<strong>ERNA ER STJERNA:</strong>  Ikke bare gjør Høyre sitt største hopp på Dagbladets partibarometer siden 80-tallet. Nå er Erna Solberg også den mest populære partilederen og den foretrukne statsministeren framfor Aps Jens Stoltenberg. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ERNA ER STJERNA: Ikke bare gjør Høyre sitt største hopp på Dagbladets partibarometer siden 80-tallet. Nå er Erna Solberg også den mest populære partilederen og den foretrukne statsministeren framfor Aps Jens Stoltenberg. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Himmelhøyt hopp for Høyre

Høyre kan notere seg sin beste måling siden 80-tallet. Erna Solberg kan ta ferie, vel vitende om at hun er mer ønsket som statsminister enn Jens Stoltenberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Høyre kan notere seg den beste oppslutningen siden februar 1987 på Dagbladet og Ipsos MMIs partibarometer.

- Vi må tilbake til høyrebølgen på 80-tallet for å finne like gode målinger, sier Ipsos MMIs Kristin Rogge Pran.

Hele 33,9 prosent av de spurte sier de ville stemt på Høyre, om det hadde vært stortingsvalg i morgen. Det er en framgang med nesten to prosentpoeng siden forrige måling i mai. 

Har overtaket
Flere målinger har den siste tida vist at Høyre nå er landets største parti. På Ipsos MMIs målinger passerte Høyre Ap allerede i desember, men ble raskt fratatt forspranget. Nå ser det ut til at Høyre kan ha festet overtaket med en framgang på nesten to prosentpoeng siden mai.

- Dette er jo høyt for å være oss, sier en fornøyd Erna Solberg til Dagbladet og legger til:

<strong>HØYE TALL FOR HØYRE:</strong> - Dette er jo høyt for å være oss, sier partileder Erna Solberg, som stolt kan konstaterer at partiet med sine 33,9 prosent på dagens måling  ikke har ligget like høyt på Dagbladet og Ipsos partibarometer siden februar 1987. Den gang fikk partiet 34 prosent i oppslutning. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HØYE TALL FOR HØYRE: - Dette er jo høyt for å være oss, sier partileder Erna Solberg, som stolt kan konstaterer at partiet med sine 33,9 prosent på dagens måling ikke har ligget like høyt på Dagbladet og Ipsos partibarometer siden februar 1987. Den gang fikk partiet 34 prosent i oppslutning. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Det er morsomt. Det er en voldsom inspirasjon og en bekreftelse på at de andre målingene som har vært om at vi nå er inne i en veldig god trend. Det som gleder meg mest er det stabile, høye borgerlige flertallet.

Bare 28 prosent ville stemt på Arbeiderpartiet. Det tror Solberg skyldes nye takter fra Høyre.

- Vi har fornyet politikken vår på en rekke områder, blant annet innenfor helse og skoleområdet. Jeg tror at vi har greid å presentere ting som folk gjenkjenner som hverdagspolitikk med andre løsninger på trafikksikring, kreftbehandling og på kvalitet i helsevesenet, sier Solberg og legger til:

- Og så tror jeg at folk er litt trøtt på en regjeringen som ikke ser ut som de sprudler over av ideer.

Erna er stjerna
Uansett hvilket parti de spurte i undersøkelsen ville stemt på, mener hele 33 prosent av dem at Erna Solberg ville egnet seg best i jobben som statsminister. Bare 27 prosent mener det samme om dagens statsminister, Jens Stoltenberg.

Solberg er også mer populær som partileder enn Stoltenberg. Hele 79 prosent mener hun gjør en god jobb som leder, mens 62 prosent vurderer Stoltenberg på samme måte.

Himmelhøyt hopp for Høyre

- Jeg må jo si at Jens Stoltenberg har gjort en god jobb, særlig gjennom 22.juli. Så jeg er fornøyd med at folk til tross for det legger den politiske retningen til grunn, og derfor peker på meg, sier Solberg.

Jens taper mest
Det er Ap og Jens Stoltenberg som er den største taperen på denne målinga. SV og Sp går begge fram og kan notere seg en opptur etter å ha vært under sperregrensa sist. Men fortsatt er de rødgrønne milevis unna et stortingsflertall med bare 68 mandater.

- Dette viser at vi må regne med et jevnt valg. I forrige periode var det Siv Jensen og Frp som hadde stor tilslutning på meningsmålingene. Likevel vant vi valget. Det skal vi gjøre igjen, selv om Høyre og Erna Solberg har gode målinger et år før valget, sier statsminister Jens Stoltenberg til Dagbladet.

Partisekretær Raymond Johansen tror valget neste år vil bli et «retningsvalg».

- Valget kommer til å handle om store forskjeller, hvor Høyre vil gi store skattelettelser og gå inn for massiv privatisering. Vi har ikke noe dårligere utgangspunkt enn det vi hadde i 2008. Vår oppgave er å kjempe for velgernes oppslutning hver eneste dag.
 
Tar fra Frp
Også Frp og leder Siv Jensen må tåle en trøkk denne måneden og får en nedgang på 1,5 prosentpoeng.Nå er nesten en av tre Frp-velgere i 2009 blitt Høyre-velgere. Siv Jensen kan i stedet trøste seg med at Høyre og Frp til sammen er et mandat unna rent flertall.

KrF og Venstre går tilbake til henholdsvis 4,5 og 4,1 prosent. Totalt ville de borgerligere fått hele 100 av 169 stortingsrepresentanter.

<strong>SNART FERIE:</strong> Erna Solberg kan snart ta ferie med god samvittighet. Dagbladets partibarometer gir rekordmåling for Høyre. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SNART FERIE: Erna Solberg kan snart ta ferie med god samvittighet. Dagbladets partibarometer gir rekordmåling for Høyre. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Fakta om målingen:

• Målingen er gjennomført på telefon i perioden 19.-21.juni med 953 stemmeberettigede i et landsrepresentativt utvalg av befolkningen.

• Feilmarginer er beregnet til +/- 1,5-3,3 prosentpoeng

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer