Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hillary vant California, men det holder ikke

Resultatene fra supertirsdagen så langt viser ganske enkelt at ingenting egentlig er avgjort for verken republikanerne eller demokratene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Resultatene fra supertirsdagen er nå i ferd med å komme inn. I 06-tida var det praktisk talt dødt løp mellom demokratene Hillary Clinton og Barack Obama, mens McCain til tross for rusk i maskineriet ser ut til å styrke sin posisjon som republikanernes toppkandidat.

SISTE: Hillary Clinton kommer ifølge både MSNBC og CNN til å vinne primærvalget i California, nattas viktigste stat. Resultatet er basert på valgdagsmålinger og rundt 15 prosent av stemmene.

Dermed ser meningsmålinger i forkant av primærvalg igjen ut til å ha spilt Obama-leiren et puss. Målingene i California viste de siste dagene eksepsjonell framgang for Obama i gigantstaten og at han hadde klart å passere Clinton.

Valgdagsmålingene i dag viser at Obama får et flertall både blant hvite velgere og blant svarte velgere i California, men at Clinton har et kraftig forsprang blant latinamerikanere og amerikanere med asiatisk opphav - store velgergrupper i delstaten.


Andre trender i resultatene så langt:

* Mens mange hadde forventet at John McCain skulle bli den krystallklare vinneren på republikanernes side i natt, ble flere av nominasjonsvalgene jevnere enn forventet. Den store overraskelsen er at lufta overhodet ikke er gått ut av Mike Huckabee. Han vinner flere delstater, og får over en tredel av stemmene en rekke steder.  

Men: McCain vant de viktigste statene, blant andre Missouri og California.

image: Hillary vant California, men det holder ikke

* Romney sliter, og da resultatet for de ni første delstatene var klart hadde han bare klart å vinne sin egen hjemstat og «mormoner-hovedstaden» Utah (der mange velgere deler hans religiøse syn). I motsetning til hos demokratene kan McCain fortsette med å plukke hele blokker av delegater ved å vinne delstater med knapp margin.

* Barack Obama gjør det foreløpig svært godt i delstater der han var forventet å vinne med klar margin, og det samme gjelder for Hillary Clintons del. Kampen om delegatene blir svært jevn, og nominasjonen kan absolutt ikke bli avgjort av supertirsdagen alene.

* Begge vinner viktige stater de har konkurrert hardt om, men Hillary vant altså de to største statene.

* Hillary vinner i Massachusetts, til tross for at den mektige senatoren Edward Kennedy, som kommer fra delstaten, støtter Obama i valgkampen. En viktig symbolseier, selv om Obama nesten klarte å spise opp hele forspranget til Clinton som var på opp mot 30 prosentpoeng bare for et par uker siden.

* Hillary vinner med «bare» rundt 15 prosentpoeng i hjemstaten New York, mens Obama trolig knuser med nærmere 30 prosentpoeng i sin hjemstat Illinois.

----------

* Ifølge CNNs prognoser har Obama så langt slått Hillary i delstatene Georgia, Illinois, Delaware og Alabama,  mens Clinton vinner klart i Oklahoma, Arkansas, Tennessee og Massachusetts og drar New Jersey i land.

Hillary har også som forventet vunnet klart i New York, den nest viktigste delstaten - men hvor stor andel av de 281 delegatene her Obama klarer å snoke til seg er ennå uklart.

Georgia var først ut i natt. Der kommer Obama til å vinne en svært tydelig seier og dermed en stor andel av delstatens 87 delegater som fordeles på bakgrunn av valget.

image: Hillary vant California, men det holder ikke

Georgia er den første av totalt 22 stater der demokratene avholder valg, og 1681 delegater skal fordeles i natt.

For republikanernes lå John McCain, Mitt Romney og Mike Huckabee i lang tid nesten likt i en lang rekke stater da stemmetellingen startet.

* McCain vinner imidlertid klart i blant annet New York, New Jersey, Illionois, Delaware og Connecticut, mens både Romney og Huckabee har sikret seg sine respektive hjemstater Massachusetts og Arkansas.

--------

Denne saken oppdateres fortløpende. Følg med for flere resultater i natt. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media