Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp-leder Siv Jensen:

Hindrer ikke gjenvalg
for Ulf Leirstein

Erna Solberg setter foten ned for en ny stortingsperiode for Kristian Tonning Riise. Frp-leder Siv Jensen vil derimot ikke mene noe om Ulf Leirstein kan nomineres på nytt.

BLANDER SEG IKKE INN: En eventuell renominasjon av Ulf Leirstein fra Østfold er opp til fylkeslaget, sier Frp-leder Siv Jensen. Foto: Nina Hansen.
BLANDER SEG IKKE INN: En eventuell renominasjon av Ulf Leirstein fra Østfold er opp til fylkeslaget, sier Frp-leder Siv Jensen. Foto: Nina Hansen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere lokallagsledere i Østfold Frp har åpnet for at Ulf Leirstein kan få ny tillit etter metoo-sakene.

Det samme har lokallagsledere i Hedmark Høyre gjort om Kristian Tonning Riise, som er ribbet for alle verv og fratatt møterett i sentrale Høyre-arrangement.

Men der statsminister og Høyre-leder Erna Solberg setter foten ned for Tonning-Riise, sier Frp-leder Siv Jensen at spørsmålet om tillit er opp til fylkeslaget og deres medlemmer.

- En dyktig kar

Leirstein trakk seg fra alle verv da det i fjor ble kjent at han hadde foreslått trekantsex med en femtenåring overfor et kvinnelig partimedlem.

Leirstein delte også hardpornografiske bilder med en 14-åring via e-post.

- Jeg går ikke god for alt som presenteres, men jeg erkjenner å ha utvist dårlig dømmekraft og gått over streken, uttalte Leirstein om saken den gang.

Men i hjemfylket Østfold sier nå flere lokallagsledere til Klassekampen torsdag at de ikke ser noen grunn til at Leirstein ikke skal kunne bli vurdert til stortingsnominasjon i 2021.

- Leirstein har fått sin straff og ferdig med det. Han er en dyktig kar, sier Arne Johansen som leder Skiptvet Frp til avisa.

Opp til fylkeslaget

Det er greit for partileder Siv Jensen.

- Det er fylkeslaget som vedtar hvem de ønsker å nominere som kandidater til stortingsvalg. Dette er et spørsmål jeg har tillit til at fylkeslaget og deres medlemmer vurderer selv, sier hun i en SMS til Dagbladet.

Uttalelsen står i kontrast til Erna Solbergs beskjed til lokalpolitikerne på Hedmark som mener at veien må være åpen for en renominasjon av Tonning Riise.

Overfor Aftenposten sier Solberg at hun synes det er vanskelig å se for seg den tidligere lederen av Unge Høyre på stortingsvalglistene i 2021.

- Dette er et spørsmål vi i Høyres ledelse også vil være tydelige på overfor nominasjonskomiteen når den tid kommer. Dette var en alvorlig sak. Og det er en alvorlig sak, sier hun til avisa.

Også Unge Høyres leder Sandra Bruflot har vært krystallklar:

- For Unge Høyres del er det uaktuelt å støtte en renominasjon av Kristian Tonning Riise til Stortinget, sier hun til Dagbladet.

- Uklokt

Tonning Riise ble fratatt alle verv i Høyre da partiet etter en rekke varsler mot ham i fjor konkluderte med at han hadde brutt partiets retningslinjer om seksuell trakassering.

Både Kristian Tonning Riise og Ulf Leirstein har ledet hvert sitt fylkesårsmøte denne vinteren.

Tonning Riise var møteleder sammen med tidligere stortingspresident Olemic Thommessen da Innlandet Høyre hadde sitt fylkesårsmøte, mens Leirstein svingte klubben etter at Siv Jensen hadde innledet fylkesårsmøtet i Viken Frp med å snakke om partiorganisasjon og metoo.

Viken Frp er en sammenstilling av de gamle fylkeslagene i Østfold, Akershus og Buskerud, mens Innlandet Høyre består av de gamle fylkeslagene fra Oppland og Hedmark.

Internevalueringen etter årsmøtet i Viken Frp som Dagbladet har fått tilgang på, viser at flere i partiet reagerte kraftig på at Leirstein fikk lede møtet så kort tid etter metoo-sakene mot ham.

«Skremmende å se Ulf Leirstein som møteleder. Viser at partiet ikke tar grove saker på alvor», skriver én Frp-er som var på møtet.

«I disse metoo tider så burde vel Ulf vært holdt på avstand?», skriver en annen delegat.

Irettesettelse

Innlandet Høyre måtte tåle en klar irettesettelse fra partiets generalsekretær John-Ragnar Aarseth:

- I forbindelse med konklusjonene i varslersakene mot Kristian Tonning Riise i fjor, ble det lagt klare og strenge grenser for hans aktivitet, verv og roller i partiet på nasjonalt plan. Han deltar for eksempel ikke på landsmøtet i Høyre. Og han får ikke delta i noen aktiviteter i Unge Høyre, uttalte Aarseth til Dagbladet.

Han la til at fylkespartiet selv avgjør eventuell aktivitet fra Tonning Riise i Innlandet Høyre, men understreket følgende:

- Jeg synes det er uklokt at han hadde i oppgave å være møteleder på fylkesårsmøtet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!