- Hillary er en del av et korrupt system

Før den viktige debatten på riksdekkende tv i natt lovet Obama og Edwards å kaste silkehanskene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det begynner nå å haste alvorlig for de som utfordrer Hillary Clinton i kampen om å bli demokratenes ene kandidat mot republikanernes utvalgte om ett år.

Tirsdag kveld stålsatte Hillary seg for det som er ventet å bli et angrep fra to fronter klokka 9 amerikansk tid (kl. 03). Da møtes alle demokratenes håpefulle til en to timer lang direktesendt tv-debatt. Hillarys rivaler bør virkelig stråle om de skal ha mulighet til å ta opp kampen, mener flere kommentatorer.

Den politiske «rockestjernen» Obama har selv latt det lekke ut at han «må gjøre noe» i kveld.

- Obama har hevet forventningene før debatten, og det er ikke sikkert det bare er av det dgode. Han har signalisert svært sterkt at han har tenkt å være skarpere i sin kritikk av Hillary Clinton, så alles øyne kommer til å være rettet mot ham, sier CNNs politiske analytiker Gloria Borger.

- Personlig ambisjon viktigst for Hillary

Samtidig kvesser også John Edwards knivene foran den riksdekkende tv-happeningen. Han uttalte i dag at Hillary er en del av et korrupt system.

- Gode mennesker er fanget i dette systemet, og jeg har gitt eksempler på noen punkter der jeg mener hun har havnet inni det. Samtidig mener jeg at hun fortsetter med å forsvare systemet. Jeg tror ikke du kan foreta endringene dette landet trenger om du forsvarer et korrupt system som ikke virker, sier han i et intervju med nyhetsbyrået AP som ble publisert i ettermiddag.

Edwards antyder også at Clintons hovedmotiv for å stille er hennes personlige ambisjoner og ikke velgernes ve og vel

- Hillary er en del av et korrupt system

- Hun sa det, gjorde hun ikke det? Sa hun ikke tidlig i valgkampen at «jeg er med for å vinne»?, spør Hillarys partifelle retorisk.

- Vil sette dem på plass

Fram til i dag har demokratenes tv-debatter vært relativt tekkelige, med nesten ingen angrep på de enkelte kandidatenes karakter og person. Clinton-leiren prøver å nå å vri de krasse utspillene fra Hillarys rivaler til egen fordel.

- Når man tenker på at både Obama og Edwards fikk et navn ved å love å føre positiv politikk, så er det siste man ville ha ventet fra dem disse stolte utspillene om at de nå skal føre en negativ kampanje mot en partifelle, skriver sjefstrateg Mark Penn i et presseskriv, og tilføyer:

- Hillary vil selvfølgelig ikke nøle med å sette opponentene på plass når det gjelder innvendinger de har mot henne.

Clinton-leiren har som en del av krigen før debatten også lagt ut gamle videoklipp på sine websider der Obama og Edwards etter Clinton-leirens mening tar avstand fra denne typen politiske angrep.

Clinton leder

Hillarys folk prøver å latterliggjøre Obamas store ord om «håpets politikk», en av hans mest kjente formuleringer, ved å peke på det de mener er en utvikling der han er mest opptatt av å angripe andre kandidater.

KJEMPER MOT HVERANDRE: Demokratenes mulige presidentkandidater før valget i 2008: Hillary Clinton, Barack Obama og John Edwards. Foto. AFP/Scanpix
KJEMPER MOT HVERANDRE: Demokratenes mulige presidentkandidater før valget i 2008: Hillary Clinton, Barack Obama og John Edwards. Foto. AFP/Scanpix Vis mer

- Denne antydningen av at det å endre tonen i politikken er synonymt med å la de (Clinton-leiren) få si hva de vil, at det ikke er noen uenigheter eller at vi alle holder hendene til hverandre og synger «Kumbaya», er åpenbart ikke hva jeg hadde i tankene, kontrer Obama selv overfor New York Times.

Han og Edwards har gode grunner til å prøve nye strategier. Hillary Clinton leder nå med flere hestehoder på nasjonale målinger, og har også en knapp ledelse i de viktige første primærvalgstatene.

De fire resterende demokratiske kandidatene; Joe Biden, Chris Dodd, Bill Richardson og Dennis Kicinich har trolig ingen mulighet til å hale innpå Clinton, Obama eller Edwards, men kan ennå få inn poenger mot Hillary - eller republikanerne - i nattas store tv-debatt.

* Her kan du se utdrag fra debatten når den er over. Høydepunkter vil også raskt havne på YouTube.

Dagbladet.no kommer også med mer.