Hipp hurra for 18. mai

Én dags pause ser ut til å ha gjort godt. Festemningen fra i går fortsatte på Oslo Børs, hvor det var langt mellom tilfellene av bakrus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To dagers etterslep med positiv utvikling på børsene i USA og en dags oppgang i Europa ble priset inn i aksjene på Oslo Børs den første timen med handel fredag. Etter det skjedde det egentlig svært lite, før man fikk en ny liten opptur den siste halvtimen hovedsakelig anført av heftig handel i Frontline.

Etterslepet gjorde imidlertid sitt til at det ble en sjeldent hyggelig dag på børsen. Kun 14 aksjer falt i verdi. Hele 14 aksjer steg ti prosent eller mer. Vinnerlisten var preget av den sedvanlige tradingen i pennystocks. Av de 15 aksjene som lå på topp på vinnerlisten har ni av dem kursnivå på under ti kroner.

Omsetningen ble dominert av blue chips som Norsk Hydro, Tomra, RCL, Telenor og Norske Skog. Med unntak av Hydro og Tomra var det også solide kursløft i disse. Frontline satte ny kursrekord etter en oppgang på hele 8,4 prosent. Foranledningen var OPEC, som i går signaliserte at de vil redusere sitt prismål fra dagens på 25 dollar per fat. Resultatet er mer olje i tankmarkedet, og dermed høyere tankrater.

Samlet steg totalindeksen 2,26 prosent til 1.370,26 poeng. Omsetningen på hovedlistene endte på 8,3 milliarder kroner. Shippingindeksen var dagens sterkeste, med en oppgang på 4,8 prosent.

Onsdag var Telenors samtaler om et mulig oppkjøp av eller fusjon med TeleDanmark den store saken. Fredag ble den store saken at samtalene var avblåst. Som Finanskanalen.no omtalte onsdag, ville en fusjon med TeleDanmark løse få av Telenors utfordringer.

Nå blir det ingen fusjon, og Telenor steg 5,5 prosent til 42,20 kroner.

IT-indeksen steg 2,4 prosent og ble løftet av Opticom (+4,8%), Merkantildata (+3,9%) og InFocus (+4%).

Tandberg var også lenge markert opp, men falt tilbake på en melding om at det ikke blir noe oppkjøp. Selskapet hentet nylig inn 605 millioner kroner øremerket til et oppkjøp. Det er nå avlyst, og selskapet skal investere i egen vekst. Siden emisjonen er flere av de sannsynlige oppkjøpskandidatene blitt mye dyrere. Aksjen endte opp 0,5 prosent til 109 kroner, omsatt for 165 millioner kroner.

Som ventet vedtok Den tyske forbundsdagen forslaget til ny lov for pant på engangsemballasje i Tyskland. Loven sendes nå videre til overkammeret, Bundesrat. Dermed er Tomra et skritt videre på veien mot de ventede kjempeordrene på nye pantemaskiner fra Tyskland. Aksjen har steget de seneste dagene i påvente av vedtaket, men gevinstsikring gjorde at aksjen fredag endte med et kursfall på 0,3 prosent til 162,50 kroner. Omsetningen endte på 181 millioner kroner.

Norsk Hydro steg 0,5 prosent til 376 kroner, og toppet omsetningslisten med 577 millioner kroner. Omsetningen var også solide 127 millioner kroner i Norske Skog som steg 4,7 prosent til 157 kroner.

Det var mye om og men i Storebrand i dag. Oslo Børs innførte tidlig en børspause i aksjen. Da var kursen opp 5,5 prosent til 57,50 kroner. Deretter meldte Oslo Børs at aksjen var suspendert etter anmodning fra Storebrand. Det er vanligvis et varsko om at noe stort er på gang. Imidlertid viste det seg at Storebrand likevel ikke hadde bedt seg suspendert.

Samtidig som Storebrand er suspendert, skjer det også spennende ting i finsk forsikringsbransje.

RCL hevdet seg svært godt i dag med en oppgang på 4,9 prosent. Uken startet dårlig med dumpingsalg i USA i forbindelse med utleggelsen av et konvertibelt obligasjonslån. Imidlertid forsvant salgspresset, og rentekuttet ga aksjen et solid løft i USA onsdag og torsdag. RCL hentet inn dette og endte på 192,50 kroner på OSlo Børs fredag. Omsetningen var på 242 millioner kroner. For uken var kursen uendret.

Frontline var i dag oppe på nye rekordnivåer og satte en solid toppnotering på 212 kroner etter en oppgang på hele 8,4 prosent. Onsdag gikk det rykter om et bud på VLCC-partneren Overseas Shipholding Group, som senere er blitt avkreftet.

Derimot så det ut til at amerikanske investorer har festet seg ved uttalelser fra generalsekretær Ali Rodriguez i går om at det fra neste år vil være mer normale priser og mer olje i markedet. Dagens oljepris har satt fart på oljeletingen utenfor OPEC. For å beskytte OPECs markedsandel varsler Rodriguez at dagens prismål på 25 dollar kan bli nedjustert.

Ved å øke oljemengden på verdensmarkedet vil prisene falle, og flere planlagte utbyggingsprosjekter kan bli ulønnsomme. OPEC har med hell gjennomført denne taktikken tidligere, sist i 1998. Utspillet fra Rodriguez må tolkes som et tilsvar til den ny energiplanen som president George Bush, som innebærer økt innenlandsk produksjon, og mindre avhengighet av blant annet OPEC-olje.

Bergesen A steg 4 prosent til 207 kroner. Rederiet legger over helgen frem sitt sterkeste kvartalsresultat noensinne, og det er nok en del investorer som posisjonerer seg i forkant av det.

Det er gode tider for oljeserviceselskapene. Oljeprisen holder seg høy, og det er ingen tegn til at aktiviteten skal ned. I går uttalte konsernsjefen for et av verdens største riggselskaper, Global Marine, at riggratene vil nå nye toppnivåer i løpet av året. Oljeserviceaksjene har også steget på forventningene til president George Bush's plan for å løse energikrisen i USA. Og ikke uventet går han inn for å øke tilgangen olje og gass.

Dette er isolert sett negativt for tankmarkedet, men positivt for de offshoreselskapene som er tilstede i Mexicogulfen.

Blant selskapene som vil nyte godt av det er PGS. Aksjen steg markert i USA torsdag, og la seg raskt på de samme nivåene her hjemme fredag. Kursoppgangen endte på 6,3 prosent til 101 kroner.

Northern Offshore (+13,6%), DNO (+8,6%) og Smedvig B (+6,1%) var også med på å løfte offshoresektoren fredag.