Hinter om rekordhøy oljepengebruk i budsjettet

Og advarer Erna Solberg og Siv Jensen mot å bruke mer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 06.32 i da tidlig forlot avtroppende finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) stortingsleiligheten på Bygdøy i Oslo for siste gang med et statsbudsjett i dokumentveska.

Johnsen, som siden 2009 har vært inne i sin andre periode som finansminister, drar snart tilbake til jobben som fylkesmann i Hedmark, men før det skal han legge frem den rødgrønne regjeringens siste budsjett for Stortinget. Det skjer klokka ti i dag.

Sist uke varslet statsminister Jens Stoltenberg (Ap) at oljepengebruken i det kommende budsjettet vil ligge under 3 prosent av handlingsregelen, som tillater å bruke opp til 4 prosent. Stoltenberg frykter farten i norsk økonomi, og la vekt på at å tvinge den prosentvise oljepengebruken ned, gjøres etter en vurdering av hva norsk økonomi tåler.

HER ER BUDSJETTFELLENE JENS HAR LAGT FOR ERNA (krever innlogging).

Det betyr likevel ikke at den rødgrønne regjeringen legger opp til å bruke mindre oljepenger i neste i neste års budsjett, i forhold til statsbudsjettet for 2013 - snarere tvert om.

Advarer Erna og Siv Da Johnsen på denne tida i fjor la fram 2013-budsjettet, slo det alle rekorder. Totalsummen på 1065 milliarder kroner var rekordhøy - det samme var tilførselen av oljepenger. 125 milliarder måtte Johnsen hente fra oljefondet for å få budsjettet til å gå opp, et oljefondet som snart er verdt 5000 milliarder kroner.

I dag tidlig var Johnsen, naturlig nok, ennå ikke villig til å røpe hvor dypt han borer i oljefondet, men antydet likefullt at det i år pumpes en rekordhøy sum oljepenger inn i statsbudsjettet.

- Det blir et bra budsjett, som jeg skal si mer om klokka ti i dag. I en normalsituasjon dreier handlingsregelen seg også om at så lenge fondet vokser, så fases det inn noe mer penger fra år til år, men de nøyaktig summene skal jeg komme tilbake til litt over klokka ti, sa Johnsen på spørsmål fra Dagbladet.

- Har du hentet ut så mye oljepenger som det er ansvarlig å hente ut, slik at å bruke mer oljepenger vil være uansvarlig?

- Ja, jeg mener at dette er et ansvarlig budsjett. Oljepengebruken bestemmer ikke bare retninger for Norge, men også hvordan verden ser på norsk økonomi fra utsiden. Jeg mener at det nivået vi legger oss på i dette budsjettet, er det nivået oljepengebruken bør ligge.

- Så når finansministeren i den ny regjeringen skal skru på budsjettet, så bør det ikke hentes ut mer oljepenger enn det du har gjort?

- Ja, jeg mener dette budsjettet er godt tilpasset dagens situasjon. Så får selvsagt den nye regjeringen bestemme hvor mye eller hvor lite oljepenger de vil bruke, men det er viktig at man også tar hensyn til tåleevnen i norsk økonomi når en bestemmer seg for hvor mye oljepenger som skal brukes.

Lekkasjene Så blir det opp til påtroppende statsminister Erna Solberg (H) og trolig påtroppende finansminister Siv Jensen (Frp). De to har snaut fire uker på seg til å justere statsbudsjettet i sin retning - alle tilleggsproposisjoner til budsjettet må være klare til 8. november.

I tillegg til å innfri egne løfter, må den nye regjeringen forholde seg til føringene den avtroppende regjeringen legger i forslaget til budsjett. Lekkasjene hittil viser blant annet at:
• fribeløpet og bunnfradraget heves til én million kroner for henholdsvis arveavgiften og formueskatten.
• det settes av 10 miliarder ekstra til nye jernbaneinvesteringer.
• det brukes 128 millioner kroner ekstra til barnevernet og 45 millioner til fattigdomstiltak.
• antallet behandlingsplasser i rusomsorgen økes fra 1700 til 1900.
• det gis 150 millioner mer til bistand.
• kommunene får 6,2 milliarder mer, hvorav 5,2 milliarder er frie inntekter.