Hisser på seg verden

George W. Bush er hjelpeløst tungnem, sier Spania. Han har gått inn på en farlig vei, sier Kina. Han er en klimabølle, mener Europa. Bush er på egotripp, mener Frankrike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv sier president George W. Bush at han jobber metodisk for å lære mer om verden. I morgen har den amerikanske hauken vært verdens mektigste mann i 100 dager.

George W. Bush er udannet og grov, en konservativ oppkomling og mannssjåvinistisk, skriver Spanias FN-ambassadør Inocencio Arias i et oppsiktsvekkende innlegg i avisa El Mundo.

- Det er ubegripelig hvordan Bush, som er hjelpeløst tungnem og middelmådig, kan få så stor folkelig støtte, skriver Arias i Madrid-avisen.

Kraftsalvene følges opp av Frankrikes statsminister Lionel Jospin:

- Bush ser ut til å tro at spillereglene som resten av verdenssamfunnet har funnet fram til og overholder, ikke nødvendigvis gjelder for ham eller USA.

Mye å lære

Tross kritikk: 63 prosent av amerikanerne mener han gjør en god jobb - en større oppslutning enn det forgjengeren Bill Clinton fikk på samme tid. Men på den internasjonale scene har Bush snublet fra den ene floken til den andre.

Selv innrømmer han indirekte i et intervju med nyhetsbyrået Ap at han er uerfaren i utenrikspolitikk og diplomati. Bush sier han jobber metodisk for bli bedre. Det skulle bare mangle:

  • I Asia har Bush brakt forholdet til Kina til frysepunktet. I motsetning til Clinton som definerte Kina som en «strategisk partner», står Bush på at landet er en «strategisk konkurrent».
  • Europa raser etter at Bush erklærte at han som leder for verdens største bidragsyter til drivhuseffekten ikke vil undertegne Kyoto-avtalen om reduksjon i klimagass-utslippene.
  • USAs allierte og Russland er også rasende på grunn av Bushs faste beslutning om å konstruere et amerikansk rakettskjold. Dette truer ABM-avtalen fra 1972 som forbyr nasjonale rakettskjold.

Urolige

- Jeg er urolig for tendensen til å behandle Kina som vår neste fiende, sier veteranpolitikeren Henry Kissinger.

Som utenriksminister under president Richard Nixon åpnet han dialogen med Kina i 1972. Nå er døra i ferd med å lukkes. Først kom den åpne krangelen om ansvaret for spionfly-ulykken der en kinesisk pilot mistet livet. Så ga han grønt lys for salg av ubåter, kampfly og slagskip til Kinas erkerival Taiwan. Og denne uka sa han på amerikansk fjernsyn at USA vil «gjøre alt som er nødvendig» for å forsvare utbryterrepublikken i tilfelle Kina invaderer. Regimet i Beijing er uansett forbannet og sier Bush har begitt seg inn på en «farlig vei».

I BUSHEN: I løpet av 100 dager i Det hvite hus har Georg W. Bush ertet på seg Kina, Russland og Europa.