Det går fram av en fersk studie, publisert i det ledende medisinske tidsskriftet New England Journal of Medicine.
Coronavirusinfeksjon forårsaker spesielt alvorlig sykdom hos eldre voksne.
Andelen av disse pasientene som er innlagt på sykehus er høy, og de fleste covid-19-dødsfall i hele verden inntreffer i denne aldersgruppa.

Til forskjell fra tidligere studier av covid-19-behandling med blodplasma med antistoffer fra covid-19-pasienter som er blitt friske, har forskerne bak denne nye studien tenkt helt annerledes.
Mens tidligere studier har undersøkt coronasyke som er fra 18 år og oppover, er såkalt rekonvalesensplasma i denne studien utelukkende gitt til covid-19-pasienter i de eldste aldersgruppene.
72 timer
45 prosent av pasientene var mellom 65 og 74 år, mens 55 prosent av pasientene var 75 år eller eldre.
Studiens primære endepunkt - hovedresultatet som måles på slutten av en studie for å se om behandlingen har fungert - var i denne studien utviklingen av alvorlig luftveissykdom med respirasjonsfrekvens på 30 pust per minutt eller mer, en oksygenmetning på mindre enn 93 prosent eller en kombinasjon av disse.
Ved tidligere studier har en så alvorlig covid-19-tilstand gjerne vært et kriterium for å kunne være del av studiepopulasjonen.
Siden blodplasma i behandling av andre sykdommer har vist seg mest effektivt hvis det blir gitt tidlig i sykdomsforløpet, ble de eldre covid-19-pasientene gitt plasma seinest 72 timer etter symptomdebut.
Pasienter med for alvorlig tilstand ble ekskludert fra studien.
Kraftig risikoreduksjon
Til sist omfattet studien 160 eldre personer med coronavirussykdom. 80 ble behandlet med rekonvalesensplasma, 80 ble gitt narremedisin, såkalt placebo.
Pasientene ble behandlet fra 4. juni til 25. oktober 2020 på 15 ulike aldershjem og klinikker i Argentina.
Ingen av pasientene fikk eksperimentell behandling for covid-19 i tillegg til blodplasma med antistoffer.
Forskerne fant at behandlingen i betydelig grad hindret utvikling av alvorlig covid-19.
Den relative risikoreduksjonen etter tidlig behandling med rekonvalesensplasma var på 48 prosent.
13 av de 80 pasientene, 16 prosent, som ble gitt blodplasma utviklet alvorlig coronavirussykdom, mot 25 av 80, 31 prosent, i placebogruppa.
To pasienter i gruppa som fikk plasma og fire pasienter i gruppa som fikk narremedisin døde.
- Likner veldig
- Denne studien likner veldig på den vi selv ønsket å gjøre, men aldri fikk finansiering av, sier prosjektleder og seksjonsoverlege ved Blodbanken i Oslo, OUS, Lise Sofie Nissen-Meyer, til Dagbladet.
Tidligere under pandemien søkte de norske forskerne midler til et forskningsprosjekt som nettopp gikk ut på å behandle covid-19-syke sykehjemsbeboere med blodplasma. Det fikk de ikke.

Overlege: Seinskadene etter corona
Nissen-Meyer mener studien i New England Journal of Medicine støtter de norske forskernes hypotese om at plasma kan være fordelaktig i populasjonen av eldre.
- Det må gis på et tidspunkt hvor man ikke vet hvem som faktisk vil bli alvorlig syke, og det er kanskje ikke kostnadssvarende i sykehjem hvor ikke blodoverføring er en behandling som tilbys rutinemessig. Det er også utfordrende å ha nok plasma med høye nok antistoffnivåer til å kunne tilby slik behandling, sier seksjonsoverlegen.
I Norge har rundt 25 pasienter nå mottatt plasma fra rekonvaleserte givere. Dette tallet inkluderer også noen pasienter på sykehjem som har fått plasma.
- Spennende
- Vi samler data fra så mange som mulig av disse. Mange av disse pasientene er i kategorien som har relativt høy risiko for utvikling av et alvorlig covid-19-forløp og som ikke danner egne antistoffer på grunn av immunsvekkelse og liknende. Norsk forening for infeksjonsmedisin anbefaler at slikt plasma kan vurderes for bruk i denne pasientpopulasjonen, så det er ikke umulig at det vil bli brukt mer på disse pasientene framover, inntil vaksineringen har nådd disse.
Nissen-Meyer opplyser også om at de jobber for å informere bredere om denne behandlingsmuligheten, med tanke på sykehjem som allerede utfører blodoverføringer.
Hennes kollega, avdelingssjef Einar Klæboe Kristoffersen i Blodbanken ved Haukeland universitetssykehus, opplyser om at norske blodbanker per i dag har liggende 13-1400 enheter med rekonvalesensplasma.
- Den nye studien er en spennende publikasjon som indikerer at den studien som vi ønsket å gjøre i Norge var vel fundert, sier Kristoffersen, som også er professor II ved Klinisk institutt 2 ved Universitetet i Bergen.
- Brukes stadig mer
Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad har fått med seg den nye blodplasmastudien fra Argentina.
Ifølge Nakstad brukes rekonvalesensplasma stadig mer i behandlingen av alvorlig covid-19-syke på sykehus.
- Denne studien av eldre pasienter bekrefter at plasma med høyt innhold av antistoffer har sykdomsdempende effekt dersom det gis innen 72 timer etter symptomdebut, sier Nakstad og utdyper:
- Det ser ut til at det reduserte risikoen for å utvikle alvorlige pusteproblemer hos nesten halvparten av pasientene. Dette underbygger også etablerte prinsipper om at tidlig behandling av alvorlige virusinfeksjoner er viktig for å unngå forverring av tilstanden.