TØFF JOBB: USAs utenriksminister Hillary Clinton jobber for å forbedre forbindelsene til Russland, etter at forholdet mellom de to stormaktene har surnet betraktelig under Bush-administrasjonen. Foto: Matthew Cavanaugh/Scanpix/AP
TØFF JOBB: USAs utenriksminister Hillary Clinton jobber for å forbedre forbindelsene til Russland, etter at forholdet mellom de to stormaktene har surnet betraktelig under Bush-administrasjonen. Foto: Matthew Cavanaugh/Scanpix/APVis mer

Hillary vil være Russland-venn

Møter utenriksminister Sergej Lavrov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs utenriksminister Hillary Clinton håper å avslutte mørketiden i amerikansk-russiske forbindelser når hun møter kollega Sergej Lavrov i Genève. Men eksperter tror det vil ta tid.

Båndene mellom de to stormaktene surnet mens George W. Bush satt som president. USAs planlagte rakettskjold i Europa og Kosovos uavhengighet var to saker som bidro til det.

Russlands invasjon av Georgia og senere anerkjennelse av to utbryterområder som uavhengige stater, samt kunngjøring av planer om en flåtebase, viser at landet må ta sin del av ansvaret.

Genève-møte

Clinton og Lavrov møtes fredag på nøytral grunn i Genève i Sveits, etter at Clinton har møtt utenriksministrene i NATO i Brussel.

- De er nødt til å utvikle en ny og positiv forbindelse. Ministeren har en rekke saker å ta opp med motparten, sier Robert Wood, talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, om det forestående møtet.

- USA og Russland har et komplekst forhold, men vi ønsker å finne felles basis.

Et slag

Russland-eksperter sier Clinton må kjempe et slag for å reparere forbindelsene til Russland og arbeide bedre om internasjonale utfordringer som den israelsk-arabiske konflikten, Iran og Nord-Koreas atomprogram.

En representant for amerikansk UD sier det er vanskelig å vite om Russland vil gripe til ny, antiamerikansk retorikk på hjemmebane eller forsøke å vende et nytt blad i forbindelsene.

- Vi må være klare på forskjellene, men se om vi kan gjøre praktisk framgang på noen områder. Jeg tror ikke på noe gjennombrudd, sier han.

Tidligere Moskva-ambassadør Thomas Pickering mener Hillary Clinton har en «enorm mulighet» til å endre forholdet til det bedre.

Pickering var ambassadør under president Bill Clinton og sa at Clinton hadde et «supert» forhold til president Boris Jeltsin, men ikke hadde samme gode tone med president Vladimir Putin, som fortsatt er en nøkkelfigur i Russland i dag, som landets statsminister.

Vil restarte

USAs visepresident Joe Biden signaliserte et sterkt ønske om å bedre forbindelsene i en tale han holdt på sikkerhetskonferansen i München i begynnelsen av februar. Det var på tide å trykke på «restart»-knappen, sa Biden om forbindelsene til Moskva.

Han tok også til orde for et samarbeid i kampen mot internasjonal terror og tilbød et nært samarbeid med Russland om utviklingen av et rakettskjold i Europa.

Et grunnarbeid foran møtet mellom Clinton og Lavrov er også gjort av amerikansk UDs politiske direktør William Burns, også tidligere ambassadør i Moskva, som besøkte Moskva tidligere i februar. Burns skal ha tilbudt et langsommere tempo i utplasseringen av rakettskjold hvis Russland bidrar til å stoppe Irans atomprogram.

Våpenavtale

Et stort tema i de russisk-amerikanske forbindelsene er START-avtalen om reduksjon av atomvåpenlagrene som vil utløpe mot slutten av året. Men USA har ennå ikke utnevnt forhandlerne, og arbeidet med de vanskelige detaljene er dermed ikke kommet i gang.

Samarbeid om finanskrisen er et annet tema, og samarbeid om Afghanistan et tredje. USA er svært opptatt av å spre transportrutene til Afghanistan, ikke minst fordi man er i ferd med å miste tilgang til en base i den sentralasiatiske republikken Kirgisistan.

Russland håper for sin del at Obama-administrasjonen vil gjenopplive en sivil atomavtale som potensielt er verdt milliarder av dollar i handelsinntekter, og som ble lagt i skuffen etter Georgia-krisen.

Russland-eksperten Charles Kupchan sier at utsiktene til bedre forbindelser er gode på mange punkter. Men han tror myndighetene i Moskva vil være vanskelige medspillere som gjerne blåser opp motsetningene til USA for å distrahere hjemmeopinionen fra egne vanskeligheter.

(NTB)

MØTES I GENEVE: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov møter sin amerikanske kollega på fredag. Foto: Scanpix
MØTES I GENEVE: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov møter sin amerikanske kollega på fredag. Foto: Scanpix Vis mer