Hingsten fra Høyanger

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Han ler som en nervøs hingst vrinsker, oftest av seg selv. Som for eksempel når han peker på kirkemedarbeideren i kantinekøen og roper ut at flekken på buksa hans må komme av annet enn melk. Det skyldes ikke at han leser Trav og Galoppnytt, som han hevder gir den beste avkopling. Men at han så gjerne vil ha ord på seg for å være ond. Der han kommer fra i landet, er ondskap synonymt med ironi. I Sogn er denne bitende, sarkastiske ondskap utviklet til en samværsform, har han i mange år dosert, og føyd til at det i nabodistriktet Sunnfjord ikke finnes én ironiker.
  • Det er selvsagt like galt som mye annet han påstår. Men det fins faktisk de som liker ham, tross alt. Mange av disse steller med humor, ofte grovkalibrete saker som aldri hadde passert under tidligere k-sjefer. Det har gjort NRK til konge på haugen i underholdningsmarkedet. Det skyldes selvsagt at det i veggene bor en sterk satirisk tradisjon, men også at vi i dag lever i et friere og sterkere samfunn enn de lovpriste 50- og 60-åra. Valgfriheten, for ikke å snakke om friheten, er blitt sterke.
  • Slik er han den siste som klager over tidsånden. Du finner alltid belegg for pessimisme, til alle tider. Slik sett begynte det å gå til helvete allerede da Adam og Eva ble kastet ut fra paradiset, og siden er det bare gått en vei. Rett til helvete, postulerer han og vrinsker igjen.
  • I sin ungdom var han sammen med blant andre Arne Treholt journalistvikar i Arbeiderbladet og fast gjest på Tostrupkjelleren. Fra den tida husker jeg hans utsagn: «Er eg ikkje i seng innan midnatt, kan eg like godt gå heim og leggja meg.» Han var en habil mellomdistanseløper med NM-sølv på 1500 meter som beste prestasjon før han ble stortingsrepresentant og etter hvert både parlamentarisk leder og nestformann under Gro. Så proklamerte han sitt eget kandidatur til sjefsjobben på Marienlyst og fikk den i 1989, til tross for Carl I. Hagens interpellerende motstand.
  • Han har vært en god sjef. Og denne siste sosialist og folkeopplyser er blitt mer markedsorientert enn mang en blåruss. Det skyldes blant annet den lærdom han har hentet fra sine tvillingdøtre på drøyt fire som bare ser på NRK av hensyn til faren, men ellers foretrekker Fox Kids, Kinder-kanal og Cartoon network.
  • Hva han skal bli når han blir stor, vet han bare selv. Når han går av, ser han fram til igjen å spille på travbanen.

- Hest og vin er en utvikling i menneskelig forstand, påstår han.