EPOST-SKANDALE: Hillary Clinton tok i bruk private e-postadresser til all offisiell kommunkasjon som utenriksminster. Det kan ha vært ulovlig. Foto: AP Photo
EPOST-SKANDALE: Hillary Clinton tok i bruk private e-postadresser til all offisiell kommunkasjon som utenriksminster. Det kan ha vært ulovlig. Foto: AP PhotoVis mer

Hillary på Twitter: - Jeg vil at offentligheten skal se e-postene

Granskningskomitee vil også lese e-postene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I sine fire år som utenriksminister brukte Hillary Clinton flere private e-postkontoer til nærmest all offisiell kommunikasjon. Hun skulle ha brukt en offisiell og statlig e-postkonto, men det gjorde hun altså ikke.

Ifølge New York Times, som først skrev om saken, kan dette være et brudd på amerikansk arkivlov, om at all offisiell kommunikasjon skal kunne bevares for ettertiden.

Clinton, som er den største favoritten til å bli Demokratenes presidentkandidat, møter nå kritikk fra alle kanter, og selvfølgelig spesielt fra republikanerne.

55 000 sider For to måneder siden ble 55 000 sider med e-poster oversendt utenriksdepartementet. Dette etter at departementet hadde etterspurt at Clintons rådgivere skulle gå gjennom epostene.

Nå skal departementet vurdere om disse e-postene kan frigjøres.

Etterforskning En komité i Representantenes hus har spurt om innsyn i e-posten i tilknytningen til granskningen av angrepet på det amerikanske konsulatet i Benghazi i 2012. Fire amerikanere, blant annet ambassadøren Chris Stevens, ble drept under angrepet.

Som følge av angrepet måtte Clinton møte til høring i Kongressen, hvor spørsmålet var om sikkerheten var god nok i amerikanske utenlandsstasjoner.

Komitéformannen i granskningssaken, Trey Gowdy, ønsker å få se e-postene snarest mulig. Han mener at Clintons bruk av en privat e-postkonto har gjort det vanskeligere å få fakta om saken på bordet, ifølge AP.

- Man trenger ikke jussutdannelse for å forstå hvor alvorlig dette er, påpeker Gowdy til CNN.

Ønsker frigjøring Clinton meldte selv på Twitter onsdag at hun ønsker at offentligheten skal få tilgang til hennes e-poster. Hun skriver videre at hun har spurt utenriksdepartementet om å frigjøre dem, og at de skal vurdere epostene så fort som mulig for å finne ut om de skal frigjøres.

Ifølge utenriksdepartementet vil det ta lang tid å vurdere e-postene på grunn av det store omfanget. 

Etter disse avsløringene vil nok veien til det ovale kontor bli tøffere for Hillary Clinton.