DEBATTERTE: Hillary Clinton og Donald Trump. Foto:  Xinhua / Sipa USA / NTB scanpix
DEBATTERTE: Hillary Clinton og Donald Trump. Foto:  Xinhua / Sipa USA / NTB scanpixVis mer

Hillarys merkelige Lincoln-svar. - Tror ikke det var mange som skjønte noe av det

- Hun løy, svarte Trump.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. LOUIS (Dagbladet): Hillary Clinton ble av enkelte utropt til en knapp vinner av nattas debatt med Donald Trump.

Men hun fikk en vanskeligere jobb enn i forrige debatt, hvor Trump var mer defensiv enn i natt. I tillegg fikk hun kritiske spørsmål om den siste Wikileaks-lekkasjen hvor det kommer fram at hun i en tale til bankfolk i New York sa at hun i blant sa noe offentlig, mens hun mente noe annet privat.

GARDEROBEPRAT: Donald Trump beklaget for det han skal ha sagt på videoklippet fra 2005, men helst ville han snakke om noe helt annet. Video: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Clinton bekreftet langt på vei at innholdet i lekkasjen var ekte, og svarte at det hun sa var inspirert av noe hun hadde sett i filmen «Lincoln» om Abraham Lincoln.

- Det var noe jeg sa etter at jeg hadde sett «Lincoln». Det kan være vanskelig å få Kongressen til å gjøre det du vil, og det kan være nødvendig å overbevise enkelte med ett argument, og andre med et annet argument, sa Clinton i debatten.

- Hun løy

TRUMP FORSVANT: Før debatten i St. Louis, arrangerte Donald Trump en pressekonferanse med fire kvinner som mener at de er utsatt for forskjellige overgep av Bill og Hillary Clinton. Etter debatten sendte han dem ut for å møte pressen mens han selv forsvant ut bakveien. Video: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

Trumps kontring ble av enkelte ansett som hans beste øyeblikk i debatten:

- Hun løy. Nå legger hun skylda på avdøde Abe Lincoln. Ærlige Abe, sa Trump.

Clinton brukte resten av svaret til å påpeke at det var russisk hacking som lå til grunn for avsløringen, og forsøkte videre å rette oppmerksomheten mot Trumps vennlige tone med russerne. Svaret og seansen blir vurdert som et av Clintons svakere øyeblikk i debatten.

- Ulike budskap

Svaret ble vurdert som et av de svakeste øyeblikkene til Clinton i hele debatten.

Men hva mente hun egentlig? Joel Benenson, Hillary Clintons sjefsstrateg, forsøker å forklare:

- Det er en scene i «Lincoln» hvor han forsøker å få gjennom det 13. grunnlovstillegget for å avskaffe slaveriet. Det er en scene hvor han snakker om å forhandle med kongressen, og at folk må overbevises med ulike budskap, sier Benenson til Dagbladet etter debatten.

Steven Smith, professor i statsvitenskap ved Washington University og ekspert på amerikansk politikk, var ikke veldig imponert over Clintons svaret.

- Jeg tror ikke det var mange som skjønte hva hun mente. Men jeg tror ikke det var så mange som skjønte hva spørsmålet handlet om heller, sier Smith til Dagbladet.

CNNs umiddelbare måling med et panel TV-seere som har sett debatten viser at 57 prosent av paneldeltakerne mener Clinton vant debatten, mot Trumps 34 prosent. Samtidig mener en stor andel at Trump gjorde det bedre enn i forrige debatt. CNNs utvalgte panel hadde et flertall demokrater. YouGovs undersøkelse viser også at Clinton vant, men da med en tettere margin: 47 mot 42.

ROSER HVERANDRE: Da siste spørsmål fra salen skal stilles, blir de to presidentkandidatene bedt om å nevne en fin egenskap ved sin motkandidat. Video: CNN Vis mer