Hisser seg opp over Vy-uniformen

- Dette er uniformer baserte på utdaterte kjønnsstereotypier. Menn får ledige snitt, men basert på tegningene er kvinnenes uniform innsvingt i livet og figursydd, sier Kaski i SV.

NYE UNIFORMER: De ansatte NSB, som snart heter Vy, får nye uniformer. Kari Kaski i SV mener uniformene vitner om utdaterte kjønnsroller. Foto: NSB
NYE UNIFORMER: De ansatte NSB, som snart heter Vy, får nye uniformer. Kari Kaski i SV mener uniformene vitner om utdaterte kjønnsroller. Foto: NSB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vy blir det nye navnet når NSB samler tog- og bussvirksomheten under en ny, felles merkevare. Endringen koster 280 millioner kroner, ifølge styreleder i NSB, Dag Mejdell.

Han garanterer at prislappen ikke vil gi økte billettpriser. Politikerne reagerer på prislappen, samtidig som også Vys nye uniformer får kritikk.

- Dette er uniformer baserte på utdaterte kjønnsstereotypier. Menn får ledige snitt, men basert på tegningene er kvinnenes uniform innsvingt i livet og figursydd. Jeg vil minne NSB om at også kvinner liker løse og ledige snitt, sier Kari Elisabeth Kaski (SV) til Dagbladet.

Skjørt, skjørt, skjørt

Vys nye uniformer ble presentert for publikum i dag, sammen med det nye navnet. Mens herreuniformen finnes i fire forskjellige tilsynelatende løse og ledige varianter, var tre av fire kvinneuniformer i skjørt.

Også MinMote har omtalt uniformen: «Det hele føles rett og slett litt gammeldags uten utsikt til fremtiden», skriver MinMote.

Ett av skjørtene hadde også splitt foran, og alle skjørtene virker til å være kortere enn knehøyde.

LIKER IKKE UNIFORMENE: Kari Elisabeth Kaski (SV). Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
LIKER IKKE UNIFORMENE: Kari Elisabeth Kaski (SV). Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

Kaski i SV beskriver uniformene som gammeldags. Hun minner NSB om at kvinners uniform først og fremst er et arbeidsantrekk.

- Selv om prislappen på Vy-navnet er viktig, er uniformen et feministisk sidespor av betydning. Det er viktig hva slags signaler som sendes. Det er pussig at Vy har så stort behov for å bygge opp under utdaterte kjønnsroller hvor kvinner går i trange og korte skjørt. Det bygger opp om en idé om at kvinner først og fremst skal være estetisk pene, og det er et rart valg å ta i 2019.

- Ingen klager

Åge-Christoffer Lundeby, pressesjef NSB, sier de ansatte i NSB selv får velge hva slags uniformer de skal bestille. De kvinnelige ansatte står helt fritt til å velge den ene uniformen med bukser, opplyser han.

GUTTAS UNIFORM: Mens kvinnene hadde kort skjørt, har mennene bukser i tilsynelatende avslappet form. Foto: NSB
GUTTAS UNIFORM: Mens kvinnene hadde kort skjørt, har mennene bukser i tilsynelatende avslappet form. Foto: NSB Vis mer

- Vi har ikke fått noen klager fra de ansatte. Jeg vil også understreke at byrået som har utviklet uniformene for oss har tegnet dem på modeller med kropper svært få av oss andre har. Det er modeller med smale midjer og lange pen, og da ser uniformene våre annerledes ut enn de kommer til å gjøre i praksis på sunne, vanlige kropper.

- Tre av fire av Vys nye kvinneuniformer er med skjørt. Tre av fire kvinner går neppe med skjørt til vanlig?

- Vi har ønsket å lage funksjonelle arbeidsklær som gir inntrykk av en autoritet som passer våre ansatte. Våre ansatte skal bestille den uniformen de føler seg vel i. Vi ønsker ikke å komme med noen framstilling av hvordan kvinner skal være i 2019. Det har aldri vært vår hensikt, og jeg tror folk vil forstå det når de ser uniformene på våre ansatte, sier Lundeby.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer