Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hilste med hanske

President George W. Bush åpnet siste del av sin europeiske sjarmoffensiv med noe slovakene oppfatter som en fornærmelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da han landet i Bratislava, og ble mottatt av slovakiske ledere, hilste han dem med et håndtrykk, men uten å ta av seg hansken. Heller ikke Laura Bush tok av seg hanskene da hun håndhilste på de frammøtte på flyplassen.

-  Dette er svært uvanlig, sier Dana Lutherova, ekspert på høflighet og protokoll, til det tsjekkiske nyhetsbyrået CTK.

-  Svært uvanlig

-  Jeg vet ikke om dette er vanlig i USA, men i våre land er det ikke det, sier hun.

Etter ankomsten hadde Bush et to og en halv times langt møte med Russlands president Vladimir Putin.

Før møtet hadde de to kommet med flere angrep mot hverandre, bla. om utviklingen av demokrati i Russland, hvor Putin svarte Bush at ethvert land må følge sin egenart og tradisjoner når det gjelder utviklingen av demokratiet.

I går var imidlertid den slags uoverensstemmelser ikke synlige. I hvert fall omtalte de hverandre i vennlige former som «George» og «Vladimir».

På fornavn

 EUROPA-TURNÉ:  George W. Bush og førstedame Laura Bush hilste de frammøtte da de gikk av flyet på flyplassen i Bratislava. Foto: Reuters
EUROPA-TURNÉ: George W. Bush og førstedame Laura Bush hilste de frammøtte da de gikk av flyet på flyplassen i Bratislava. Foto: Reuters Vis mer

Offentlig snakket de heller ikke om USAs motstand mot Russlands samarbeid med Iran, og våpensalg til Syria.

I felleserklæringen etter møtet var det heller ikke mange konkrete henvisninger til tidligere stridstemaer. Der heter det likevel at Russland og USA er blitt enige om å trappe opp samarbeidet om å hindre spredning av atomvåpen, og felles kamp mot terror. Bush lovet også å hjelpe russerne inn i Verdens handelsorganisasjon WTO.

MØTE I ØST: President George W. Bush og den slovakiske presidenten Ivan Gasparovic møttes i Bratislava.