Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hillary innrømmer snikskytter-bløff

Møtte liten jente - ikke snikskyttere - på flyplassen i Bosnia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De siste dagene har en ny og en gammel video med den amerikanske presidentkandidaten fått mye oppmerksomhet.

Les:Ble Hillary beskutt i Bosnia?

- Løp vekk fra snikskyttere

I den ene videoen forteller Hillary Clinton om sin erfaring i utenrikspolitikken og gjenforteller historien om da hun 25 mars 1996 «landet under snikskytterild» i Tuzla i det krigsherjede Bosnia.

- Det skulle være en slags velkomstseremoni på flyplassen, men istedet løp vi bare med hodene nede for å komme oss inn i kjøretøyene som skulle ta oss til basen, fortsatte Hillary Clinton i en tale på George Washington University 17. mars.

Arkivene avslører bløff

Men Washington Post og flere tv-mediers dekning av saken den gang viser et ganske annet hendelsesforløp. Den andre videoen viser en rolig og avslappet førstedame, som sammen med sin datter Chelsea kommer gående ut av flyet for å møte en liten jente som overrekker blomster og en hilsen.

Etter flere forklaringer, der Clinton har holdt seg til historien - og utbrodert den, firer hun nå flagg og innrømmer at hun har gjenfortalt feil.

image: Hillary innrømmer snikskytter-bløff

- Jeg har uttalt meg feil, sa hun i et møte med journalister i Philadephia Daily News

Historien, som har vært en av flere fra perioden som førstedame i Det hvite hus, som Clinton bruker for å bygge opp sin egen troverdighet i utenrikspolitikken, har blitt avslørt som en bløff. 

- Jeg ble fortalt at vi måtte lande på en spesiell måte og at vi hadde skuddsikkert utstyr på grunn av snikskyttere (...) det er dette jeg husker, sier Clinton.

Hun mener oppstyret ikke har svekket henne.

- Nei, jeg reiste til 80 land. Jeg ga løpende redegjørelser og skrev mye om dette i boken min. Det var et feilsteg, hvis jeg sa noe slikt. Jeg sier mye forskjellig, mer enn en millioner av ord hver dag. Det var en feilaktig uttalelse, sa Clinton i et forsøk på å forklare hvorfor ingen skade var skjedd som følge av de siste dagenes negative oppmerksomhet.

Komiker startet avsløring

Det var komikeren Davis Atkins, kjent under artistnavnet «Sinbad», som tidligere denne måneden anklaget presidentkandidaten for å overdrive. Han var, sammen med sangerinnen Sheryl Crow, med i Hillary og Chelsea Clintons reisefølge på turen i mars 1996. Komikeren ga overfor Washington Post en ganske annen beskrivelse av turen og arresterer Clinton på faktafeil.

- Jeg tror det eneste øyeblikket der vi kunne trengt den røde telefonen, var når vi var i villrede om vi skulle spise her eller på neste sted, sa komikeren til Washington Post.

- Media stiller feil spørsmål


Det store spørsmålet er hvordan amerikanske velgere vil ta i mot nyheten om at en presidentkandidat innrømmer å bløffe på seg erfaringer fra en krigssone.

De siste årene har militær erfaring vært sentralt i valgkampen. John Kerry, som tjenestegjorde i Vietnam, George W. Bush, som vervet seg til nasjonalgarden og ville bli pilot, og John McCain, som var krigsfange, er noen av dem hvis karriere har blitt heftig diskutert.

Nå kan Clinton tråkket i salaten ved å påberope seg erfaring hun ikke har hatt. Mens analytikere er uenige om utfallet, reiser Times-spaltist Joe Klein spørsmålet om ikke medias dekning av saken ødelegger valgkampen.

- Dette er ikke viktig. Det er derimiot andre spørsmål, som to kriger, energiuavhengighet og den amerikanske økonomien, sier Klein i et CNN-intervju.

Han betegner historien som en «krigshistorie» og innrømmer at den er overdrevet.

Samtidig anklager Klein amerikanske medier for ikke å stille de riktige, vanskelige og avgjørende spørsmålene til kandidatene. På utenriksfronten trekker han blant annet fram planene om å opprette en uavhengig stat i kurdiske områder i Irak, som et eksempel. Planene kan lede til en storstilt tyrkisk invasjon av landet og Tyrkia er en sentral NATO-alliert for USA.

- Hvordan stiller Obama og Clinton seg til dette, spør Klein retorisk.

Til tross for at andre temaer er viktige, så overskygger allikevel en kandidats troverdighet de fleste spørsmål i den politiske verdenen.


Korketrekker-landing
«Erfaring» har vært et av Clintons mest sentrale temaer i valgkampen. Under en valgkamptale i Iowa, den første delstaten i USA der man valgte presidentkandidater, sa Hillary følgende i en tale om sin tid ved ektemannen Bill Clintons side da han var president.

- I Det hvite hus pleide vi å si at om et sted er for farlig, for lite eller for fattig, sender vi førstedamen.

I samme tale beskrev den tidligere førstedamen en dramatisk korketrekker-

landing i det krigsherjede Bosnia og fortalte om snikskyttere.

Komikeren Sinbad latterliggjør talen.

- Hvilken president ville si «hei, jeg kan ikke dra for jeg kan bli skutt, så jeg kommer til å sende kona... åh, og husk å ta med deg en gitarspiller og en komiker»? spør han retorisk. 

FIKK BEHANDLING: John McCain brakk høyrebeinet og begge armene da han ble skutt ned. Først da vietnameserne fikk vite at faren hans var en høytstående admiral i den amerikanske marinen fikk han sykehusbehandling.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media