Hissig Bush setter Norge i klemma

Norge tvinges ut i en spektakulær diplomatisk spagat hvis president George W. Bush gjør alvor av sine trusler om å trappe opp krigen mot terroren til andre land enn Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I mars overtar Norge formannskapet i FNs sikkerhetsråd. Hvis Bush bomber Irak, blir det lille Norges jobb å administrere det som vil bli et globalt diplomatisk kaos.

President Bush gjorde det i sin tale til nasjonen natt til i går helt klart at han satser hele sin politiske prestisje på å vinne kampen mot terroren.

Alliansen sprekker

Den amerikanske presidenten tar på seg rollen som verdenspoliti når han sier:

- Vi vil rykke terroristondet opp med rota, sa presidenten, og varsler amerikanske væpnede aksjoner der mulige terrorister måtte forsøke å skjule seg.

Problemet er bare at amerikanske angrep utenfor Afghanistan vil true den skjøre alliansen mot terror som USAs utenriksminister Colin Powell bygde opp før angrepene på Afghanistan. Her er viktige arabiske land som Saudi-Arabia og Egypt med. Her er Taliban-regimets fødselshjelper Pakistan med. Og her er Russland med.

Med et amerikansk angrep i Irak eller Sudan eller Somalia vil denne koalisjonen med stor sannsynlighet sprekke.

Svært vanskelig

- I arabisk-muslimske land vil et slikt angrep møte betydelig motstand. Russland vil på sin side ha store problemer med å svelge et slikt angrep, og også i NATO vil for eksempel Frankrike få store problemer, sier tidligere forsvarssjef, general Fredrik Bull-Hansen, til Dagbladet. Hvis dette skulle skje mens Norge leder arbeidet i FNs sikkerhetsråd, som de gjør fra mars, sier Bull-Hansen:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer