Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hissig Bush setter Norge i klemma

Norge tvinges ut i en spektakulær diplomatisk spagat hvis president George W. Bush gjør alvor av sine trusler om å trappe opp krigen mot terroren til andre land enn Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mars overtar Norge formannskapet i FNs sikkerhetsråd. Hvis Bush bomber Irak, blir det lille Norges jobb å administrere det som vil bli et globalt diplomatisk kaos.

President Bush gjorde det i sin tale til nasjonen natt til i går helt klart at han satser hele sin politiske prestisje på å vinne kampen mot terroren.

Alliansen sprekker

Den amerikanske presidenten tar på seg rollen som verdenspoliti når han sier:

- Vi vil rykke terroristondet opp med rota, sa presidenten, og varsler amerikanske væpnede aksjoner der mulige terrorister måtte forsøke å skjule seg.

Problemet er bare at amerikanske angrep utenfor Afghanistan vil true den skjøre alliansen mot terror som USAs utenriksminister Colin Powell bygde opp før angrepene på Afghanistan. Her er viktige arabiske land som Saudi-Arabia og Egypt med. Her er Taliban-regimets fødselshjelper Pakistan med. Og her er Russland med.

Med et amerikansk angrep i Irak eller Sudan eller Somalia vil denne koalisjonen med stor sannsynlighet sprekke.

Svært vanskelig

- I arabisk-muslimske land vil et slikt angrep møte betydelig motstand. Russland vil på sin side ha store problemer med å svelge et slikt angrep, og også i NATO vil for eksempel Frankrike få store problemer, sier tidligere forsvarssjef, general Fredrik Bull-Hansen, til Dagbladet. Hvis dette skulle skje mens Norge leder arbeidet i FNs sikkerhetsråd, som de gjør fra mars, sier Bull-Hansen:

- Det vil bli svært vanskelig, selv om formannskapet først og fremst er en administrativ oppgave.

Det er et høyt diplomatisk spill rundt hva som skal skje i runde 2 i krigen mot terroren. I det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon vil sterke krefter utvide krigen, bombe Irak og fjerne Saddam Hussein fra makta.

I det amerikanske utenriksdepartementet er man mer forsiktig nettopp fordi man ser at den store alliansen trolig vil bli borte. Men Pentagon presser på og argumenterer for at resten av verden vil følge etter USA, bare USA viser lederskap, slik verden gjorde i Afghanistan.

Ubehagelig

I Utenriksdepartementet i Oslo er den atlantiske ryggmarksrefleksen tung, og utenriksminister Jan Petersen har ikke gjort noe for å myke den opp. Det er neppe den beste forutsetningen for å samle trådene etter at kruttrøyken etter amerikanske bomber har lagt seg.

Diplomatiske kilder sier til Dagbladet at det er opplagt at det vil bli en meget ubehagelig oppgave for Norge å lede Sikkerhetsrådets arbeid hvis krigen mot terroren utvides. En kilde velger å si det slik:

- Det vil i tilfelle være voksenopplæring for nordmenn. Skal vi lede Sikkerhetsrådets arbeid i en slik situasjon, må vi veie realpolitikk opp mot humanitære hensyn. Det kan bli en interessant øvelse.

Hele Norges coronakart