Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Hillary er et monster»

Viktig Obama-rådgiver måtte trekke seg i kveld. Ble løsmunnet til skotsk journalist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er mulig Samantha Power (37) kunne ha sluppet unna med det som professor ved Harvard\'s Kennedy School of government, hennes «egentlige» jobb, men så lenge hun var en av Barack Obamas fremste rådgivere ble det for drøy kost.

I et intervju med den britiske avisa The Scotsman like før Obamas dårlige valgdag i Ohio og Texas, ble Power revet med. Obama-rådgiveren kalte Hillary Clinton «et monster» og tilføyde for sikkerhets skyld at partifellen har et utseende som sier «ergh».

* Les hele det famøse intervjuet på nettsidene til The Scotsman.

Obama-leiren prøvde seg først med en beklagelse, uten noen klargøring av konsekvensene for Power, men måtte svært raskt krype til korset.

- Beklager dypt

Da flere Obama-støttespillere i kongressen hadde uttalt i klartekst at presidentkandidaten burde kvitte seg med rådgiveren, gikk det bare en times tid før Power kunngjorde at hun går av.

- Sist mandag kom jeg med kommentarer det ikke er mulig å unnskylde og som er markant forskjellig fra beundringen for senator Clinton som jeg tidligere ofte har uttrykt, og fra ånden, substansen og hensikten med Obamas valgkamp. Jeg sender mine dypeste beklagelser til Clinton, Obama og det fantastiske teamet jeg har jobbet med i disse 14 lange månedene, skriver Power i en pressemelding ifølge ABC News.

Power, en respektert akademiker med blant annet en Pulitzer-pris på CVen, var fram til i kveld en av Obamas nærmeste rådgiver i utenriksspørsmål. For presidentkandidat Obama er det viktig område der han prøver å framstå som mer moden enn sin kvinnelige rival.

PROFESSOR: Samantha Power går muligens tilbake til sin akademiske karriere etter å ha trampet i salaten i den amerikanske presidentvalgkampen. Arkivfoto: STEW MILNE / AP
PROFESSOR: Samantha Power går muligens tilbake til sin akademiske karriere etter å ha trampet i salaten i den amerikanske presidentvalgkampen. Arkivfoto: STEW MILNE / AP Vis mer

«Off the record»

Da den fatale bemerkningen falt i intervjuet med den skotske journalisten Gerri Peev, prøvde Obamas våpendrager å hente seg inn i sekundene etterpå - uten at det hjalp.

- Vi dreit oss ut («fucked up») i Ohio. Der er de besatt, og Hillary bruker det for alt det er verdt, for hun vet Ohio er det eneste stedet de kan vinne.

- Hun er et monster også - det er off the record - hun nedverdiger seg til hva som helst, sa Power.

Etter vanlige journalistiske retningslinjer aksepterer man ikke uten videre at noe som sies i intervjusituasjonen skal holdes utenfor sitatene som gjengis på trykk, om det ikke er gjort en eksplisitt avtale om dette før den aktuelle uttalelsen faller.

Dermed skjøt Power seg i foten med grovt kaliber, og hadde aldri noen sjanse til å fortsette karrieren i staben til det som kan bli USAs neste president.

Også andre deler av Scotsman-intervjuet kan beskrives som frittalende.

- Du bare ser på henne og tenker «Ergh». Men hvis du er fattig og hun forteller en eller annen historie om at Obama har tenkt å ta fra deg jobben, er det kanskje mer effektivt. Den mengden bløff hun har brukt er virkelig lite attraktivt.

IKKE BARE GODE VENNER: Hillary Clintons og Barack Obamas presidentambisjoner har ført til en heller bitter stemning internt i det demokratiske partiet.
IKKE BARE GODE VENNER: Hillary Clintons og Barack Obamas presidentambisjoner har ført til en heller bitter stemning internt i det demokratiske partiet. Vis mer

- Her borte ser det ut som desperasjon, jeg håper det ser ut som desperasjon hos dere også, sa Power om Clintons valgkamp til The Scotsman.

Den tiraden angrer hun nok en smule på i kveld.

Hillary måtte sparke tre

Det er imidlertid ikke første gang at valgkampmedarbeidere har fått fyken når drittslenginga mellom de to demokratiske rivalene har tatt overhånd, og tidligere er det Clintons folk som har slengt med leppa.

Hillarys valgkampleder i New Hampshire, Billy Shaheen, måtte gå etter at gjorde et poeng ut av Obamas bruk av narkotika en periode i ungdommen. (Narkoepisodene er velkjente, og er beskrevet åpent av Obama i selvbiografien «Dreams of My Father».

I Iowa måtte to ivrige Clinton-medarbeidere i Iowa finne andre ting å gjøre etter at de videresendte propaganda-eposter som stempler Obama som en form for muslimsk dobbeltagent som vil ta over Det hvite hus med onde hensikter. (Obama er personlig kristen).

Obama har slitt i motvind i mediene de siste dagene, og den pinlige avgangen til en sentral person i staben hans kommer svært ubeleilig mens han prøver å komme seg ovenpå igjen.

Powers avgang er i kveld den største valgkampsaken i alle de toneangivende mediene i USA.

image: «Hillary er et monster»
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media