«Hillary sitter på ukjent Obama-skandale»

Skitne triks allerede i presidentvalgkampen - men hvem står bak?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den kunne ikke vært særlig mer kryptisk, starten på den populære avisspalten til den konservative kommentatoren Robert Novak på lørdag:

«Senator Hillary Clintons støttespillere sprer nå opplysninger i demokratenes kretser om at hun sitter på skandaløs informasjon om sin fremste opponent før partiets nominasjon, senator Barack Obama, men at hun har besluttet å ikke bruke den.»

Novak, en respektert men hatsk fiende av demokratene, skriver videre at han ikke har fått vite hva den påståtte skandalen dreier seg om - og dermed er det skitne politiske spillet i gang.

- Vil kjempe imot

Barack Obama var i går svært raskt på banen for å kommentere den vage beskyldningen om noe man altså ikke vet hva er. Han kaller Novak skamløs og insinuerende, men retter hovedskytset mot Clintons folk.

Mens det vanligvis er kandidatenes valgkampsjefer som utsteder denne typen pressemeldinger, gikk Illinois-senatoren denne gangen til det uvanlige skrittet å signere uttalelsen personlig.


- Under debatten i Las Vegas på torsdag hørte vi Clinton gå i rette med politikere som «slenger dritt», og så kommer dette her. Jeg er forberedt på å kjempe mot denne formen for politikk, enten den er satt i verk av kandidater fra vårt eget parti, i det andre partiet eller fra en tredjepart. Endringen av dette landet vil ikke bli forkludret av den gamle «swift boat-politikken», sier Obama ifølge
Politico.com.


«Swift boat-politikk» eller «swiftboating»
er en betegnelse på uredelig drittkasting som har befestet seg i amerikansk valgkampretorikk etter at John Kerry i 2004 ble rammet av en svært spekulativ og i grove trekk usann reklamekapanje. Den gang klarte gruppen «Swift Boat Veterans for Truth», tett knyttet til det republikanske partiet, å så tvil om hva den demokratiske kandidaten hadde gjort mens han var soldat i Vietnamkrigen.

ISFRONT: Ordkrigen mellom Hillary Clinton og Barack Obama har blitt tøffere og tøffere, og fikk sitt foreløpige høydepunkt på lørdag.
ISFRONT: Ordkrigen mellom Hillary Clinton og Barack Obama har blitt tøffere og tøffere, og fikk sitt foreløpige høydepunkt på lørdag. Vis mer

- Republikansk utspill

Obama utfordrer nå Clinton til å offentliggjøre den omtalte skandale-informasjonen , eller å «vedgå sannheten: at informasjonen ikke finnes».


- Hun, av alle, som har klagd så ofte over «den personlige ødeleggelsens politikk», burde tre raskt fram for å enten stå ved denne taktikken eller å ta avstand fra den, sier senatoren, som per i dag er Hillarys fremste utfordrer til å bli demokratenes presidentkandidat neste år.

Om man skal tro Novak, en politisk motstander av bådde Hillary og Obama, har altså noen i Clinton-leiren fortalt ham at de har svært ubehagelige opplysninger om Obama som ennå ikke er ute i offentligheten. Hillarys fhevder Obama har latt seg lure av taktikkeri fra republikanernes side.

- Dette er hvordan republikanere jobber. En journalist som sympatiserer med partiet kjører en artikkel som er lagd for å sette demokrater opp mot hverandre. Erfarne demokrater tar dette for hva det er, mens andre blir distrahert og satt ut av spill. Velgerne burde være bekymret over politikere som er så uerfarne at de faller for dette, skriver Clintons kommunikasjonssjef Howard Wolfson i en epost til Politico.


Ifølge ham aner ikke Clinton-leiren hva det er Novak skriver om og «tilbakeviser det fullstendig».

- Det er talende at Obama-kampanjen heller vil bruke dagen på å kaste dritt i Bob Novaks sandkasse enn å snakke om de politiske sakene, skriver Wolfson ifølge Washington Post

- Unnvikelse

«Hillary sitter på ukjent Obama-skandale»

Obama er imidlertid ikke tilfredsstilt av Clintons respons, og mener hun ikke gir et klart svar på om hennes medarbeidere står bak ryktespredningen.

- Utallelsen deres representerer Washington-kunsten som går ut på unnvikelse og ansvarsfraskrivelse, mener senatoren.

Krigen av presseuttalelser fram og tilbake om den hemmelige "skandalen" vil trolig fortsette på mandag.

Etter den direktesendte tv-debatten mellom de demokratiske potensielle kandidatene natt til fredag, uttalte Dagbladet.nos valgkampekspert Svein Melby at Obama nå er i ferd med å styrke sin posisjon som Hillarys eneste reelle utfordrer.

- Obama framstår mer og mer som anti-Hillary-kandidaten, og det kan bli veldig interessant om demokrater som har vært splittet på flere kandidater nå samler seg om ham, sa Melby, som er en av Norges fremste forskere på amerikansk politikk.

<B>KERRYS BANEMENN:</B> TV-reklamen fra «Swift Boat Veterans for Truth» i 2004 har blitt stående som et av de verste eksemplene på skitten valgkamp i nyere tid.
<B>LURING:</B> Den konservative kommentatoren Robert Novak har vært sentral i skandalemakeri tidligere, og mange lurer nå på hvem som står bak det lille men giftige avsnittet i hans forrige avisspalte.