ENORME ØDELEGGELSER:  Den siste uka har folk begynt å dra tilbake til Homs. Ødeleggelsene er ufattelige, etter år med kamper mellom Bashar al-Assads militære og opprørsstyrker. Dette bildet ble tatt for to dager siden. Foto: Ghassan Najjar/Reuters/Scanpix
ENORME ØDELEGGELSER: Den siste uka har folk begynt å dra tilbake til Homs. Ødeleggelsene er ufattelige, etter år med kamper mellom Bashar al-Assads militære og opprørsstyrker. Dette bildet ble tatt for to dager siden. Foto: Ghassan Najjar/Reuters/ScanpixVis mer

Hiroshima etter bomba? Eller Dresden under verdenskrigen?

Nei, dette er Homs i Syria. Nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusener av syrere dro i helga til Homs etter at Assad-regimet og opprørshæren inngikk en våpenhvileavtale i forrige uke. Det var et trist syn som møtte dem. Over hele byen er det enorme ødeleggelser: Hele kvartaler er ødelagt, etter voldsomme kamper mellom Bashar al-Assads militære og opprørshæren som har kontrollert deler av byen helt siden oktober 2011.

Skobutikk-eieren Hassan er en av dem som dukket opp i Homs. Han flyktet fra byen for over to år siden.

- Situasjonen var forferdelig. Det var bare å flykte, sier han til CNNs utsendte.

Frykter nye eksplosjoner Hassan var i Homs for å hente ut lagerbeholdningen i butikken sin. Tusener av andre syrere var i samme ærend. Andre var mer optimistiske: De har tenkt å flytte inn i hjemme sine, i håp om at Homs igjen kan bli et fredelig sted å bo.

Oppryddingen av byen er i gang. Folk vasket og ryddet gatene, men jobben synes uendelig. Og faren for nye eksplosjoner er tilstede.

- Vi frykter at det ligger udetonerte bomber i bygg her. Det kan igjen skape stor skade, sier en representant til CNN.

- Slitne opprørere Homs-guvernør Talal al-Barazi sier at det syriske militære nå har begynt arbeide med å rydde bort mulige eksplosiver i gamlebyen i Homs, melder BBC.

- Opprørerne i Homs virket slitne. Det er ikke rart etter at de har vært avskåret fra verden i to år. Samtidig er nettopp dette noe du hører stadig oftere fra opprørernes side, skriver BBC-korrespondent Paul Wood.

Etter våpenhvileavtalen skal rundt 2000 personer fra Den frie syriske hæren ha forlatt byen, og de fleste ser på våpenhvileavtalen som en seier for det syriske regimet og Bashar al-Assad. Presidenten ser Homs-avtalen som en seier, og har allerede varslet presidentvalg i juni i år.

Opprørshovedstaden = falt FN-observatører er på plass i Homs for å passe på at alt går rolig for seg.

En syrisk kvinne besøkte Homs i helga. Hun kom ut av sitt utbombede hjem med en bunke fotoalbum.

- Jeg tok med disse bildene. Huset mitt er ødelagt, sier hun til Ap.

Homs var opprørshovedstaden i Syria, og Den frie syriske hæren tok kontroll over deler av byen i oktober 2011. Siden den gangen har Assad-regimet angrepet de opprørskontrollerte områdene med en enorm kraft i rundt to og et halvt år. I perioder har opprørerne og de få innbyggerne som bodde i gamlebyen i Homs vært fullstendig isolert fra verden.

Nå har de altså overgitt seg.

- Må én million dø? Våpenhvileavtalen er inngått mellom regjeringen og opposisjonsstyrkene, og skal ifølge rapporter være framforhandlet av Irans ambassadør til Syria. Avtalen lar opprørshæren forlate Homs. 70 fanger blir også satt fri i Aleppo og Latakia, melder BBC.

Opprørerne skal nå bare kontrollere et område av Homs.

FN-sjefen John Ging gikk i helga ut og ba verdenssamfunnet om å ta ansvar for den forferdelige situasjonen i Syria. Minst 150 000 mennesker er drept i løpet av den drøyt tre år lange borgerkrigen, som startet som et fredelig oppgjør mot Bashar al-Assad våren 2011.

- Spørsmålet vi nå må be politiske ledere om ... er hvor mange mennesker du kan akseptere at skal bli drept før du handler? Nå dør 5000 i måneden, og totalt er over 150 000 personer døde. Er det 200 000? Er det en kvart million? Er det én million mennesker? Spør Ging ifølge Al Jazeera.

FN-sjefen lot seg intervjue mens Assads regjeringsstyrker tok tilbake kontrollen over Homs. Byen som en gang var Syrias opprørshovedstad.

De enorme ødeleggelsene av Homs skaper stor aktivitet på twitter. Det var @KenRoth som la ut bildet med Hiroshima-tittelen.

TILBAKE I BYEN:  Homs-innbyggere kom i helga tilbake til byen for å sjekke hjemmene sine og se på situasjonen i den utbombede byen. Foto: Ghassan Najjar/Reuters/Scanpix
TILBAKE I BYEN: Homs-innbyggere kom i helga tilbake til byen for å sjekke hjemmene sine og se på situasjonen i den utbombede byen. Foto: Ghassan Najjar/Reuters/Scanpix Vis mer
TRIST SYN:  Syrere går gjennom den stengte og utbombede souken Maskouf i sentrum av Homs i helga. Foto: Rim Haddad/Afp/Scanpix
TRIST SYN: Syrere går gjennom den stengte og utbombede souken Maskouf i sentrum av Homs i helga. Foto: Rim Haddad/Afp/Scanpix Vis mer