TOPPMØTE OM POLHAVET:  Utenriksministrene fra de fem kyststatene mot Nordpolen samlet i Chelsea nord for Ottawa mandag: fra venstre utenriksminister Jonas Gahr Støre, Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, Canadas utenriksminister Lawrence Cannon, USAs utenriksminister Hillary Clinton og Danmarks justisminister Lars Barfoed, som forsvarte Danmarks interesser rundt Grønland. FOTO: CHRIS WATTIE, REUTERS/SCANPIX.
TOPPMØTE OM POLHAVET: Utenriksministrene fra de fem kyststatene mot Nordpolen samlet i Chelsea nord for Ottawa mandag: fra venstre utenriksminister Jonas Gahr Støre, Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, Canadas utenriksminister Lawrence Cannon, USAs utenriksminister Hillary Clinton og Danmarks justisminister Lars Barfoed, som forsvarte Danmarks interesser rundt Grønland. FOTO: CHRIS WATTIE, REUTERS/SCANPIX.Vis mer

Hillary kom med påskegg til Arktis-toppmøte

- Historisk at USA vil ratifisere FNs havrettskommisjon, sier fornøyd Jonas Gahr Støre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
Redningsaksjoner i arktiske strøk var ett av hovedtemaene i toppmøtet om Arktis mandag kveld i Ottawa. Urfolk i regionen protesterer mot møtet fordi de ikke var invitert.

Utenriksministrene fra Norge, Danmark, Russland, USA og Canada kom sammen for å drøfte situasjonen i Arktis.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre var svært tilfreds etter møtet.

- Ett av temaene var spørsmålet om søk og redning. Det er åpenbart at vi må forholde oss til at dette blir en større utfordring. Temaet er aktuelt for alle de fem kyststatene, sier Støre til NTB.

Han framhever likevel samarbeidet med Russland på dette feltet som spesielt viktig og godt.


Lover først


Utenriksministeren understreket også hvor viktig det er at lov og rett må være på plass før man setter i gang aktiviteter i arktiske strøk.

- Arktis kan ikke bli et område hvor det foregår aktivitet som det ikke finnes gode miljø- og sikkerhetsordninger for, sier Støre.

Han bedyrer at Russlands tidligere uttalelser om at landet ikke vil ha noen begrensninger på sin tilgang til Arktis, ikke forstyrret de uformelle samtalene.

- De har det med å snakke i store ord og store bokstaver: Du må ikke komme her og komme her. Nå har vi diskutert i tre timer, og dette har ikke vært noe tema. Uttalelsene var da heller ikke rettet mot noe spesielt land eller en spesiell situasjon, sier han.

Støre sier de fem landene ikke har avtalt noe nytt møte, men at de er enige om at deres eksperter på flere berørte områder skal holde kontakten.


Protester

Greenpeace og andre miljøorganisasjoner benyttet møtet i Chelsea like nord for Canadas hovedstad Ottawa til å kreve at mineralressursene i Arktis får ligge urørt. De tror ikke på de økonomiske stormaktenes forsikringer om at hensynet til miljøet vil komme i første rekke.

Talsmenn for urbefolkningen klager over at de er blitt stengt ute fra forhandlingene. USAs utenriksminister Hillary Clinton sier alle som er berørt av klimaendringene, må bli hørt.

- Vi må ha alle mann på dekk, fordi vi har et enormt arbeid foran oss og liten tid å gjøre det på. Det som skjer i Arktis, vil få store følger for jorda og klimaet på vår planet, sa Clinton ved åpningen av toppmøtet.


- Å forstå sammenhengen mellom de ulike endringene er en oppgave som krever internasjonalt samarbeid, understreket hun.

- Når vannet i Arktis blir varmere, blir det mer fisk i farvannene der - og da følger fiskebåtene etter, påpekte Clinton.


USA godkjenner havrett


Jonas Gahr Støre var spesielt tilfreds med at USA nå ser ut til å ville ratifisere FNs havrettskonvensjon.


- Clinton gjorde det helt klart at USA ønsker å ratifisere. Det vil være en historisk begivenhet, for da har USA sluttet seg til noe de har respektert, men aldri ratifisert, sier Støre.

Han er også svært glad for den amerikanske utenriksministerens personlige interesse for Arktis.

(NTB).

 RØDT, HVITT OG BLÅTT:  USAs utenriksminister Hillary Clinton passerer det norske flagget på vei inn til Arktis-toppmøtet i Ottawa mandag - sammen med Danmarks justisminister Lars Barfoed. FOTO: CHRIS WATTIE, REUTERS/SCANPIX.
RØDT, HVITT OG BLÅTT: USAs utenriksminister Hillary Clinton passerer det norske flagget på vei inn til Arktis-toppmøtet i Ottawa mandag - sammen med Danmarks justisminister Lars Barfoed. FOTO: CHRIS WATTIE, REUTERS/SCANPIX. Vis mer