Himalaya-fjellene har ikke tapt noe is det siste tiåret

Oppdagelsen forbløffet forskerne.

FORSVINNER IKKE: En ny studie viser at det har kommet nok snøfall de siste ti årene til å erstatte mengden is som har smeltet i Himalaya. Foto: AP Photo/SNV Nepal, Great Himalaya Trail Development Programme, Samir Thapa
FORSVINNER IKKE: En ny studie viser at det har kommet nok snøfall de siste ti årene til å erstatte mengden is som har smeltet i Himalaya. Foto: AP Photo/SNV Nepal, Great Himalaya Trail Development Programme, Samir Thapa Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Himalaya-fjellene har ikke mistet noe is de siste ti årene, viser ny forskning. Den oppsiktsvekkende studien er den første som ser på verdens isbreer og isbelagte fjelltopper og har forbauset mange forskere som har antatt at omtrent 50 milliarder tonn smeltevann forsvinner hvert år uten å erstattes av nytt snøfall.

Hvert år renner omtrent 443-629 milliarder tonn med smeltevann ut i havene, noe som hever havnivået med omtrent 1,5 millimeter.

Satelittbilder og flere rapporter bekrefter dette, men den nye studien, som er utført mellom 2003-2010, viser at det har kommet nok snøfall til å kompensere for tapet.

- Våre og andres resultater viser at vi mister en stor mengde vann ut i havene hver år. Folk bør være like bekymret over at isen på jorda smelter som de var før, sier John Wahr, som ser en del av teamet som utførte studien, til britiske The Guardian.

Vanskelig å forutse Den asiatiske fjellkjeden skiller slettene i Pakistan og India fra den store tibetanske høysletta, som nå er en del av Kina.

Hvordan de nye funnene vil påvirke forskernes syn på isbreenes fremtid er ennå uvisst. Wahr understreker at selv om studien har gått over åtte år, er dette en relativt kort periode, og at flere faktorer kan spille inn i fremtiden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer