Hillary vant i New Hampshire

Prognosene slo helt feil i det kritiske primærvalget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NASHUA, NEW HAMPSHIRE (Dagbladet.no): To timer før valglokalene stengte i den lille byen Nashua i New Hampshire, sto fortsatt mange hundre Obama-tilhengere i kø for å gi ham sin stemme i det kritiske primærvalget. De fleste ventet at han skulle slå Hillary Clinton også her, som han gjorde i Iowa for fem dager siden.

Men tidlig i stemmeopptellingen hadde Clinton rundt 5 prosentpoengs ledelse, en ledelse som ikke krympet nevneverdig etter som tellingen skred fram.

Klokka 04.33, da 61 prosent av stemmene var talt opp, utropte nyhetsbyrået AP New York-senator Clinton til vinner av primærvalget i New Hampshire, stikk i strid med de fleste prognoser.

De andre byråene fulgte snart etter, og kunne konstatere at prognosene hadde slått fullstendig feil.

På republikansk side ble John McCain tidlig utropt til vinner med god margin foran Mitt Romney.

- Funnet egen stemme

Foran ekstatiske tilhengere, og flankert av Bill og Chelsea, hadde Hillary vanskelig for å få sagt et hørbart ord i all jubelen.

- Den siste uka har jeg lyttet til New Hampshire, og i prosessen har jeg funnet min egen stemme, innledet Hillary seierstalen.

- La oss gi USA et slikt comeback som New Hampshire nettopp har gitt meg! utbrøt hun til øredøvende applaus.

EKSTATISK: Jubelen ville nesten ingen ende ta da Hillary Clinton entret talerstolen foran ekstatiske tilhengere, etter at hun svært overraskende stakk av med seieren i det viktige primærvalget i New Hampshire. Foto: STAN HONDA/AFP/SCANPIX
EKSTATISK: Jubelen ville nesten ingen ende ta da Hillary Clinton entret talerstolen foran ekstatiske tilhengere, etter at hun svært overraskende stakk av med seieren i det viktige primærvalget i New Hampshire. Foto: STAN HONDA/AFP/SCANPIX Vis mer

- Jeg blir en president som setter dere fremst, sa hun henvendt til velgerne, og ga samtidig sine demokratiske motstandere - først og fremst Barack Obama - sin takk og respekt.

- Dette landet er verdt å kjempe for, og Gud velsigne dere! avsluttet New York-senatoren.

I går ble det satt spørsmålstegn ved om følelsene hun viste på TV foran det kritiske primærvalget var ekte, men under nattas tale så seierssmilet 100 prosent ekte ut.

- Når jeg er president ...

Obama innrømmet nederlaget foran sine like ekstatiske tilhengere bare minutter før Hillary talte, men han så ikke nevneverdig slått ut.

- Jeg er fortsatt full av energi og klar for kamp, erklærte den 46-årige Illinois-senatoren, og gratulerte Hillary med seieren, samtidig som tilhengerne taktfast ropte det velkjente «We want change!»-slagordet.

Obamas tale var, med unntak av innledningen, tilsynelatende den samme som han ville holdt hvis han hadde vunnet som ventet.

- Når jeg er president i USA, skal jeg få slutt på krigen og få troppene hjem, lovet Obama. 

Tomt for stemmesedler

Hillary vant i New Hampshire

Valglokalene stengte klokka 02 norsk tid, og oppmøtet har trolig vært rekordstort; i enkelte valglokaler gikk det tomt for stemmesedler, og de måtte få påfyll.

Når 91 prosent av stemmene er talt opp, har Clinton fått 39 prosent, mot Obamas 37. John Edwards har fått 17 og Bill Richardson 5 prosent. Dennis Kucinich har bare fått 1 prosent.

Blant republikanerne har John McCain fått 37 prosent og Mitt Romney 32 prosent. Mike Huckabee har fått 11 prosent, mens Rudy Giuliani tar 9 prosent, rett foran Ron Paul med 8 prosent.

Hundrevis av Obama-tilhengere på valgvake jublet over McCains seier da resultatene kom opp på storskjerm i Nashua.

McCains ledelse var tidlig såpass stor at amerikanske analytikere allerede i 02-tida utropte Arizona-senatoren, som mange hadde avskrevet, til vinner.

- I kveld viste vi dem så visst hvordan et comeback ser ut, sa John McCain til jublende tilhengere i Nashua da seieren var dratt i land.

Håpet på lite tap

Obama har ledet klart i flere meningsmålinger, og få trodde at Clinton ville være i stand til å ta igjen forspranget. Spørsmålet var lenge hvor stort tapet ville komme til å bli.

- Clinton-leiren håper nok at tapet ikke blir i størrelsesordenen av et tosifret prosentpoengtall, sa CNNs analytiker før resultatene forelå.

En valgdagsmåling som ble offentliggjort av CBS, viser at det er økonomien som har veid tyngst for velgerne i minidelstaten på østkysten; 35 prosent av demokratene og 32 av republikanerne oppga dette som viktigste sak. På andre plass kommer Irak-krigen, fulgt av spørsmål som ulovlig innvandring og terrorisme.

McCain svak favoritt

På republikansk side har kampen stått mellom krigsveteranen og -fangen John McCain og Mitt Romney. Meningsmålinger har gitt McCain et lite forsprang, men langt på nær så stort som mellom Obama og Clinton.

Senator Clinton hadde allerede erklært at hun ville fortsette valgkampen selv om hun skulle tape i New Hampshire, men hadde hun tapt også på det som blir kalt «tsunamitirsdagen», da 24 delstater avholder primærvalg, antok de fleste at det ville være over og ut for den tidligere presidentfruen.

New Hampshire-primærvalget følges med så stor interesse fordi resultatet her ofte har vist seg å stemme godt overens med det endelige resultatet i hovedvalget.

De neste dagene blir analytikernes hovedoppgave å finne ut hvorfor prognosene kunne slå så voldsomt feil.

VINNER: John McCain vant overraskende på republikansk side.
SLÅTT, MEN IKKE NEDE: Barack og Michelle Obama hilser sine tilhengere etter at nederlaget var klart. Men talen kom fra en kandidat som hørtes ut som han tror han virkelig blir USAs neste president.