Hindret Gbagbos fly i å lette fra Frankrike

Elfenbenskystens president nekter å gå av og varsler borgerkrig.

VIL IKKE GÅ AV: Elfenbenskystens president Laurent Gbagbo nekter å gå av, til tross for valgnederlaget. Franske myndigheter nektet i dag et fly som tilhører presidenten å lette. Foto: AFP PHOTO/ISSOUF SANOGO
VIL IKKE GÅ AV: Elfenbenskystens president Laurent Gbagbo nekter å gå av, til tross for valgnederlaget. Franske myndigheter nektet i dag et fly som tilhører presidenten å lette. Foto: AFP PHOTO/ISSOUF SANOGOVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et fly som tilhører Elfenbenskystens president Laurent Gbagbo, ble søndag hindret i å forlate en flyplass i Frankrike.

Franske myndigheter ba ledelsen på Basel-Mulhouse-flyplassen, som administreres i fellesskap av Sveits og Frankrike, om å ta beslag i flyet.

Ifølge en talsmann for det franske utenriksdepartementet ble flyet stanset på begjæring fra den rivaliserende regjeringen som er etablert av valgvinneren Alassane Ouattara.

Gbagbo nekter å gå av som president etter valget som han tapte, til tross for press fra verdenssamfunnet.

Frykter borgerkrig Borgerkrig og økonomisk kaos i hele regionen kan bli konsekvensen om nabolandene griper inn i et forsøk på å styrte ham, sa han søndag som respons på at tre vestafrikanske presidenter planlegger å besøke Abidjan tirsdag for å prøve å overtale ham til å gå av etter valgnederlaget.

Lørdag opplyste FNs flyktningkommissær at 14 000 mennesker har flyktet til nabolandet Liberia av frykt for ny vold i Elfenbenskysten.

Dette kan bare være begynnelsen på en strøm av flyktninger fra landet, advarer en talsmann for Gbagbo, med henvisning til at millioner av vestafrikanske gjestearbeidere oppholder seg i Elfenbenskysten.

- Elfenbenskysten er et land av immigranter. Alle disse landene har innbyggere i Elfenbenskysten, og de vet at dersom de angriper oss utenfra, så vil det resultere i borgerkrig, sier talsmannen Ahoua Don Mello.

- Er virkelig Burkina Faso beredt til å ta imot tre millioner hjemvendte gjestearbeidere, spør Mello.

(NTB)