Hilste barnetoget fra Slottsbalkongen

Rundt tre timer tar det før konge- og kronprinspar kan forlate balkongen og gå inn til en ventende 17. mai-lunsj.

HILSER FOLKET: Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette Marit, prinsesse Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus, dronning Sonja og Kong Harald hilser på barnetoget utenfor Slottet 17. mai. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
HILSER FOLKET: Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette Marit, prinsesse Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus, dronning Sonja og Kong Harald hilser på barnetoget utenfor Slottet 17. mai. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Seks medlemmer av kongefamilien var til stede på Slottsbalkongen da de første skolene i Oslo marsjerte forbi Slottet ved 10.30-tiden 17. mai.

I år fikk også prins Sverre Magnus være med fra starten. Med unntak av sykdomsforfall i 2005, har kong Harald stått og sett utover Slottsplassen og Karl Johans gate der barnetoget i Oslo har sin rute, siden 1946. Følelsene på nasjonaldagen har han tidligere beskrevet slik:

- Klump i halsen og sliten i beina.

Rundt tre timer tar det før konge- og kronprinspar kan forlate balkongen og gå inn til en ventende 17. mai-lunsj sammen med resten av familien.

Gammel kåpe Både dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit hadde valgt hvite kåper og mørkeblå hodeplagg som antrekk på nasjonaldagen.

Kronprinsessen satset på gjenbruk og hadde funnet fram kåpen som hun brukte første gang på Slottsbalkongen i 2001. Den gangen sto hun på balkongen som Mette-Marit Tjessem Høiby, kronprinsens forlovede.

Kong Harald og kronprins Haakon slipper det vanskelige valget med å velge antrekk til 17. mai. De stiller tradisjonen tro i det britiske festantrekket sjakket med tilhørende flosshatt. Og hver gang en ny skoles flaggborg passerer over plassen hilser de med hatten - i år 111 ganger, ettersom det er 111 Oslo-skoler med i toget.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer