Hillary har høyest stjerne

Hillary Clinton har aldri tidligere vært mer populær i USA. I en meningsmåling feier hun alle konkurrentene til side.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Dermed kan det se ut som om amerikanerne ønsker Hillary Clinton som sin nye president etter valget i 2008. I en meningsmåling for USA Today/CNN, utført av Gallup, står USAs tidligere førstedame og nå senator fra delstaten New York igjen som den store vinneren. Hun leder nå kampen om å bli USA neste president.

Mens det er mer usikkert hvem som egentlig er den mest populære republikaneren, er det ingen tvil om at amerikanske kvinner og menn har fått sansen for Hillary Clinton.

Populær

Gallup har plukket ut de åtte mest trolige presidentkandidatene for hvert parti. Ved siden av Hillary Clinton (41 prosent) er ekspresidentkandidat John Kerry (16 prosent), eks-visepresidentkandidat John Edwards (15 prosent), senator Joseph Biden (8 prosent) fra Delaware, eksgeneral Wesley Clark (5 prosent), New Mexicos guvernør Bill Richardson (3 prosent), senator Evan Bayh fra Indiana og Virginias guvernør Mark Warner de mest sannsynlige kandidatene.

Hillary gjør nærmest rent bord. Amerikanske valgeksperter ser for øyeblikket ingen andre demokrater som eventuelt kan ta opp kampen med Hillary Clinton.

Republikanerne usikre

Akkurat nå er det ingen republikaner som peker seg ut til å ta opp arven etter George W. Bush og fortsette hans politikk.

Gallups måling gir et lite forsprang til New Yorks tidligere borgermester Rudy Giuliani (28 prosent). Men han pustes i nakken av senator John McCain (24 prosent) fra Arizona, utenriksminister Condoleezza Rice (18 prosent), senator Bill Frist (8 prosent) fra Tennessee, Mitt Romney (4 prosent) guvernør i Massachusetts, George Pataki (3 prosent) guvernør i New York, senator George Allen (3 prosent) fra Virginia og senator Sam Brownback (2 prosent) fra Kansas.

En outsider

Fortsatt er det noen som hevder at USA ikke er moden for en kvinne som president. Men de fleste politiske observatører mener nå at Hillary Clinton virkelig har en stor mulighet til vinne demokratenes nominasjon og at hun har en reell sjanse til å bli USAs neste president.

Selv om Rudy Giuliani nå ligger best an av republikanerne, tviler de fleste på at det blir den fritt-talende eksborgermesteren som til slutt bli republikanernes kandidat. Han er liberal til å være republikaner og har hatt et heller trøblete privatliv med en offentlig skilsmisse som kan ta pusten fra de fleste.

Floridas guvernør Jeb Bush, presidentens bror, har fram til nå avvist at han stiller. Ombestemmer Jeb Bush seg, kan mye tyde på at det blir en reprise på presidentvalget i 1992.

Da vant Hillarys mann Bill Clinton over Bush-brødrenes far George H. W. Bush.

Og skulle det bli Bush mot Clinton, blir det jo i familien. Bill Clinton og George H. W. Bush err blitt gode venner, og det er ikke mer enn noen måneder siden Bush sr. i en spøkefull tone karakteriserte Bill Clinton som en sønn.

15 prosent: John Edwards som var visepresidentkandidat for demokratene støttes av 15 prosent.
16 PROSENT: Tidligere presidentkandidat John Kerry har støtte fra 16 prosent av de demokratiske velgerne.
18 PROSENT: Utenriksminister Condoleezza Rice er den beste kandidaten mener 18 prosent av republikanerne.
24 PROSENT: Krigshelten John McCain har 24 prosent av republikanernes støtte.