Hilles-klanen flykter til Israel

Ni drept og 100 skadd i gatekamper på Gazastripen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst ni palestinere ble drept og nesten 100 såret i gatekamper mellom Hamas og Fatah lørdag. Israel er i alarmberedskap og frykter at uroen vil spre seg.

Kampene varte i over sju timer og startet lørdag morgen da sikkerhetsstyrker fra Hamas prøvde å arrestere Fatah-medlemmer.

Væpnede Hamas-menn gikk til angrep på den Fatah-allierte Hilles-familien, som de mener er ansvarlige for et bombeangrep 25. juli da fem Hamas-medlemmer og en liten pike ble drept.

Mushier al-Masri, tidligere parlamentsmedlem for Hamas, erklærte lørdag at det heretter ikke vil bli vist noen nåde.

- Tiden da kriminelle, drapsmenn, spioner og kollaboratører fikk nåde og amnesti er over. Heretter vil dere få se henrettelser bli utført i tråd med loven, sa al-Masri lørdag.

Rømte til Israel

Israelske myndigheter og helsepersonell som holder til i områdene langs grensen til Gazastripen, skjerpet lørdag sikkerheten i frykt for at uroen på Gazastripen skal smitte over til Israel.

Palestinske opprørere har ved flere tilfeller avfyrt raketter mot Israel, til tross for en våpenhvileavtale som ble inngått 19. juni.

Lederen av Hilles-klanen, Ahmed Hilles, og 179 andre av hans menn rømte til grensa til Israel. En talsmann for den israelske hæren sa at de slapp alle de 180 mennene over grensa, blant dem noen sårede som ble lagt inn på sykehus.

Tre medlemmer av Hamas politistyrke og seks Fatah-medlemmer mistet livet i kampene lørdag, mens nærmere 100 personer ble såret, ifølge Reuters. Blant de sårede er det 16 barn.


SØKER TILFLUKT: Med håndjern og bind for øynene fikk palestinske Fatah-medlemer krysse den israelske grensen på Gazastripen. Hamas vil ha tak i dem for at de skal utlevere personene de mener sto bak et bombeangrep der seks personer mistet livet. Foto: AFP PHOTO/DAVID BUIMOVITCH
SØKER TILFLUKT: Med håndjern og bind for øynene fikk palestinske Fatah-medlemer krysse den israelske grensen på Gazastripen. Hamas vil ha tak i dem for at de skal utlevere personene de mener sto bak et bombeangrep der seks personer mistet livet. Foto: AFP PHOTO/DAVID BUIMOVITCH Vis mer

- Kampene vil fortsette

- Vi kommer til å fortsette aksjonen inntil alle de involverte i angrepet er pågrepet. Våre politistyrker har tatt kontrollen over en del bygninger i området, sier talsmann for Hamas politistyrker Islam Shahwan.

Han understreker at Hamas ikke har noe utestående med Hilles-familien, men krever å få utlevert personene de mener står bak bombeangrepet for en uke siden.

Hamas sier de arresterte flere hundre bevæpnede menn lørdag, inkludert fire av de elleve som de mener sto bak bombeangrepet forrige uke.


Avviser innblanding

Hilles-familien avviser at den hadde noe med dette bombeangrepet å gjøre.

- Hamas prøver å overføre sine interne stridigheter til vår familie ved å beskylde oss for å stå bak bombeangrepet. Til slutt må man bestemme seg for om man vil la seg trampe på av Hamas, eller stå imot og beholde verdigheten, sier familiens øverste leder og Fatah-medlem Ahmed Hilles.

I uken som har gått, er flere hundre Fatah-medlemmer blitt arrestert på Gazastripen. Til gjengjeld har Fatah arrestert en rekke Hamas-tilhengere på Vestbredden.

Hamas sa imidlertid lørdag at rundt halvparten av de arresterte Fatah-aktivistene er løslatt fra fengsel, inkludert Fatah-toppen Ibrahim Abu an-Naja.
 
(NTB)