Hiroshima-piloten er død

Paul Tibbets, piloten i det amerikanske bombeflyet som 6. august 1945 slapp den første atombomben over Japan, døde i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Han ledet et bombetokt som tok 140 000 liv. I dag døde han, uten noensinne ha innrømmet at han angret på å ha vært det første mennesket til å ha brukt atomvåpen i strid.

Paul Tibbets var pilot på bombeflyet Enola Gay som etter en seks timer lang flytur slapp bomben med kodenavnet Little Boy over Hiroshima om morgenen 6. august 1945. Han ble 92 år gammel.

- Dersom Dante hadde vært med oss i flyet, hadde han blitt vettskremt. Byen vi hadde sett så tydelig i solskinnet få minutter tidligere, var nå en stygg flekk. Den hadde forsvunnet helt i dette forferdelige teppet av røyk og ild, sa Tibbets senere om bombetoktet.

Bomben tok i utgangspunktet rundt 80 000 liv, men dødstallet steg seinere til 140 000. Før bomben bodde det 350 000 mennersker i Hiroshima.

- Jeg ville gjøre alt jeg kunne for å overvinne Japan. Jeg ønsket å drepe de jævlene, sa han til  tv-kanalen PBS under 50-årsmarkeringen av bomben.

Tibbets har tidligere uttalt at det ville være galt å ikke bruke bomben. 

- Jeg er overbevist om at vi reddet flere liv enn vi tok.

Tre dager senere slapp USA en ny atombombe over Nagasaki. Japan overga seg 15. august, og med det var annen verdenskrig over.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer