Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hilsen Sharon

I går startet opprydningen etter den israelske hærens herjinger i Gaza. Det så ut som det hadde vært jordskjelv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  De ødela huset vårt uten en eneste advarsel. Vi løp ut uten sko på beina. Sharon er en slakter, sier 32 år gamle Manal Abu Nadi.

Den israelske offensiven i Gaza varte i 17 dager. Minst 110 palestinere ble drept og flere hundre skadd.

Mellom halvparten og en tredel av de drepte var sivile palestinere. Ifølge palestinske kilder ble totalt 140 palestinere drept.

Hjemmelagde raketter

Israels statsminister Ariel Sharon har opplyst at den israelske offensiven i Gaza ble gjennomført fordi militante palestinske grupper skyter hjemmelagde, såkalte Qassam-raketter inn i Israel fra det nordlige Gaza. To israelske barn ble drept av slike raketter rett før offensiven startet.

Flere observatører i området mener at Sharon gjennomførte aksjonen for å vise styrke før israelerne etter planen skal trekke seg ut av Gaza.

Tilbaketrekningen skjedde natt til i går da rundt 200 stridsvogner trakk seg ut fra området rundt flyktningleiren Jabaliya. Men israelerne ga klar beskjed om at styrkene fortsatt ville være stasjonert i området, for å kunne rykke inn igjen på kort varsel.

Hjemløse

Tilbake i Jabaliya og de to byene Beit Lahiya og Beit Hanoun hadde hundrevis av palestinere mistet sine hjem. Rundt ett hundre hus ble jevnet med jorda, enda flere ble ødelagt. Også 50 verksteder og butikker langs hovedveien på Gazastripen er ødelagt av stridsvogner og bulldosere, skriver NTB. Lampestolper og el-kabler ligger strødd langs veiene. I lufta henger den stinkende lukta av stillestående avløpsvann. Store deler av området var i går fremdeles uten vann og elektrisitet.

-  Israel kastet ut palestinerne i 1948 og 67. Nå forsøker de å gjøre det samme, sier Jamila Yehya (54).

I går holdt palestinere på med å plukke fram møbler og annet innbo fra ruinene.

-  Jeg flyktet i panikk sammen med resten av familien min. De vi nådde nabobygningen, så jeg meg tilbake og oppdaget at huset vårt var helt ødelagt, sa den palestinske kvinnen Latife Oudeh (55) til nyhetsbyrået AP.

SOM ET JORDSKJELV: Slik så det ut etter at israelerne trakk seg ut av flyktningleiren Jabaliya på Gazastripen. I hele går prøvde palestinere å grave fram det de kunne av eiendeler.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media