Hilser Suhartos avgang velkommen

Politiske ledere verden over sier seg fornøyde med den indonesiske president Suhartos avgang, og oppfordret samtidig til en fredelig fortsettelse av politiske og økonomiske reformer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Vi hilser president Suhartos beslutning velkommen. Den skaper en mulighet for å innlede prosessen fram mot virkelige demokratiske endringer i Indonesia. Den gir det indonesiske folket muligheten til å samles og bygge et stabilt demokrati for framtiden,

sa USAs president Bill Clinton i en uttalelse fra Det hvite hus i Washington.

Positivt

Suharto trakk seg som president i morges etter tre måneder med kraftige protester mot hans 32 år som landets mektige leder. Han overga makten til visepresident Jusuf Habibie, en nær politisk trosfelle som har fulgt ham i over 20 år.

- I lys av den alvorlige situasjonen som Indonesia befant seg i, ser jeg det som positivt at president Suharto har valgt å trekke seg. Det er også gledelig at lederskiftet har skjedd uten bruk av vold og i henhold til konstitusjonen, sa Norges

utenriksminister Knut Vollebæk i en kommentar.

Støtte

Både USA og Japan kunngjorde i dag at de er klare til å støtte Indonesia i en overgangsfase til demokrati.

- Vi vil fortsette å støtte det indonesiske folkets arbeid for reform, sa Japans statsminister Ryutaro Hashimoto i Tokyo.

Japan er den største bidragsyteren til Det internasjonale pengefondets (IMF) økonomiske redningspakke til Indonesia. Tokyo har lovet 37,5 milliarder kroner til redningspakken på 322 milliarder kroner.

Thailand

Også Australia og Thailand understreket behovet for at en reformprosess blir gjennomført fredelig innenfor de konstitusjonelle rammene.

- Jeg tror Indonesia kan løse sine problemer gjennom en prosess som ikke bryter med konstitusjonen. Alle foretrekker en fredelig overgang, sa Thailands statsminister Chuan Leekpai.

Chuan ba Den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEAN om å hjelpe Indonesia gjennom overgangsperioden.

Også Australias statsminister John Howard hilste Suhartos avgang velkommen og lovet å samarbeide med Habibies regjering.

(NTB-Reuters)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer