Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hillarys tale under valgthrilleren forvirret alle: - Dette var en stygg feil

Vant med 0,5 prosentpoeng, men erklærte seg som vinner fem timer før stemmene var talt opp.

SEIER ELLER IKKE?: Ingen vet ennå med sikkerhet om Bernie Sanders eller Hillary Clinton vant Demokratenes nominasjon i Iowa. Mange spekulerer imidlertid om Clinton utpekte seg selv som vinner før alle andre da hun var på scenen med mannen Bill og dattera Chelsea i Des Moines i Iowa i dag. Foto: REUTERS/Adrees Latif/NTB scanpix
SEIER ELLER IKKE?: Ingen vet ennå med sikkerhet om Bernie Sanders eller Hillary Clinton vant Demokratenes nominasjon i Iowa. Mange spekulerer imidlertid om Clinton utpekte seg selv som vinner før alle andre da hun var på scenen med mannen Bill og dattera Chelsea i Des Moines i Iowa i dag. Foto: REUTERS/Adrees Latif/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DES MOINES, IOWA (Dagbladet): Opptellingen etter Demokratenes nominasjonsmøter i Iowa i natt var et nervedrama uten like.

Lenge var det statistisk uagjort mellom Hillary Clinton og Bernie Sanders, og selv om 99 prosent av stemmene var talt opp, var det så jevnt at man ikke kunne erklære en vinner.

Kike før kl. 10 norsk tid erklærte imidlertid Clinton at hun hadde vunnet. Men det var ingen overbevisende seier.

Da så godt som alle stemmene var talt opp konkluderte det demokratiske partiet i Iowa med at det ble rekordjevnt, og at Clinton fikk 699.57 delegater, mot Bernie Sanders' 695.49. I prosent er fordelingen 49,89 - 49,54, ifølge avisa Des Moines Register.

Men så tidlig som like etter klokka 05.00 norsk tid, hadde Hillary Clinton en spesiell opptreden. Både pressefolk og eksperter begynte å stille spørsmålet: Erklærte nettopp Hillary Clinton seier? Lenge før både partiet og nyhetsmediene som følger opptellingen tettest kunne konkluderte.

Spørsmålene dukket opp: Satt Clinton-staben med tall som ingen andre hadde? Hvorfor var det ingen andre enn Clinton-kampanjen selv som meldte om dette?

En stygg feil - Hillary Clinton erklærer seier. Jeg erklærer at jeg kan stå opp klokka 10.30 og fortsatt rekke TV-showet mitt klokka 06.00, skrev frokost-TV-vert for NBCs Morning Joe og den tidligere republikanske politikeren Joe Scarborough på Twitter.

- Utrolig at Hillary må spinne «seier» i Iowa. For et år siden ledet hun med 57 prosent mot Sanders' 4 prosent, skriver skribent i Weekly Standard og Fox News-mannen Stephen Hayes.

Hillary Clinton kom på scenen på valgvaken på Drake University i Des Moines med ektemannen Bill og dattera Chelsea.

Hun sa det hele var et lettelsens sukk. Like etterpå sendte hun personlig ut en Twitter-melding der hun takket folket i Iowa.
 
- Verken NBC News eller noen andre har erklært henne vinner når hun gjør det. Det er ikke en seierserklæring, men de prøver å få det til å se slik ut, sier NBCs Andrea Mitchell.

- Vi kommer ikke til å få resultatet i kveld. De kommer ikke til å erklære en vinner i kveld. At Clinton-kampanjen erklærte seg som vinnere, gir Sanders-kampanjen mer å gå på. Noen må ha sagt dette til Clinton-folkene og vært sikre på det. Noe kan ha gått galt her, men dette er en stygg feil, sier kanalens politiske sjef og moderator for TV-prorgrammet Meet The Press, Chuck Todd.

- Dette var en stygg feil, gjentar han.

Todd påpeker at Clinton-kampanjen trolig har de mest avanserte prognoseverktøyet av alle, men at det umulig kunne vise Clinton-seier allerede da.

«Lettelsens sukk» Mange har stusset på Clintons «lettelsens sukk». Hun ble ikke introdusert før hun gikk på scenen og hun hilste ikke på noen av sine trofaste velgere.

Clintons talsmann Brian Fallon, oppklarer følgende overfor Politico.

- Vi har en sterkt tro på at vi stakk av med seieren i dag, sier han.

Den konservative TV-kanalen Fox News beskriver Hillarys opptreden på denne måten:

- Samtidig som Tom Harkin (tidligere Iowa-senator og Hillary-støttespiller, journ.anm.) varmet opp publikummet og gjorde seg klar for taler fra Bill og Chelsea Clinton, virket han sjokkert over å se Hillary innta scenen ... Hillary erklærer aldri seier, hun sier bare hun «puster lettet ut», som om hun vant. Clinton-familien etterlot seg skrikende fans og vandret ut i natten, skriver Ed Henry i Fox News.

Ettterpå ville verken partiledelsen eller Clinton-leiren si at de vunnet før den offisielle erklæringen, og Hillarys budskap fra scenen på denne første kvelden av det amerikanske presidentvalget 2016 kommer sikkert til å tolkes og analyseres inn i evigheten før vi får et endelig svar.

Bernie-vind Uansett om Hillary vant med knapp margin, ser de aller fleste på resultatet som en seier for Bernie Sanders. For noen måneder siden lå han langt bak Clinton, men har jevnt og trutt tatt innpå i Iowa.

Nå flytter sirkuset seg til New Hampshire, der Sanders er soleklar favoritt, og leder på meningsmålingene med hele 18,3 prosent.

Den tredje demokratiske presidentkandidaten Martin O'Malley trakk seg i dag fra nominasjonskampen etter elendige resultater i Iowa.

Ted Cruz stakk av med en overbevisende seier blant Republikanerne, mens Donald Trump måtte nøye seg med en andreplass.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media