Hilste barnetoget fra Slottsbalkongen

Rundt tre timer tar det før konge- og kronprinspar kan forlate balkongen og gå inn til en ventende 17. mai-lunsj.

HILSER FOLKET: Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette Marit, prinsesse Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus, dronning Sonja og Kong Harald hilser på barnetoget utenfor Slottet 17. mai. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
HILSER FOLKET: Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette Marit, prinsesse Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus, dronning Sonja og Kong Harald hilser på barnetoget utenfor Slottet 17. mai. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seks medlemmer av kongefamilien var til stede på Slottsbalkongen da de første skolene i Oslo marsjerte forbi Slottet ved 10.30-tiden 17. mai.

I år fikk også prins Sverre Magnus være med fra starten. Med unntak av sykdomsforfall i 2005, har kong Harald stått og sett utover Slottsplassen og Karl Johans gate der barnetoget i Oslo har sin rute, siden 1946. Følelsene på nasjonaldagen har han tidligere beskrevet slik:

- Klump i halsen og sliten i beina.

Rundt tre timer tar det før konge- og kronprinspar kan forlate balkongen og gå inn til en ventende 17. mai-lunsj sammen med resten av familien.

Gammel kåpe Både dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit hadde valgt hvite kåper og mørkeblå hodeplagg som antrekk på nasjonaldagen.

Kronprinsessen satset på gjenbruk og hadde funnet fram kåpen som hun brukte første gang på Slottsbalkongen i 2001. Den gangen sto hun på balkongen som Mette-Marit Tjessem Høiby, kronprinsens forlovede.

Kong Harald og kronprins Haakon slipper det vanskelige valget med å velge antrekk til 17. mai. De stiller tradisjonen tro i det britiske festantrekket sjakket med tilhørende flosshatt. Og hver gang en ny skoles flaggborg passerer over plassen hilser de med hatten - i år 111 ganger, ettersom det er 111 Oslo-skoler med i toget.

Rødtvedt først Rødtvedt skole feirer jubileum i år og fikk dermed æren av å være første skole i toget med Toppåsen og Bjørndalen på de neste plassene.

Helt til slutt stiller de videregående skolene Kristelig Gymnasium, Hartvig Nissen og Foss.

Etter mye regn natt til 17. mai, var det oppholdsvær i Oslo da barnetoget startet. Men gråværet så ikke ut til å skremme vekk folk fra sentrum i hovedstaden. Svært mange av dem hadde tatt turen til Slottsparken.

For første gang på mange år har kongeparet «tatt fri» 17. mai om ettermiddagen. Det blir derfor ikke noe bydelsbesøk denne dagen, men alle som ønsker det kan ta turen til Operataket i Oslo 31. mai for å få et glimt av kongeparet. Da skal de ta imot regjeringens- og fylkets hyllest i forbindelse med 75-årsdagene sine.

(NTB)