FRA FIENDER TIL ALLIERTE: Etter en lang og bitter nominasjonsstrid ser det ut til at Hillary Clinton kan få en av toppjobbene i Barack Obamas regjering. Hun skal være blant kandidatene til jobben som utenriksminister. Foto: REUTERS/Jim Young/SCANPIX
FRA FIENDER TIL ALLIERTE: Etter en lang og bitter nominasjonsstrid ser det ut til at Hillary Clinton kan få en av toppjobbene i Barack Obamas regjering. Hun skal være blant kandidatene til jobben som utenriksminister. Foto: REUTERS/Jim Young/SCANPIXVis mer

- Hillary kan bli USAs neste utenriksminister

Hillary og Obama skal ha hatt hemmelig møte i Chicago i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Hillary Clinton er blant kandidatene til jobben som utenriksminister i Barack Obamas regjering. Det melder flere amerikanske tv-stasjoner.

Både NBC og CNN har vært i kontakt med rådgivere i Obamas stab som sier hun blir vurdert til den viktige regjeringsposten.

Ifølge en kilde blant demokratene møttes Hillary og Obama på hans kontor i Chicago torsdag ettermiddag, melder NBC. Den tidligere førstedamen og hennes følge av sikkerhetsvakter fra Secret Service forlot Obamas kontor kort tid før Obama gikk for dagen.

Også nettstedet Politico har opplysninger om at tre SUV-er forlot garasjeanlegget i kontorbygget der Obama holder til, og at det angivelig skal ha vært Hillary.

- Dette var en bevisst lekkasje for å se hvilke reaksjoner som kom. Men hvis de ikke gir henne jobben nå, vil de ha ydmyket henne enda en gang og det vil være et gigantisk politisk feilgrep, sier en kilde nær Hillary til britiske The Times.

- Vil være en god partner
Philippe Reines, talsperson for Hillary, ville i løpet av dagen i dag bare kun opplyse om at New York-senatoren ikke hadde noe på programmet for i dag. For øvrige kommentarer henviste han til Obamas overgangsteam, som heller ikke ville kommentere spekulasjonene.

Også CNN har kilder i Obama-leiren som bekrefter Hillarys kandidatur til utenriksministerjobben. De sier at fram til i går formiddag var ikke hun blitt kontaktet av Obama.

Dermed kan det fortsatt tenkes at de to rivalene fra demokratenes lange nominasjonskamp faktisk møttes i Chicago i går.

Mandag kveld, da Hillary deltok på en prisutdeling i New York, ble hun spurt om hun kunne tenke seg en jobb i Obamas administrasjon.

- Jeg er fornøyd med å være en senator fra New York. Jeg elsker denne staten og denne byen. Jeg har mye å ta igjen og en lang liste med ting jeg må få gjort. Men jeg vil være en god partner og jeg vil gjøre alt jeg kan for å sikre at hans agenda blir suksessrik.

Da Hillary og Obama kjempet fra stat til stat om å bli demokratenes presidentkandidat, kalte Hillary Obamas utenrikspolitikk som «uansvarlig».

Obama har i sine utenrikspolitiske visjoner sagt at han er villig til å føre direkte samtaler med Iran og Nord-Korea, uten at det stilles betingelser på forhånd. Obama har også lagt opp til en raskere tilbaketrekning fra Irak enn det Hillary ville. Hun understreket at en tilbaketrekning må skje i overensstemmelse med Pentagon og militære rådgivere.

Har valgt Clinton-navn
Spekulasjonene rundt Hillary Clintons tiltenkte rolle er ikke blitt mindre av at Obama så langt har valgt toppnavn fra Bill Clintons regjeringstid. Verken John Podesta, som leder overgangen til en Obama-administrasjon, eller stabssjefen Rahm Emanuel, støttet Obama under primærvalgkampen. De forholdt seg nøytrale.

Valget av Podesta, Bill Clintons tidligere stabssjef, og Emanuel, en av Clintons viktigste rådgivere gjennom fem år, tyder på to ting, mener analytikerne.

Obama har vært opptatt av å ikke gjøre samme feil som foregående administrasjoner, nemlig å tro at de kan utøve makt i Washington med et nytt apparat uten forankring og allierte i byen.

Samtidig lå det en forventning i det demokratiske partiet om at Obamas administrasjon også måtte gjenspeile det mandatet Hillary fikk med sine 18 millioner stemmer i primærvalgkampen.