Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hillary nede for telling

USA-ekspert Svein Melby tar dine spørsmål om valgdramaet i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dagbladet.nos USA-ekspert, seniorforsker Svein Melby ved Senter for transatlantiske studier, mener Hillary Clinton kan ha fått nådestøtet under det dramatiske nominasjonsvalget i Iowa i natt.

Barack Obama har derimot fått drømmeåpningen som kan sikre ham plassen som demokratenes presidentkandidat.

- Obamas overbevisende seier i Iowa vil garantert gi han et løft foran tirsdagens oppgjør i New Hampshire. Vinner han også der har han tatt et langt skritt på veien mot å bli demokratenes presidentkandidat, sier Melby.

- Slaget kan være tapt for Hillary

- Hillarys tredjeplass er et klart tilbakeslag for henne, og hun er nå avhengig av å komme sterkt tilbake allerede i New Hampshire. Hvis ikke kan slaget fort være tapt.

- Tiden frem til New Hampshire er kort og det er vanskelig å se hvordan hun kan snu den negative effekten av Iowa-valget. Men Clinton-maskinen skal ikke undervurderes og et comeback er fortsatt mulig, sier USA-eksperten.

Melby mener Edwards gjør et bra valg, men at andreplass neppe er godt nok til å konkurrere med Obama om de mange velgerne som ønsker endring.

Positive budskap

NEDTUR: Hillary Clintons presidentkampanje har virkelig fått ett skudd for baugen. Nattens 3. plass i Iowa kan bli vanskelig å løfte seg fra. Foto: Scanpix
NEDTUR: Hillary Clintons presidentkampanje har virkelig fått ett skudd for baugen. Nattens 3. plass i Iowa kan bli vanskelig å løfte seg fra. Foto: Scanpix Vis mer

Obamas positive budskap om nasjonal enighet for å løse store politiske oppgaver og ikke minst endre det polariserte klimaet i Washington, appellerer åpenbart til brede velgergrupper langt utover det demokratiske partiet.

- Fremmøtet hos demokratene i Iowa var dobbelt så stort som i 2004, og svært mange av de nye var Obama-velgere. Dette demonstrerer hans potensial i selve presidentvalget, noe som også er et uhyre godt kort i den videre kampen om nominasjonen, sier Melby

Huckabee blir å regne med

Huckabees klare seier viser at han blir å regne med også i fortsettelsen, men da må han i større grad enn hittil appellere til andre grupper innen det republikanske partiet enn den kristne høyresiden. Det var disse som brakte ham seieren i Iowa.

- Romney må i likhet med Hillary vinne i New Hampshire for å få sin kampanje på skinner igjen. En ny andre plass på tirsdag er trolig ikke godt nok, er Melbys analyse.

McCain kan bli stor

Seier for McCain i New Hampshire synes innen rekkevidde, og i så fall blir han raskt en hovedutfordrer etter gårsdagens resultat i Iowa.

- Guiliani havnet helt i bakleksa i går og det vanskelig for han å vinne, men den uryddige situasjonen i den republikanske kampen om nominasjonen gjør at han ikke kan avskrives.

Ron Pauls mange sympatisører (ikke minst blant Dagbladet netts lesere) bør være godt fornøyd med Iowa-resultatet. Og han gjør det sikkert enda bedre i New Hampshire. Men nominasjonen er nok utenfor rekkevidde, fastslår USA-eksperten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media