Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Himalaya dobbel!

Seks norske fjellklatrere planlegger nå en klatreekspedisjon til to av verdens høyeste fjell i Himalaya. Dersom de lykkes, blir det Skandinavias første dobbeltekspedisjon over 8000 meter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to toppene, Cho Oyo (8201m) og Shisha Pangma (8047m), skal nås i løpet av knappe to måneder. I slutten av mars vil seks norske klatrere og tre sherpaer forsøke å nå de to toppene i Himalayafjellkjeden.

Dobbelt så tøft

Ekspedisjonens mest kritiske punkt blir når de skal prøve å nå Shisha Pangma, bare tre- fire dager etter den første «himmelbjerg».

- Bare et fåtall klatrere i verden, og ingen nordmenn eller skandinaver, har tidligere besteget to 8000-metere i løpet av en sesong, sier Jon Gangdal (44).

Gangdals tvillingbror, Sven (44), nådde toppen av verdens høyeste fjell, Mount Everest, 17. mai for tre år siden. Han skal lede vågestykket i Himalaya.

Høy risiko

- En slik dobbeltekspedisjon er på mange måter lik vår egen hverdag, der utfordringene som kjent står i kø. Både motivasjonsmessige og organisatoriske forhold omkring et slikt prosjekt er interessant. Nå skal vi nå det største fjellet først, deretter et mål som er litt lavere. På klatreturen blir målene svært konkrete og risikoen er høy. Prisen for å feile likeså, forteller Sven Gangdal.

Den norske dobbeltekspedisjonen til Himalaya regner med å være tilbake i Norge like før 17. mai i år.

Foruten brødrene Gangdal deltar Klaus Erik Okstad (39), Tore Klokk (34), Jan Christopher (44) og Kjetil Liøkel (32).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media