Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hillarys siste sjanse til å stoppe Barack?

I natt skulle Hillary Clinton smadre Obama. Slik gikk det ikke. Kan hun fremdeles vinne?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I natt var kanskje Hillary Clintons siste sjanse til å stoppe Barack Obamas framgang før de skjebnesvangre primærvalgene i Texas, Ohio, Vermont og Rhode Island. 

Les Bill: - Hun er ute hvis hun ikke vinner Texas

Mannen som kan bli USAs første svarte president har sopt inn flertallet i de siste elleve delstatene og leder nå i antall delegater foran Demokratenes valg av presidentkandidat i sommer.

5 millioner nye jobber 

Nattens debatt foregikk i Cleveland i Ohio nordøst i USA ved grensen til nabolandet Canada, og ble sendt på Msnbc. Delstaten har levert åtte amerikanske presidenter.

Her kan du se en rekke enkeltklipp fra debatten.

03:00 i natt norsk tid ble de to mottatt med klappsalver av en fullsatt sal.

Clinton sa at hun vil skape fem millioner jobber på ti år om hun blir president i USA. Mange av disse kan komme innen miljøteknologi.

image: Hillarys siste sjanse til å stoppe Barack?

- Vi må satse på biobrennstoff og vi kan skape grønne jobber. Dette er jobber som ikke kan sendes ut av landet, sa Clinton, med henvisning de mange jobbene i servicesektoren og industrien som for tiden forsvinner til land som India og Kina.

Kosovo på dagsorden

Temaer som krigen i Irak, valgkampfinansiering og helseforsikring dominerte debatten, uten at noe nytt egentlig ble presentert.

Obama ble utfordret på situasjonen på Balkan, etter at Kosovo har erklært sin uavhengighet. Hva vil han gjøre om en russisk president ba sine soldater om å reise til Serbia for å hjelpe til i den vanskelige situasjonen, spurte ordstyreren.

- Verdenssamfunnet og USA har stilt seg bak Kosovo. Vi har en internasjonal struktur for å løse slikt, Nato. Vi vil ikke jobbe alene i en slik sak, understreket Obama, som brukte anledningen til å markere avstanden til W. Bush og hans internasjonale alenegang.

- Med, mevj whatever!

Men før Obama ble utfordret på Kosovo, kom programlederne Tim Russert og Brian Williams med noe som av Clintons tilhengere vil oppfattes som enda et stygt pek fra Clinton-kritiske journalister.

Da hun hadde forklart hvorfor hun er skeptisk til  Russlands president Vladimir Putin og anklaget ham for å styre valget av den neste presidenten som blir hans «løpetgutt» - fulgte Williams opp:

- Heter den neste presidenten?

- Med, mevj, whatever!, utbrøt Clinton og lo.

Dmitrij Medvedev (42) står klar til å etterfølge Putin søndag denne uka og vil etter all sannsynlighet overta makten i Russland.

- Han er en apparatsjik, avfeide tidligere Clinton-rådgiver Paul Begala overfor CNN, for å understreke hvor lite viktig det var å huske navnet på Putins arvtaker.

Men uansett om Clinton, Obama eller McCain vinner presidentvalget i november, vil de måtte forholde seg til Russlands neste president i vanskelige spørsmål som rakettskjold, Irans kjernefysiske program og internasjonal handelspolitikk.

Analytikere er enige om at det ikke var noen klar vinner etter debatten, så utfallet i de gjenstående primærvalgene trolig like usikkert som før.

Fra skittkasting til debatt?

De siste dagene har bilder av Obama i en tradisjonell afrikansk drakt lekket fra Clinton-leiren til det politiske sladre-nettstedet Drudgereport.

På toppen av dette lirte Clinton av seg en tirade med sarkastiske bemerkninger om Obamas tidvis høytflyvende folketaler om forandring, på et valgmøte på Rhode Island mandag.

Men hittil har ikke personkarakteristikker, kallenavn og uvennlige utspill gitt noen kandidater et klart forsprang, verken blant republikanerne eller demokratene.

Se alle bakgrunnstallene hos New York Times.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media