- Hillary vinner, men så slår vi henne

Første Bush-spådom om presidentvalget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I boka «The Evangelical President», som ennå ikke er utgitt, svarer George W. Bush for første gang på konkrete spørsmål om hvem som blir hans arvtager etter valget om ett år.

- Overbevist

Presidenten sier til forfatteren Bill Sammon at han er overbevist om at Hillary Clinton vinner den opphetede valgkampen mot partikollegene Barack Obama og John Edwards, og at hun blir demokratenes kandidat.

- Hun har en nasjonal tilstedeværelse, og dette er i ferd med å bli et nasjonalt primærvalg. Derfor vil en med denne tilstedeværelsen, som har evnen til å samle inn nok penger til å opprettholde innsatsen en rekke steder i USA, ha en god sjanse til å bli nominert, sier Bush i boka ifølge et utdrag som er gjengitt i The Washington Examiner.

Bush har tidligere uttalt at han ikke har tenkt å bli noen «sjefskommentator» i 2008-valgkampen, noe han nå ser ut til å gå noe bort fra. Så sent som på en pressekonferanse i forrige uke at han vil være en viktig ressurs for republikanerne i 2008.

Presidenten mener at også hans arvtager vil være fra det republikanske partiet, men at Clinton vil gjøre heftig motstand.

- Jeg tror vår kandidat kan slå henne. Jeg tror virkelig at republikanerne vil beholde Det hvite hus. Men det kommer til å bli en tøff valgkamp, konstaterer Bush.

Vil ikke spå

I STØTET: Svært mange amerikanere tror denne kvinnen kan bli USAs neste president. Foto: LARRY DOWNING / REUTERS
I STØTET: Svært mange amerikanere tror denne kvinnen kan bli USAs neste president. Foto: LARRY DOWNING / REUTERS Vis mer

Også hans tidligere og nåværende nærmeste medarbeidere og bakmenn er intervjuet i den rykende ferske boka, og visepresident Dick Cheney er tilsynelatende ikke like optimistisk som sjefen sjøl.

- Valget kan gå i begge retninger. Akkurat nå er vi i en fase der sidene er forholdsvis likestilte, sier han.

Usikkerheten får gjenklang hos tidligere stabsjef og valgstrateg Karl Rove, kjent som «Bush\' hjerne», som gikk av tidligere år.

- Det kommer til å bli et veldig jevnt valg. Vi står ved en veldig smal skillelinje i politikken, uttaler han til forfatteren, som trolig vil publisere flere utdrag fra boka i The Washington Examiner de neste dagene.

Der går Bush og hans menn også til angrep på Hillarys hovedrival i det demokratiske partiet, Barack Obama, blant annet i forhold til den liberale senatorens faktagrunnlag i hans utspill mot Bush og republikanerne.

2008-valgkampen i USA er for lengst karakterisert som tidenes dyreste og mest omfattende. Med et svært spredt felt bestående av (per i dag) 16 kandidater, leder Hillary Clinton klart på demokratenes side ifølge de fleste målinger, mens Rudy Giuliani ligger an til å vinne republikanernes nominasjon.

Hvem som blir de to gjenværende kandidatene til selve presidentvalget blir imidlertid ikke avgjort før etter de respektive partienes primærvalg til våren.

- Hillary vinner, men så slår vi henne
<B>- HILLARY BLIR VÅR MOTSTANDER:</B> George W. Bush har utpekt sin favoritt i demokratenes valgkamp.
<B>NØKTERN:</B> Visepresident Dick Cheney antyder også at Clinton vil vinne demokratenes primærvalg, og er mer usikker enn Bush på om republikanerne klarer å slå henne.
<B>UTFORDRER:</B> Barack Obama ligger langt bak Hillary på meningsmålingene, men har holdt stand som en soleklar nummer to.