LEDER STORT: Hillary Clinton, her med ektemannen Bill Clinton, visepresidentkandidat Tim Kaine, og hans kone Anne Holton. Foto: AP / Andrew Harnik / NTB scanpix
LEDER STORT: Hillary Clinton, her med ektemannen Bill Clinton, visepresidentkandidat Tim Kaine, og hans kone Anne Holton. Foto: AP / Andrew Harnik / NTB scanpixVis mer

Hillarys ledelse kan gi valgskred. Men du kan ikke stole på meningsmålingene helt ennå

Anerkjente tallknusere gir Clinton 83 prosents sjanse til å vinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hillary Clinton har nå en ledelse på sju prosentpoeng i snitt over Donald Trump, bare ti dager etter at forretningsmannen fra New York var i ledelsen.

Etter begge de to partienes landsmøter har de gode målingene dunket inn en etter en for Clinton, mens det for Trump har vært så ille at han selv har sagt at han ikke skjønner det, siden han stadig trekker fulle hus land og strand rundt.

Enkelte målinger gir Clinton en ledelse på mellom 9 og 14 prosentpoeng, og som Five Thirty Eight bemerker vil et slik resultat gi det største valgskredet siden Reagan/Bush-seieren i 1984.

Men kan man stole på meningsmålingene som kommer nå, over 90 dager før valget?

Ikke helt.

- Om to-tre uker blir målingene mer pålitelige. Da følger velgerne mer med, den politiske dagsordenen er satt, og partiene er blitt så samlet som de trolig kan bli, sier Hilmar Langhelle Mjelde, forsker ved Rokkansenteret, og ekspert på amerikansk politikk.

Også Five Thirty Eight anbefaler å vente et par uker på at støvet har lagt seg.

- Meningsmålingene er bare et øyeblikksbilde. Det er fortsatt tre måneder til valget, sier Mjelde.

Hopp etter landsmøtene

Det var forventet at både Trump og Clinton ville få et hopp på målingene etter sine respektive landsmøter.

- Landsmøtet er en fire dagers markedsføring. Men det pleier å dabbe av. Landsmøtet glemmes og motstanderne kommer på banen igjen, sier Mjelde.

Trumps meningsmålingshopp etter landsmøtet var på tre-fire prosentpoeng, og sørget for å sende ham foran Clinton. Men ledelsen forsvant kjapt, og Clintons økning var større.

CLINTONS LEDELSE: I slutten av juli var det så å si likt mellom Trump og Clinton. Nå har Clinton en ledelse på sju prosentpoeng. Faksimile: Real Clear Politics      
CLINTONS LEDELSE: I slutten av juli var det så å si likt mellom Trump og Clinton. Nå har Clinton en ledelse på sju prosentpoeng. Faksimile: Real Clear Politics       Vis mer

83 prosent

New York Times The Upshot anslår nå at Clinton har 83 prosent sjanse til å vinne valget. Five Thirty Eights modell som bare inkluderer meningsmålinger ligger på samme nivå, med 83,4 prosent, mens modellen som også tar hensyn til faktorer som økonomien og valghistorikk, gir Clinton 76,1 prosents sjanse. Uansett hvordan du vrir og vender på det: Donald Trump har virkelig en stor jobb foran seg hvis han skal vinne i november.

Mjelde er enig i at Clinton ligger bra an akkurat nå.

- Etter landsmøtet er det få store kjente hendelser som kan endre på ståa. Det eneste er debattene, men Clinton er en god debattant og bør komme godt ut av dem. Uventede hendelser er noe annet. Vi så jo hvordan orkanen Sandy lot Obama framstå som landsfader i oktober 2012, mens Romney forsvant helt, sier Mjelde.

- Hillary gjør alt riktig om dagen. Hun samlet partiet på landsmøtet, hun har et gigantisk valgkampapparat i sving og er disiplinert i retorikken. Hun evner å så tvil om Trumps egnethet til å styre, med god hjelp fra han selv

- Kan Trump snu det?

- Mye ligger fortsatt til rette for Trump. Økonomien er ikke friskmeldt. Det er negativt for det demokratiske partiet, som nå har makten. Det er også veldig vanskelig å vinne tre perioder på rad i Det hvite hus, det har kun skjedd i 1988 i hele etterkrigstiden. Velgerne vil normalt ha noe nytt etter åtte år med samme parti, sier Mjelde.

Må angripe Clinton

Flere eksperter har knyttet Trumps dårligere målinger den siste tiden med feiden han har hatt med familien til Humayun Khan, den muslimske amerikanske soldaten som ble drept i Irak i 2004. Humayuns far, Khizr, holdt en tale på Demokratenes landsmøte i Philadelphia, og han og kona Ghazala har senere kritisert Trump i en rekke intervjuer. Trump klarte ikke å la være å slå tilbake.

CLINTON TATT I LØGN: I en ny kampanjefilm postet på sosiale medier, henger Trump ut Hillary Clinton for hennes løgner rundt e-postskandalen. Video: Facebook/Donald J. Trump Vis mer

- Det er kun to personer Trump skal kritisere: Hillary og Obama. Alle andre navn er en distraksjon og å slå nedover. Trump har vært lite disiplinert i angrepene sine hittil. Han lar seg distrahere av alskens kritikere. Manglende fokus og disiplin kjennetegner tapende kandidater, sier Mjelde.

- Han må ha laserfokus på Clinton ut høsten, da kan han dra det i land.

Trump har de siste månedene begynt å ta igjen noe av forspranget Clinton hadde i valgkampkassa. Det kan han trenge når han skal få tilhengerne til stemmelokalene i november.

- USA er så polarisert politisk at det er svært få uavhengige velgere å vinne over. Det er også mange flere demokrater enn republikanere i USA. Begge disse tingene er en ulempe for Trump, som ligger bakpå. På den andre siden har republikanerne som regel høyere valgdeltakelse. Et valg vinnes ved å få alle sine egne velgere ut på valgdagen, sier Mjelde.