Hipp himmel

Hvis himmelen fantes, ville det vært trangt på rommet til Elvis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det siste spørsmålet i intervjuspalten «Goddag» har vært det samme hver lørdag siden Magasinet ble lansert for seks år siden: Hvis himmelen fantes, hva hadde du likt at gud sa i det du ankom?Noen har stusset over at troløse Dagbladet, som insisterer på at religion er en privatsak, avkrever svar om folks gudsbilde. Men nøkkelordet er selvfølgelig «hvis». Ateister og agnostikere kan også leke seg med det for dem hypotetiske spørsmålet uten å gå på akkord med sin manglende tro. De færreste er så nøkterne at de avviser hele problemstillingen.Det unike materialet har fristet religionhistoriker Ingvild Gilhus ved Universitetet i Bergen til å analysere svarene og konstatere at nordmenns forestillinger om gud har endret seg dramatisk de siste par tiår. Blant annet synes påfallende mange å tro at gud har inngående kjennskap til deres verdslige liv.

Om gud ikke lenger anses allmektig, er han i hvert fall allvitende; særlig når det gjelder intervjuobjektenes store idoler. Ikke rent få blir ønsket velkommen til en jamsession med Jimi Hendrix, eller inn på soverommet til Elvis. Tatt i betraktning hvilken tilstand de to legendene forlot verden i, synes det som folk ikke er innstilt på et kontemplativt og edruelig liv etter døden. I himmelen skal det være fest, om ikke akkurat den festen kirken forbereder menigheten på. Ettersom spalten har levd i seks år, har potensielle intervjuobjekter hatt god tid til å formulere et oppfinnsomt svar. Mens de kan svare i hytt og vær på resten av spørsmålene, har de som regel en velformulert punchline som også sier noe om hvordan de ønsker å bli oppfattet. De fleste synes å ha forhåpninger om at gud mener det var på høy tid at de kom, underforstått de har levd lenge på jorden, men har vært etterlengtet i himmelen. Mange håper også at gud vil sende dem i retur. Som Timbuktu synger: Alle vil til himmelen, men ingen vil dø.Likevel er svarene ganske like, sier Ingvild Gilhus til «På Høyden», nettavisen for Universitetet i Bergen.

Gud er hipp, passe laid-back og en god vert, er religionhistorikerens konklusjon etter en gjennomgang av kjentfolkets svar. Den strenge og straffende gud er erstattet med en litt puslete fyr som byr på øl og kaffe og trommer sammen til fest. Det er en gud de gamle romerne ville kjent igjen, mener Gilhus som er ekspert på senantikken. Romerriket var et globalt samfunn med stor pluralisme og mange religionstilbud. Mens det var fullt mulig med et skråblikk på religioner i senantikken, ble det umulig da kristendommen kom i en monopolsituasjon.For bare et par tiår siden ville Dagbladets spørsmål vært utenkelig, sier Gilhus.Var det noen som sa Muhammed?