Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hillary vil berge Clinton

Washington (NTB-Helge Øgrim): Hillary Clinton har stilt seg i spissen for kampanjen som skal sikre ektefellen presidentembetet til hans annen periode utløper i januar 2000. Bill Clinton har ikke tenkt å trekke seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs førstedame har rekruttert to av presidentens gamle rådgivere til å utvikle en strategi som kan berge ham. Tidligere handelsminister Mickey Kantor, som har kjent ekteparet Clinton fra 1970-årene, er hentet til Washington sammen med tv-produsenten Harry Thomasson. Nå forbereder de motstøtet.

I dag var flere av Clintons mest trofaste våpendragere aktive i mediene. James Carville hevdet at presidenten aldri hadde et seksuelt forhold av noe slag til Monica Lewinsky og mente amerikanerne vil bli sjokkert når anklagene faller fra hverandre.

Spesialetterforsker Kenneth Starrs politiske forfølgelse av Clinton vil bli avslørt, mente Carville.

Følelser

Men før det blir klart hvordan forhandlingene mellom Starr og Lewinskys advokater ender, våger ikke Clintons venner slippe seg helt løs.

Ifølge Washington Post drøfter de et frontalangrep på den unge sekretærens troverdighet og mentale balanse. Men de tyngste våpnene må foreløpig tie, ellers risikerer man å skyve henne i armene på etterforskerne.

Presidentens medarbeidere har også gitt uttrykk for at Clinton var følelsesmessig knyttet til 24-åringen, men at de aldri hadde sex sammen. Vennskapet skal ha vært tuftet på felles erfaringer fra vanskelig oppvekst. Lewinskys foreldre er skilt, Clintons stefar var alkoholiker, broren var avhengig av kokain, mens bestemoren henfalt til morfin sine siste leveår.

Nå hevder en rekke personer at Clinton med sine utallige jentehistorier er besatt av et annet «stimulansmiddel» - nemlig sex.

Ville tilbake

På opptakene av samtaler mellom Lewinsky og hennes venninne Linda Tripp, forteller sekretæren at Clinton lovte en opptrapping av forholdet når han avsluttet sin presidentgjerning. Da ville han ifølge Monica Lewinsky «bli alene».

Lewinsky uttrykker også fortvilelse over at hun ikke lenger fikk treffe presidenten i fjor høst og mener det skyldes medarbeidere som ville ha henne ut av veien etter at Tripp fortalte Newsweek om en angivelig upassende kontakt mellom presidenten og en annen kvinne.

Lewinsky er ifølge journalister som har hørt et av de 17 lydbåndene rasende og kaller presidenten «krypet».

Hun er overført til forsvarsdepartementet, men vil gjerne tilbake til Det hvite hus. Når Tripp spør hvilken stilling hun tar sikte på, svarer Lewinsky «presidentens spesialassistent for munnsex».

Trekker ut

Mens noen av Clintons venner nå rykker ut til hans forsvar mot de pinlige påstandene, er det påfallende hvor mange av hans tidligere fremtredende medarbeidere som åpent drøfter tanken på at han må trekke seg.

Tidligere stabssjef Leon Panetta, som gikk av for et år siden, sier krisen vil blåse over hvis det viser seg at påstandene om sex og oppfordring til falsk vitneprov er grunnløse. - I motsatt fall vil det være bedre for det demokratiske parti om Al Gore blir president, slik at vi får et nytt budskap og en ny person, mener Panetta.

Han håper Clinton kan sørge for en rask avklaring. Men presidentens medarbeidere antydet søndag at det kan ta uker før alle kort ligger på bordet. I mellomtiden styrer Hillary showet, slik hun også gjorde da Jennifer Flowers før presidentvalget i 1992 fortalte om et 12 år langt forhold til mannen.

Bill og Monica:Sex-historiene om Bill Clinton er godt førstesidestoff. Her er det tidsskriftet Time som slår stort opp det angivelige forholdet mellom Moncia Lewinsky og Bill Clinton.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!