Hisser seg opp over Vy-uniformen

- Dette er uniformer baserte på utdaterte kjønnsstereotypier. Menn får ledige snitt, men basert på tegningene er kvinnenes uniform innsvingt i livet og figursydd, sier Kaski i SV.

NYE UNIFORMER: De ansatte NSB, som snart heter Vy, får nye uniformer. Kari Kaski i SV mener uniformene vitner om utdaterte kjønnsroller. Foto: NSB
NYE UNIFORMER: De ansatte NSB, som snart heter Vy, får nye uniformer. Kari Kaski i SV mener uniformene vitner om utdaterte kjønnsroller. Foto: NSB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vy blir det nye navnet når NSB samler tog- og bussvirksomheten under en ny, felles merkevare. Endringen koster 280 millioner kroner, ifølge styreleder i NSB, Dag Mejdell.

Han garanterer at prislappen ikke vil gi økte billettpriser. Politikerne reagerer på prislappen, samtidig som også Vys nye uniformer får kritikk.

- Dette er uniformer baserte på utdaterte kjønnsstereotypier. Menn får ledige snitt, men basert på tegningene er kvinnenes uniform innsvingt i livet og figursydd. Jeg vil minne NSB om at også kvinner liker løse og ledige snitt, sier Kari Elisabeth Kaski (SV) til Dagbladet.

Skjørt, skjørt, skjørt

Vys nye uniformer ble presentert for publikum i dag, sammen med det nye navnet. Mens herreuniformen finnes i fire forskjellige tilsynelatende løse og ledige varianter, var tre av fire kvinneuniformer i skjørt.

Også MinMote har omtalt uniformen: «Det hele føles rett og slett litt gammeldags uten utsikt til fremtiden», skriver MinMote.

Ett av skjørtene hadde også splitt foran, og alle skjørtene virker til å være kortere enn knehøyde.

Kaski i SV beskriver uniformene som gammeldags. Hun minner NSB om at kvinners uniform først og fremst er et arbeidsantrekk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer