- Hillary er et geni

Bill kaster seg inn i valgkampen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Evnen og viljen til å hjelpe andre, er den viktigste egenskapen i en president, ifølge USAs tidligere leder Bill Clinton.

Han er en populær foredragsholder og har den siste tiden brukt enhver anledning til å legge inn godord for kona Hillary, som i disse dager kjemper om å bli demokratenes presidentkandidat.

- Uansett hvilken posisjon hun har hatt i livet, har hun vist seg å være et geni i verdensklassen til å gjøre positive endringer i andres liv, sa Bill Clinton under gårsdagens besøk i New Hampshire.

Endringsmakere

Oppkjøringen til primærvalgkampene har vekket til live en gammel debatt.

Det diskuteres heftig om USAs kommende president sterkeste side burde være erfaring eller evnen til å forandre politikken.

En fersk meningsmåling viser at demokratene ønsker en person som kan endre det inngrodde systemet i Washington, framfor noen med lang politisk merittliste.

Hillary Clinton representerer den siste kategorien, mens både Barack Obama og John Edwards profilerer seg som endringsmakere.

PRIMÆRVALGENE: Hillary Clinton kjemper nå om å bli demokratenes presidentkandidat. Foto: AP PHOTO/SCANPIX
PRIMÆRVALGENE: Hillary Clinton kjemper nå om å bli demokratenes presidentkandidat. Foto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer

Kunstig polarisering

Den samme debatten var også aktuell i 1992, da Clinton overtok presidentembete fra George H.W. Bush.

Det hevdes at Clintons største fordel i denne valgkamp, var hans uttalte vilje til å distansere seg fra Bush\' styre og ønske om en rekke økonomiske forandringer.

Clinton selv avviste i går denne situasjonsframstillingen. Han mener at det er skapt en kunstig polarisering mellom disse to egenskapene.

- Erfaring og endringsvilje er motsatte verdier bare hvis du er så erfaren at du ikke har noe energi igjen eller hvis erfaringen ligger i å slåss mot forandringer.

- Men hvis du vet hvordan du gjør ting, og kan over tid bevise at du kan gjøre forandringer i folks liv, er det en ganske bra anbefaling.