Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hillary er for skjør

Men Bush og Rove synes storebror Jeb Bush er en fin fyr. 2008 nærmer seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Republikanerne har selvsagt for lengst startet kampen om å beholde Det hvite hus også i neste fireårsperiode, men nå kommer storkanonene på banen.

Bok fra innsiden

Det er alltid velinformerte Matt Drudge som i dag bringer eksklusive utdrag fra den svært Bush-vennlige bak-kulissene-boka «Strategery», i en artikkel på sin nyhetsportal Drudge Report.

I boka gir både George W. Bush og hans sjefsstrateg Karl Rove svært så detaljerte betraktninger rundt både Hillary Clintons kandidatur til presidentvalget om over to år og sine egne favoritter.- Hun er den dominerende spilleren på deres banehalvdel. Alle som tror at noen andre enn hun blir demokratenes kandidat lurer seg selv, sier Rove i et dybdeintervju utført av forfatteren Bill Sammon.


- Denne skjørheten

De andre demokratene i primærvalget er angivelig «bare» ute etter visepresident-jobben. Den durkdrevne Washington-edderkoppen uttaler imidlertid at Hillary noen ganger er «for forsiktig» og at hun er «filosofisk veldig liberal», til tross for nylige forsøk på å framstå som moderat i det amerikanske politiske landskapet.

«Liberal» er velkjent som et av republikanernes favoritt-skjellsord i politisk kontekst, og kan være et dødelig stempel å få for en demokratisk presidentkandidat som er nødt til å vinne velgere også fra forholdsvis konservative leire.

Samtidig er de gjentatte antydningene i boka om Hillarys forsiktighet trolig et forsøk på å få henne til å framstå som for svak, for eksempel i militære sammenhenger. På direkte spørsmål om hva han mener er Clintons svakheter svarer Rove:

PRESIDENT CLINTON, THE SEQUAL: Denne kvinnen er trolig det de amerikanske republikanerne frykter mest av alt i 2008. Samtidig er det angivelig uro blant demokrater om fortidas spøkelser kan innhente Hillary Rodham Clinton. Foto: SCANPIX/AP
PRESIDENT CLINTON, THE SEQUAL: Denne kvinnen er trolig det de amerikanske republikanerne frykter mest av alt i 2008. Samtidig er det angivelig uro blant demokrater om fortidas spøkelser kan innhente Hillary Rodham Clinton. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

- Hennes personlige filosofi og denne skjørheten (brittleness) med henne.

Presidenten selv ser ut til å velge en noe mer «generøs» innfallsvinkel.

- Hun er en smart person, og har åpenbart masse erfaring, sier Bush ifølge Drudge Report.


Heier på storebror

Han går på sin side langt i å lansere sin egen bror, Florida-guvernør Jeb Bush, som republikansk presidentkandidat, til tross for at han så langt hardnakket har benektet at han kommer til å stille.

- Om han sier «jeg er interessert», tror jeg han vil bli en formidabel kandidat. Men han har sagt han ikke vil, og jeg tror han mener det, hevder Bush.

Presidenten påstår også at utenriksminister Condoleezza Rice er ærlig når hun sier at hun er ute av bildet.

- Hun er en bemerkelsesverdig kvinne. Men igjen, så tror jeg du må ta henne på ordet, sier den avtroppende statslederen.

Når det gjelder 2008-valget generelt har George W. Bush følgende dyptpløyende analyse om utfallet:

- Vi (republikanerne) bør være partiet med makta fordi vi har ideer. I motsetning til et parti som er mot alt mulig, er vi for ting, sier han i «Strategery» ifølge Drudge Report.

De toneangivende amerikanske mediene har ennå ikke kommentert boka som nå kommer på markedet.


Opptatt med senatet

Hillary Rodham Clinton selv holder nå på med å sikre seg gjenvalg som senator i neste års kongressvalg, og Associated Press konstaterte i forrige uke at hun allerde har samlet sammen mye mer penger til kampanjen enn hun trenger - penger som kan brukes i kampen om å bli presidentkandidaten til partiet.

Demokrat-insidere tror Hillary offisielt vi lansere sitt kandidatur like etter gjenvalget i sentatet. Samtidig frykter angivelig flere partifeller at den ekstremt profilerte ektefellen til Bill Clinton har for mye «bagasje», amerikansk for skandale-materiale, til å vinne valget.

Heller ikke de første meningsmålingene om temaet går i Hillarys favør.

«Hennes presidentkampanje ser ut til å bli en kollisjon mellom forlokkende Clinton-nostalgi og frykten for Clinton-utmattelse i befolkningen», analyserer blant andre avisa Mercury News i dag.

<B>BEREDER GRUNNEN:</B> Ennå vet ingen hvem som skal slåss om å bli president i USA om to år, mne George W. Bush og Karl Rove sparker i gang spekulasjonene for alvor med sine nye uttalelser.
<B>TILFELDIG? NEPPE:</B> President George W. Bush og hans aller mest framtredende medhjelpere har gitt lange, eksklusive intervjuer til forfatteren av "Strategery", og spådommene om det kommende presidentvalget har nok ikke kommet i vanvare.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media