Hillary-rådgiver sparket etter narkoprat

Angrep Obama med gamle kokainhistorier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Selv om det ennå er partifeller som kjemper mot hverandre om å bli henholdsvis demokratenes og republikanernes kandidat, er presidentvalgkampen forlengst blitt skitten i USA.

Til tross for at senator Barack Obama selv skrev detaljert om sin eksperimentering med narkotika i yngre år allerede i sin første selvbiografi, «Dreams of my father» fra 1995, ble narkobruken plutselig dratt fram som et poeng i valgkampen denne uka.

Obama er Hillarys hovedmotstander i kappløpet om den demokratiske nominasjonen, og det var en av Clintons nære medarbeidere som gikk svært langt i forsøket på å sverte Illinois-senatoren.

Spurte indirekte om narkosalg

Bill Shaheen, som satt i ledelsen for Hillarys nasjonale valgkamp, uttalte at mye av Obamas bakgrunn er ukjent og at den kan bli et problem neste høst om han blir nominert. Clinton-rådgiveren hevdet at republikanerne i så fall vil jobbe hardt for å finne «nye aspekter» ved Obamas angivelig flekkete fortid.

- Det kommer til å bli som «Når var forrige gang [han brukte narkotika]?», «Ga du noengang narkotika til noen andre?», «Solgte du til noen?», sa Shaheen, som altså dekket seg bak at dette var spørsmål republikanerne kom til å stille.

- Det er så mange åpninger for republikanske skitne triks. Det blir vanskelig å komme forbi.

Men uttalelsen var i seg selv en av de skitneste i den demokratiske nominasjonsvalgkampen så langt, og rimer dårlig med Hillarys tidligere latterliggjøring av motstandere som bruker tid på å angripe partifeller. Brannslukkingen startet umiddelbart i Clinton-leiren, og i går kveld hadde Hillary gjort det hun kunne for å avverge at narkoutsagnet slo tilbake på henne selv.

KAN SLÅ HILLARY: Barack Obama har hatt kraftig framgang på viktige meningsmålinger de siste ukene, men det er fremdeles Hillary Clinton som er favoritt til å vinne demokratenes nominasjon. Foto: CARLOS BARRIA / REUTERS
KAN SLÅ HILLARY: Barack Obama har hatt kraftig framgang på viktige meningsmålinger de siste ukene, men det er fremdeles Hillary Clinton som er favoritt til å vinne demokratenes nominasjon. Foto: CARLOS BARRIA / REUTERS Vis mer

Da både Obama og Clinton i går var på flyplassen i Washington D.C. for å reise til en debatt i Iowa, valgte Hillary å be Obama om unnskyldning ansikt til ansikt.

- Hun har vært i mottaker-enden av urettferdige angrep i årevis og synes ikke at dette er hva en valgkamp skal handle om. Hun fortalte Obama at hun vil bli president, men ikke med slike taktikker, sier Clintons talsmann Jay Carson ifølge AP.

Samtidig fikk Bill Shaheen sparken, eller «tok en personlig beslutning om å fratre stillingen», som det heter på washingtonsk.

Ligger likt med Obama

Narkouttalelsen kom bare åtte dager etter at det ble avslørt at en underordnet valgkampmedarbeider for Clinton i Iowa hadde videresendt en kjede-epost som sprer noen av de villeste konspirasjonsteoriene om Obama - at han egentlig er muslim, ble utdannet på en ekstremistisk madrassa og kanskje til og med er en muldvarp som skal starte en islamistisk revolusjon i USA.

Hillary Clinton har de siste ukene vært på defansiven etter å lenge ha vært den soleklare førstekandidaten til demokratene. Nå leder Obama i Iowa, der primærvalgene starter 3. januar, og ligger i praksis likt med Hillary i neste stat ut, New Hampshire. Der har Obama hatt en framgang på hele 11 prosentpoeng på meningsmålingene siden september.

• Les Dagbladet.nos eksperters analyse av Iowa valget her!

Obama-leiren bruker nå anledningen til å antyde at rekken av tvilsomme angrep som ikke skal ha vært godkjent fra Clintons valgkampgeneraler neppe er tilfeldig.

Hillary-rådgiver sparket etter narkoprat

- Når man ser et mønster av uttalelser og oppfølgeren «Å, nei, det var ikke autorisert», trenger man ikke være et geni for å mene at det er en rød tråd her, sier Ned Helms, en av Obamas våpendragere.

BarackObama.com har tidligere i høst opprettet en egen hjemmeside, «Hillary Attacks» der de ramser opp Clintons angrep på Obama.

Junkie, dophue

I «Dreams of my father», en svært åpenhjertig bok om hans flerkulturelle oppvekst og kompliserte familieforhold, forteller Obama om hvordan han røykte marihuana og drakk alkohol, men også at det skjedde at han sniffet kokain om han hadde råd til det - et tilbakelagt stadium for svært mange år siden.

«Junkie. Dophue. Det var dit jeg var på vei: den siste fatale rollen for den unge svarte wannabe», skriver Illinois-senatoren som i stedet kan bli USAs første svarte president.

<B>FIKK SPARKEN:</B> Bill Shaheen var en av Hillarys nære rådgivere, men skal ikke ha fått forhåndsgodkjent narko-kommentaren.
<B>MÅTTE KRYPE TIL KORSET:</B> Hillary Clinton møtte personlig Obama i går for å komme med en unnskyldning.