Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politilønninger:

- Hinsides

I utlysningen til ny IKT-direktør i Politidirektoratet ligger lønnsnivået opp til 1,7 millioner, mens avdelingsdirektør forespeiles en lønn opp til 1,6 millioner. Det er tre ganger så mye som en vanlig politibetjent.

LAVERE LØNNINGER: .
Masud Gharahkhani har vært leder av Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg som onsdag la fram sine første forslag til hvordan partiets innvandringspolitikk bør se ut. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
LAVERE LØNNINGER: . Masud Gharahkhani har vært leder av Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg som onsdag la fram sine første forslag til hvordan partiets innvandringspolitikk bør se ut. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Annonsene viser lederlønnsgaloppen i staten, det er helt hinsides og går på tilliten løs. Det som gjør meg forbanna er at de på gølvet blir oppfordret til moderasjon, mens topplederne har hatt lønnsfest hvert år, tordner Masud Gharahkhani (Ap) i kommunalkomiteen på Stortinget.

Ap-politikeren gikk ut sammen med nestleder Hadia Tajik i VG i mars og varslet at Arbeiderpartiet i år vil gå inn for å fryse politikerlønningene. Samtidig foreslo de en egen lederlønnskommisjon som skal undersøke hvorfor moderasjonen ikke når de statlige toppene – tross politiske signaler.

Statsminister-lønn

Et ferskt eksempel på den urovekkende utviklingen er ifølge Gharahkhani Politidirektoratets (POD) utlysninger av ny IKT-direktør og avdelingsdirektør for politifagavdelingen.

IKT-direktøren loves en lønn på 1,3 til 1,7 millioner kroner i året, mens avdelingsdirektøren får en lønn på 1,3 til 1,6 millioner kroner. Stillingene er ennå ikke besatt.

FAKSIMILE: Stillingene som IKT-direktør og avdelingdirektør i POD.
FAKSIMILE: Stillingene som IKT-direktør og avdelingdirektør i POD. Vis mer

Det er helt på linje med statsminister Erna Solberg, som tjener 1,7 millioner kroner etter at Stortinget vedtok lønnsfrys i vår fordi man ønsker en gjennomgang av politikerlønningene. Arbeiderpartiet ønsket også en gjennomgang av lederlønningene i staten, men fikk ikke flertall.

- Det er fullt mulig å skaffe dyktige folk uten at man må tilby slike lønninger. Det er en myte at dette er avgjørende for å få de dyktigste folkene, sier Gharahkhani.

- Konkurransedyktig

Justisminister Monica Mæland viser til politidirektør Benedicte Bjørnland når det gjelder lønningene i politidirektoratet, men skriver i en e-post til Dagbladet at offentlige stillinger skal være konkurransedyktige uten å være lønnsledende.

Leder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund, som organiserer 17 000 politifolk, mener lønn er viktig for å rekruttere de dyktigste lederne.

- Det forventes et godt lønnsnivå i norsk politi også ute i distriktene og særorganene. Skal det være attraktivt å være leder i norsk politi er lønn et av flere viktige kriterier. Av den grunn må den også være konkurransedyktig, sier Bolstad.

Samfunnslimet

Gharahkhani mener lederlønningene i POD står i grell kontrast til det en helt vanlig politibetjent henter hjem. Gjennomsnittslønnen til en politibetjent var i fjor 618 000 kroner.

- Arbeiderpartiet finner seg ikke i at politibetjentene våre skal tjene under halvparten av det direktørene i politidirektoratet gjør. Vi mener alvor når vi sier at det er på tide å jevne ut forskjellene mellom ledere og vanlige arbeidsfolk, sier Masud Gharahkhani, som mener det går utover samfunnslimet når toppene på kontor i Oslo tjener så mye mer enn dem som kjører patrulje og er i førstelinjen.

- Det gjør noe med samfunnet vårt når ledere tjener så mye mer enn vanlige folk. Om vi skal sikre et samfunn basert på tillit kan vi det ikke være sånn at vanlige arbeidere sitter med følelsen av at en elite stikker ifra, mens de selv står igjen. Det er det som skjer når lønningene til topplederne bare fortsetter å øke, sier Gharahkhani.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!