- Hillary har skaffet seg en ekstraomgang

Men Pennsylvania-resultatet er ikke dramatisk for Obama, mener Dagbladet.nos valg-ekspert Svein Melby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hillary Clinton vant med de psykologisk viktige 10 prosentene i nattens primærvalg i staten Pennsylvania.

Les også: - Vinden har snudd

- Dette resultatet betyr at hun har fått en ekstra sjanse til å drive valgkamp. Hadde hun ikke vunnet så klart hadde presset mot henne til å trekke seg som kandidat blitt enormt, sier Dagbladet.nos USA-valg-ekspert Svein Melby, leder for Senter for transatlantiske studier.

Han tror det nærmest blir umulig for den kvinnelige kandidaten å ta igjen Barack Obama når det gjelder antall delegater, men at nattas resultat igjen har gjort det uklart om hvem som bør bli demokratenes presidentkandidat.

Ifølge CNN står nå Hillary Clinton med 1556 delegater, mens Barack Obama leder med sine 1694.

- Ikke dramatisk

- Nå er det fremdeles uklart om hvem som bør stille for dem. Denne nye uklarheten vil hun sikkert utnytte til sin fordel, sier Melby til Dagbladet.no.

Det kan bety at de såkalte superdelegatene igjen må vurdere hvem som bør representere partiet mot republikaneren John McCain.

TIM SHAFFER/Reuters
TIM SHAFFER/Reuters Vis mer

- Men dette resultatet er ikke så dramatisk at det endrer så mye på antall delegater dem i mellom. Og det er det som til syvende og sist avgjør, og jeg tror ikke superdelegatene kan gjøre annet enn å bøye seg etter hva folket mener, sier han.

Obama favoritt 6. mai

Han tror Obama vil ta gjenoppta delegat-forspranget når statene North Carolina og Indiana skal til valg om cirka to uker - 6. mai.

- Alle meningsmålinger tilsier at han vil gjøre det bra der. Der er han klar favoritt. Samtidig har nattas valg gjort det litt spennende igjen. Alt kan jo fremdeles skje, sier Melby.

Obama dvelet ikke lenge over nattas valgnederlag. Han tjuvstartet det kommende valget ved å holde tale i Evansville, Indiana i natt.

- Det er mange som trodde vi ikke kunne gjøre dette til et race, sa Obama om valget i Pennsylvania.

Seier gir penger i kassa

Hillary var selvfølgelig svært fornøyd med nattas valg, men valgkampkassa begynner å nå bunnen, så kandidaten ba derfor støttespillerne om å sende mer penger.

- Jeg tror dette resultatet vil gi henne mer penger i kassa. Denne seieren kan gi henne en bedre mulighet en forespeilet i North Carolina. Men kort oppsummert, tror jeg bare hun har fått en ekstraomgang til å drive valgkamp, sier Svein Melby.

KOMMENTERER: Dagbladet.nos valgekspert, Svein Melby, i Senter for transatlantiske studier, mener det er ny spenning om hvem som blir demokratenes presidentkandidat.