i USA den siste tida legger hun også sterk vekt på sitt engasjement for våpenkontroll.

Whitesides sier venstrevridningen trolig er et forsøk på å ta brodden av kritikken fra motkandidat Bernie Sanders og samtidig lokke til seg fagforeningsmedlemmer og aktivister som i liten grad har sluttet opp om henne, melder NTB.

Like før debatten dukket det også opp en underskriftskampanjen som ba CNN inkludere en utspørrer lenger ut på venstresiden.

- I en valgkamp som så langt har vært lite preget av politiske motsetninger, kan Clintons kursendring for å beskytte venstreflanken gjøre henne sårbar for påstander om at hun er vinglete og for folk som vil stille spørsmål ved hennes oppriktighet, mener Whitesides.

Det er ventet at debatten i Las Vegas blir en langt mer avdempet affære enn de to republikanske debattene, som har vært preget av til dels tøffe - og sleivete - replikkvekslinger og personangrep mellom Donald Trump og resten av kandidatene, skriver NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!