TAR OPP KAMPEN: President Barack Obamas administrasjon intensiverer forbindelsene til Mexico, der kampen mot narkotikabandene overskygger det meste. Utenriksminister Hillary Clinton reiser til Mexico i dag. Foto: AFP PHOTO / Saul LOEB
TAR OPP KAMPEN: President Barack Obamas administrasjon intensiverer forbindelsene til Mexico, der kampen mot narkotikabandene overskygger det meste. Utenriksminister Hillary Clinton reiser til Mexico i dag. Foto: AFP PHOTO / Saul LOEBVis mer

Hillary til kamp mot narkokrigen

Reiser til Mexico i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hillary Clinton reiser tirsdag på offisielt besøk til Mexico med en omfattende dagsorden. Men alt kommer i skyggen av kampen mot narkotikakriminaliteten fra nabolandet i sør.

Hillary Clintons to dager lange besøk til Mexico by og Monterrey begynner dagen etter at Obama-administrasjonen la fram en omfattende tiltakspakke for å styrke grensekontrollen mot nabolandet i sør og slå ned på kriminalitet med utspring i Mexicos dominerende narkotikabander.

Tjenestemenn i Obama-administrasjonen sier at de ikke ønsker at forbindelsene mellom de to statene skal domineres av den voldskriminaliteten. Men de innrømmer at det er vanskelig å komme utenom den intense kampen mellom president Felipe Calderons regjering og narkotikabandene, og den interne krigen mellom narkotikakartellene, som er like blodig.

Tusener drept

Mexicanske myndigheter oppgir at 6.290 mennesker ble drept i narkorelaterte drap i 2008, og i de første åtte ukene av 2009 er over 1.000 drept. Volden har også smittet over til enkelte amerikanske byer nær grensen i sørvest, med en flom av kidnappinger og overfall hjemme hos folk.

Utenriksminister Clintons besøk er det første i en serie møter mellom amerikanske og mexicanske representanter. USAs minister for nasjonal sikkerhet, Janet Napolitano, og justisminister Eric Holder møter sine mexicanske kolleger i begynnelsen av april. President Barack Obama besøker Mexico senere i april, foran det amerikanske toppmøtet i Trinidad og Tobago.

Fra USA til Mexico

Et viktig mål i planen som ble lansert tirsdag er å stoppe strømmen av våpen og kontanter over grensen fra USA til Mexico.

- Det er en del av det som finansierer operasjonene deres. Det er en del av det som bevæpner dem. Det er det som gjør dem så farlige. Og det er noe av det vi må ta meget alvorlig, sa Barack Obama i en kommentar til planen.


(©NTB)


President Barack Obamas administrasjon intensiverer forbindelsene til Mexico, der kampen mot narkotikabandene overskygger det meste. Obama prioriterer ikke minst å stoppe strømmen av våpen og penger over grensen fra USA til Mexico. Det er noe av det som gjør dem så farlige, sa Obama tirsdag. Utenriksminister Hillary Clinton besøker Mexico onsdag og torsdag. Foto: Reuters/Scanpix