Hillarys tunge helg

WASHINGTON (Dagbladet) Det har vært en tung helg for Hillary Clinton. Mannen hun elsker og har knyttet sitt liv og karriere til, måtte nok en gang fortelle henne at han hadde sviktet. men Hillary tilgir sin mann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hillarys talskvinne fortalte i går kveld at presidentens kone føler seg «engasjert i ekteskapet og elsker sin mann». Likevel la talskvinnen marsha berry ikke skjul på at dette ikke hadde vært de beste dagene i Hillarys liv.

Ydmykelsen skjedde offentlig da presidenten ble tvunget til å innrømme for nasjonen og verden at han hadde hatt et forhold til Monica Lewinsky.

Det var kanskje talende at den advokaten som Bill Clinton har lyttet mest til i sin karriere, hans kone, ikke var der da presidenten så folket inn i TV-øynene mandag kveld. Hillary Clinton var heller ikke med da presidenten tidligere på dagen forklarte seg for storjuryen til spesialetterforsker Kenneth Starr.

Men hun har heller ikke denne gangen forlatt ham. I går dro familien på en ti dager lang ferie til Marthas Vineyard. Der kommer hun til å være ved hans side, og derfra kommer hun trolig med sitt forsvar og sin tilgivelse.

Sterk Hillary

Søndag fulgte hun Bill til gudstjenesten, og ingen kunne se på henne om hun tenkte på den tiden da hun jobbet for spesialetterforsker Leon Javorski. Javorski fikk nesten stilt president Richard Nixon for riksrett i 1974. Eller om hun angret på at hun giftet seg med mannen fra den håpløse og tragiske familien i Arkansas. Eller at hun ga opp sin lovende karriere som politisk jurist i Washington for å følge Bill til en av de fattigste og minst betydelige statene i USA. Eller at hun ikke har skilt seg fra ham for lenge siden på grunn av hans utroskap.

Ryktestorm

Med en nesten utrolig styrke har Hillary Clinton gått gjennom ryktestormen som gang etter gang har truet med å overvelde familien og Bill Clintons politiske karriere.

Ingen førstedame i amerikansk historie har måttet tåle det Hillary Clinton nå gjennomgår.

«Vet du, jeg sitter ikke her som en eller annen liten kvinne som stiller seg bak sin mann som Tammy Wynette. Jeg sitter her fordi jeg elsker ham og respekterer ham, og for å markere hva han har vært gjennom og hva vi har vært gjennom. Og vet du, hvis det ikke er nok for folk flest, da, søren heller, la være å stemme på ham,» sa hun da valgkampen i 1992 holdt på å gå av sporet på grunn av Clintons forhold til Gennifer Flowers.

Kamphumør

Presidentens rådgivere og medarbeidere ble lammet da Monica-affæren eksploderte i offentligheten. Ganske raskt havnet advokatene og de politiske rådgiverne i intern krangel om strategi og taktikk. Da rykket Hillary inn på banen og tok kontroll.

Avisen The New York Times skriver at nok en gang har hun spilt en sentral rolle i forberedelsene til mandagens avhør og dramatiske tale til folket. I talen sa Bill Clinton også at han «til og med hadde forledet» sin ektefelle. Flere kilder hevder at presidenten først for få dager siden fortalte Hillary og datteren Chelsea sannheten om sitt forhold til Monica.

Talen

Likevel var hun med på å skrive mannens fire minutter lange TV-tale.

«Nok en gang er det hun som har vært den sterke. Det utrolige er at hun var med på å skrive talen. Hvordan ville du likt å ha en sånn ektefelle?» sier en kilde til The New York Times.

Pastor Jesse Jackson ledet Hillary og Chelsea i bønn på søndag kveld. Etterpå sa han at Hillary føler seg ydmyket, men fortsatt elsker ektemannen og er lojal mot ekteskapet i «gode og onde dager».

Tøffe tider

Martin Walker er en av Clintons biografer som har skrevet om stormer i ekteskapet mellom Hillary og Bill. Under en krangel i guvernørboligen i Little Rock ropte han angivelig etter henne: «Husk at det fortsatt er jeg som er guvernør her, di merr».

I 1989 satte Hillary ham kniven på strupen etter at en gråtende Chelsea hadde stilt spørsmålet: «Mamma, hvorfor er ikke pappa glad i deg lenger?»

«Enten legger du om, ellers skiller vi oss,» var Hillarys ultimatum.

De begynte å gå sammen til metodistpresten Ed Matthews i Little Rock som fikk dem til å holde hverandre i hendene, falle på kne og be sammen. Bill lovet å forandre seg, arbeide hardere, bli en bedre ektemann og far og tilbringe mer tid sammen med familien. Nå har han brutt disse løftene nok en gang.

Glad i ham

Mandy Grünwald som arbeidet i Clintons valgkamp i 1992, har sagt at Hillary vet at Clinton har vært utro. Men hun føyde til: «Jeg tror hun elsker ham på den måten en mann gjerne vil bli elsket, fullt klar over både hans sterke og svake sider. Bedre enn noen vet hun hvem han er, og hun elsker ham.»

Etter ferien på Marthas Vineyard skal Hillary delta på en demokratikonferanse i Irland. Der blir Bill med. Deretter drar ekteparet til Russland. Og for hver meter av veien vil verdenspressen følge hver gest, håndbevegelse og blikkveksling mellom de to.

«Nå er dette en sak mellom meg og de to menneskene jeg elsker høyest av alle, min hustru og vår datter, og vår Gud. Jeg må gjøre det godt igjen. Og jeg er forberedt på å ta de fulle konsekvensene, uansett hva de blir, for å få det til,» sa Bill Clinton på mandag i et nytt løfte til Hillary.

Hun tror på ham, og kanskje får hun det amerikanske folket med seg?