Hillarys comeback ødela Obama-festen

Seieren i New Hampshire slo ned som en bombe i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NASHUA, NEW HAMPSHIRE (Dagbladet.no): Fem-seks timer før valgresultatet var klart i New Hampshire hadde mange hundre av Barack Obamas tilhengere stilt seg opp i lange køer utenfor en skole i byen Nashua for å bli med på det som lå an til å bli en gigantisk seiersfest i New Hampshire med presidentkandidaten som hedersgjest.

- Fired up!, ropte en mann i 50-åra som reiste seg fra sitteplassen sin i 20-tida lokal tid.

- Ready to go!, svarte mange hundre heltente stemmer på kommandoen, som har blitt Obamas suggererende valgkamprop og en «running joke» i pressekorpset.

Trodde ikke sine egne øyne

Men da stemmene fra valgdistrikt etter valgdistrikt ble talt opp, trodde verken de omlag 1400 Obama-tilhengerne eller de rundt 250 pressefolkene fra hele verden i idrettssalen sine egne øyne. Obamas ledelse på mange prosentpoeng på meningsmålingene var forduftet og blitt til sifrene 39 og 36 i Hillarys favør. Uansett hvor mye den håpefulle forsamlingen jublet de gangene storskjermen viste at Clinton-ledelsen hadde blitt mindre med et par hundre stemmer for en stakket stund, var seiersrusen fryktelig langt unna i Nashua.

Enkelte klamret seg til meldingene om at valgdistrikter med mange studenter ennå ikke var talt opp, men 8. januar var og ble Hillary Clintons revansj etter Obamas sjokk-seier i Iowa for fem dager siden.

Klokka 04.33, da 61 prosent av stemmene var talt opp, utropte nyhetsbyrået AP New York-senatoren til vinner av primærvalget i New Hampshire, stikk i strid med de fleste prognoser.

Spådd nord og ned

Hillarys comeback ødela Obama-festen

Etter at Hillary de siste tre-fire dagene har blitt spådd nord og ned av både valgforskere, politiske analytikere og media, viste det seg i natt at hun hadde klart å trekke flere av sine tilhengere til valglokalene enn det noen hadde trodd bare timer tidligere. Få stolte på Bill Clinton da han på valgdagen sa at han «visste» at kom til å bli «tettere en det folk tror», men valgkampveteranen som i sin tid fikk tilnavnet «The comeback kid» fikk rett i at også kona har mer krutt på lager.

- Jeg følte at vi alle snakket fra hjertene våre, og jeg er utrolig takknemlig for at dere svarte. Nå, la oss sammen gi USA det comebacket som New Hampshire akkurat har gitt meg, sa Hillary til jublende støttespillere da valgresultatet var uomtvistelig.

Foran ekstatiske tilhengere, og flankert av Bill og datteren Chelsea, hadde nattas vinner vanskelig for å få sagt et hørbart ord i all jubelen.

- Vår kampanje vil endre USA. Dette landet er verdt å kjempe for!

Ingen resignasjon

Noen få minutter tidligere avsluttet Obama sin tale, men til tross for skuffelsen de siste timene må ha vært, var det vanskelig å se noen resignasjon da Barack og kona Michelle gikk på podiet. Selve talen var om mulig like fengende som den bejublede seierstalen i Iowa.

- Vi vet at kampen vil bli langvarig, men husk alltid at det ikke spiller noen rolle hvilke hindringer vi møter på veien, ingenting kan motstå kreftene i millioner av stemmer som roper på endring. Vi har blitt fortalt at vi ikke kan gjøre dette av et kor av kynikere som bare vil vokse i ukene som kommer, sa Obama til den skrikende folkemengden, før han repeterte et av sine andre mantra: «Ja, vi kan».

- Vi vil huske at det er noe som skjer i USA, at vi ikke er så splittet som politikken skulle tilsi, at vi er ett folk, en nasjon, og sammen vil vi starte det neste storslåtte kapittelet i USAs historie med tre som vil runge fra kyst til kyst: «Yes. We Can».

Økonomi viktigst

En valgdagsmåling som ble offentliggjort av CBS, viser at det er økonomien som har veid tyngst for velgerne i minidelstaten på østkysten; 35 prosent av demokratene og 32 av republikanerne oppgav dette som viktigste sak. På andre plass kommer Irak-krigen, fulgt av spørsmål som ulovlig innvandring og terrorisme.

Det eneste som nå er sikkert om demokratens nominasjonskamp er at resultatet fra New Hampshire bare gjør alt mer usikkert. Hillary vant bare med tre prosentpoeng, og hvorvidt noen tør stole på meningsmålingene som vil komme de neste dagene gjenstår å se.

Skuffede tilhengere

Svært skuffede Obama-tilhengere, mange av dem skoleelever og studenter, bedyret i natt at kampen på ingen måte er tapt. Ben Goodman (18), koordinator i Students for Obama i Maine, var en av dem som var langveisfarende til New Hampshire og måtte gå slukøret hjem.

- Det var bittersøtt. Men hun vant bare med fire prosentpoeng, husk at vi lå under med 20 prosentpoeng i New Hampshire for to måneder siden, sier han til Dagbladet.no.

15 år gamle Emily Saglione fra New York hadde dratt til New Hampshire sammen med mamma etter å ha sett det hun beskriver som den dypt rørende talen i Iowa.

- Tallene endret seg veldig i starten, men en time før han kom på talerstolen forsto jeg at det ikke kom til å skje noe mer. Jeg var definitivt skuffet, for jeg er 150 prosent for Obama. Men det er den første staten, så går det forhåpentligvis bra videre, sier Saglione.

- Jeg tror han vil gjøre det mye bedre i South Carolina, spår kveldens yngste analytiker - som allerede har rettet blikket framover.

VANT I NATT: Hillary med ektemannen Bill i bakgrunnen.
LABER STEMNING: Slik så det ut på Obamba-festen i natt.
SKUFFET: - Jeg er definitivt skuffet, for jeg er 150 prosent for Obama, sier 15 år gamle Emily Saglione.
FESTEN ØDELAGT: 1400 Obama-tilhengere og rundt 250 pressefolkene trodde nesten ikke sine egne øyne da valgresultatene tikket inn i natt.