Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Himalaya-fjellene har ikke tapt noe is det siste tiåret

Oppdagelsen forbløffet forskerne.

FORSVINNER IKKE: En ny studie viser at det har kommet nok snøfall de siste ti årene til å erstatte mengden is som har smeltet i Himalaya. Foto: AP Photo/SNV Nepal, Great Himalaya Trail Development Programme, Samir Thapa
FORSVINNER IKKE: En ny studie viser at det har kommet nok snøfall de siste ti årene til å erstatte mengden is som har smeltet i Himalaya. Foto: AP Photo/SNV Nepal, Great Himalaya Trail Development Programme, Samir Thapa Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Himalaya-fjellene har ikke mistet noe is de siste ti årene, viser ny forskning. Den oppsiktsvekkende studien er den første som ser på verdens isbreer og isbelagte fjelltopper og har forbauset mange forskere som har antatt at omtrent 50 milliarder tonn smeltevann forsvinner hvert år uten å erstattes av nytt snøfall.

Hvert år renner omtrent 443-629 milliarder tonn med smeltevann ut i havene, noe som hever havnivået med omtrent 1,5 millimeter.

Satelittbilder og flere rapporter bekrefter dette, men den nye studien, som er utført mellom 2003-2010, viser at det har kommet nok snøfall til å kompensere for tapet.

- Våre og andres resultater viser at vi mister en stor mengde vann ut i havene hver år. Folk bør være like bekymret over at isen på jorda smelter som de var før, sier John Wahr, som ser en del av teamet som utførte studien, til britiske The Guardian.

Vanskelig å forutse Den asiatiske fjellkjeden skiller slettene i Pakistan og India fra den store tibetanske høysletta, som nå er en del av Kina.

Hvordan de nye funnene vil påvirke forskernes syn på isbreenes fremtid er ennå uvisst. Wahr understreker at selv om studien har gått over åtte år, er dette en relativt kort periode, og at flere faktorer kan spille inn i fremtiden.

Forskerne som står bak studien er også nøye med å påpeke at breene i de lavere delene av fjellkjeden definitivt smelter.

- Det er veldig farlig å bruke åtte års data til å forutse de kommende åtte årene, og i alle fall et helt århundre, sier han.

- Små modifikasjoner Tidligere har forskere fokusert på breer som har ligget lavere og derfor har hatt større sannsynlighet for å smelte. Spesielt i Asia har dette vært tilfelle, og den nye studien kan derfor forandre forskeres syn på hvor fort breene smelter.

- Fremskrivningene av data er veldig vanskelig ettersom kun en håndfull lavtliggende breer overvåkes og det finnes tusenvis som ligger veldig høyt, sier Wahr.

Studien, som er publisert i Nature, har benyttet seg at et par nye satelitter som måler ørsmå forandringer i jordas gravitasjonskraft. Når is forsvinner svekkes gravitasjonskraften og oppdages av satelittene.

- Satelittene ser alt. Jeg tror disse dataene er de mest troverdige som har blitt produsert til dags dato, sier professor Jonathan Bambler ved Bristol University til The Guardian.

Han er usikker på om de nye oppdagelsene vil påvirke eksisterende prognoser for økt havnivå.

- Prognosene for hvor mye havnivået vil øke innen 2100 vil ikke forandre seg så mye, kanskje omtrent fem centimeter, så vi snakker om små modifikasjoner, sier han.

SMELTER: Hvert år smelter store deler av isen i Himalaya og forsvinner ut i havet. De siste åtte årene har det allikevel kommet nok snø til å kompensere for isen som smelter. Foto: Truls Brekke/Dagbladet
SMELTER: Hvert år smelter store deler av isen i Himalaya og forsvinner ut i havet. De siste åtte årene har det allikevel kommet nok snø til å kompensere for isen som smelter. Foto: Truls Brekke/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media