Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hillary startet «birther»-bevegelsen mot Obama

Ordkrigen mellom Donald Trump og Hillary Clinton er i gang for fullt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): I sitt første TV-intervju, med CNN natt til torsdag norsk tid, etter at motkandidatene hadde trukket seg og han ble republikanernes presidentkandidat, langet Donald Trump ut mot den mest sannsynlige demokratiske presidentkandidaten, Hillary Clinton.

Han anklaget henne blant annet for å ha startet den såkalte «birther»-bevegelsen, som anklaget president Barack Obama for å være født i Kenya og ikke i USA, slik grunnloven krever.

- Vet du hvem som startet «birther»-bevegelsen? Vet du hvem som var en av de første som stilte spørsmålstegn ved fødselsattesten hans? Hillary Clinton, sa Trump til den profilerte CNN-journalisten Wolf Blitzer.

- Usann påstand Trump hadde da fått se videoklipp av Clinton som angrep eiendomsmogulen for å stille spørsmål om hvor Obama ble født og kreve at han offentliggjorde fødselsattesten. For fem år siden ledet Trump «birther-angrepene» mot Obama.

- Den ledende republikanske kandidaten er en mann som ledet den ufine «birther»-bevegelsen for å diskreditere presidentens statsborgerskap, sa Clinton på et valgkampmøte søndag.

Påstanden fra Trump blir imidlertid avfeid som usann av uavhengige faktasjekkere, skriver Washington Post og viser til blant andre FactCheck.org.

- Det er sant at noen av Clintons ivrigste tilhengere fremmet den teorien, finnes det ingen bevis for at Clinton eller hennes valgkamporganisasjon hadde noe med det å gjøre, skrev FactCheck.org.

Går glipp av realityshow Selv vil ikke Trump lenger snakke om Obamas fødselsattest, som han for fire år siden mente var så viktig at han hyret privatdetektiver på Hawaii for å komme til bunns i saken.

- Jeg vil ikke snakke om det lenger. Hver gang jeg snakker om det, blir det en sak, sier Trump til CNN.

I intervjuet gjør han det også klart hvor enormt mye han har måttet ofre for å stille som presidentkandidat.

- Jeg har måttet gi opp enormt mye. Jeg har måttet gi opp to sesonger av «Celebrity Apprentice», forklarer Trump.

- Løs kanon Samme dag stiller også demokraten Hillary Clinton til intervju med CNNs profilerte journalist Anderson Cooper.

- Jeg synes ikke vi kan ta sjansen på å la en løs kanon som Donald Trump styre landet vårt. Løse kanoner har en tendens til å avfyre bomskudd, sier Clinton.

Hun gjorde det klart at hun er mer enn klar til å bekjempe ham i valgkampen.

- Det er han som har drevet en veldig negativ, aggressiv og bøllete valgkamp, sier Clinton.

- Bøllete og brautende Cooper spurte henne også om hun var bekymret for at Trump ville angripe ektemannen hennes, tidligere president Bill Clinton. Trump har allerede kalt ekspresidenten «en av de største kvinnemishandlerne gjennom tidene»

- Dersom han vil gå tilbake til 1990-tallet og følge i fotsporene til alle som har forsøkt å slå meg ned og ut av den politiske arenaen, må han gjerne prøve. For meg er dette et klassisk eksempel på en brautende og bøllete fyr, som har slått ut alle republikanerne fordi de var målløse, sier Clinton til CNN.

Samtidig gjør hun det klart at hun ikke har planer om å la Trump styre valgkampen.

- Jeg kommer til å fortsette å drive den valgkampen jeg driver. Jeg har mer enn 3 millioner flere stemmer enn Bernie Sanders, og jeg har mer enn 2 millioner flere stemmer enn Trum. Jeg kommer til å fortsette å fortelle folk hva jeg vil gjøre som president, og jeg kommer til å fortsette å være spesifikk, sier Clinton.


Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!